Jyväskylä

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jyväskylä
Gemeente in Finland Vlag van Finland
Wapen van Jyväskylä
Kaart met de locatie van Jyväskylä
Situering
Voormalige provincie West-Finland
Landschap (maakunta) Centraal-Finland
Algemeen
Oppervlakte 1.170,93 km²
Inwoners (31 december 2015) 137.406 (117 inw./km²)
Gemeentenummer 179
bron: Fins Bureau voor Statistiek
Foto's
Jyväskylä collage
Jyväskylä collage

Jyväskylä is een gemeente en stad in de Finse provincie West-Finland en in de Finse regio Centraal-Finland. De stad ligt aan de noordelijke punt van het Päijänne-meer. De gemeente telt ruim 128.000 inwoners (2009), het stedelijk gebied is twee keer zo groot en behoort tot de belangrijkste stedelijke regio’s van het land. De stad is een van de snelstgroeiende in Finland.

Jyväskylä staat bekend als onderwijsstad (het Athene van Finland) vanwege de grote universiteit en de vele specialistische opleidingen die de stad huisvest. Papierindustrie en informatietechnologie zijn de belangrijkste economische sectoren in de stad.

In Jyväskylä begon architect Alvar Aalto zijn loopbaan, en de stad telt vele gebouwen van zijn hand die als toeristische trekpleister dienen. Verder vindt in en om Jyväskylä jaarlijks de Neste Oil Rally Finland plaats, een van de grote wedstrijden in het World Rally Championship.

In 1993 werd de gemeente Säynätsalo toegevoegd en in 2009 werden ook de gemeenten Jyväskylän maalaiskunta en Korpilahti toegevoegd.

Geschiedenis[bewerken]

Jyväskylä (de naam betekent "graandorp") werd in 1837 op last van tsaar Nicolaas I op de plek van een klein marktdorp gesticht. De plaats groeide uit tot centrum van de regio Centraal Finland. In de tweede helft van de 19e eeuw vestigden enkele onderwijsinstellingen zich in de stad, de basis voor de huidige status als onderwijsstad. Jyväskylä is de hoofdstad van Keski-Suomi (Centraal-Finland).

Geboren in Jyväskylä[bewerken]

Externe link[bewerken]