Justinus II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Justinus II
Solidus-Justin II-sb0391.jpg
Geboortedatum 520
Sterfdatum 578
Tijdvak Justiniaanse dynastie
Periode 565-578
Voorganger Justinianus I
Opvolger Tiberius I Constantijn
Staatsvorm dominaat
Persoonlijke gegevens
Naam bij geboorte Flavius Iustinus
Neef van Justinus I en Justinianus I
Romeinse keizers
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Flavius Iustinus (Grieks: Ἰουστίνος) (c. 520 - 578), bekend als Justinus II (Nederlands, verouderd: Justijn), keizer van Byzantium van 565 tot 578, was de neef en opvolger van Justinianus I. Justinus II trouwde met Sophia, de nicht van de vroegere keizerin Theodora en verkreeg daardoor (en door zijn invloed aan het hof) rechten op het keizerschap, hij werd dan ook vreedzaam gekozen. Hij sprak persoonlijk recht en kondigde godsdienstvrijheid af.

Na bijna 30 jaar oorlog voeren was de Byzantijnse staatskas leeg en kon Justinus II zijn bondgenoten niet meer betalen. Een broodheer die niet kan betalen wordt een prooi. Zijn corrupte (niet-betaalde) entourage hielp daar ook niet bij.

De Lombarden bezetten Italië, de Avaren bezetten de Pannonische vlakte. Uit het Noorden vallen de Turken aan en er breekt een nieuwe Romeins-Perzische oorlog uit de Byzantijns-Sassanidische oorlog (572-591) , waarbij hij Syria verliest. Genoeg om waanzinnig te worden.

Onder invloed van Sophia benoemde hij Tiberius I Constantijn tot zijn opvolger, tot groot ongenoegen van zijn eigen familie.

Externe link[bewerken]