Kölner Zoo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kölner Zoo
Aziatische olifanten
Aziatische olifanten
Geopend 1860
Locatie Keulen,
Noordrijn-Westfalen, Duitsland
Oppervlakte 20 hectare
Coördinaten 50° 58′ NB, 06° 58′ OL
Lid van EAZA
Thema Exotische diersoorten, primaten in het bijzonder
Diersoorten Zie diersoorten
Website

De Kölner Zoo, of voluit Zoologischer Garten Köln, is de dierentuin van de Duitse stad Keulen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. In de dierentuin worden op ongeveer 20 hectare land circa 10.000 dieren uit 700 soorten gehouden. De Kölner Zoo is vooral beroemd om de grote collectie primaten.

Mother Marlar and Moma born 2017

Geschiedenis[bewerken]

De Kölner Zoo werd in 1860 gesticht. De twee wereldoorlogen hebben tot een stagnatie geleid en na de Tweede Wereldoorlog moest de dierentuin voor twee jaar de poorten sluiten. De dierentuin werd in 1947 heropend. In 1971 werd een nieuw aquarium geopend en in 1985 werd het nieuwe huis voor de primaten geopend.
In 2010 vierde de diergaarde zijn 150-jarig bestaan, onder andere 1 en 2 mei met gratis concerten "uit de landen van herkomst der dieren", en een uitgebreid zomerprogramma.

Belangrijkste delen[bewerken]

Muskusos
Kroonduiven in het Tropenhaus
Mantelbavianen
Doeklangoer

Bärenanlagen[bewerken]

Nabij de ingang van de Kölner Zoo liggen de verblijven van de berensoorten. De dierentuin heeft vijf soorten: de brilbeer (Tremarctos ornatus), de Maleise beer (Helarctos malayanus), de kraagbeer (Selenarctos thibetanus), de grizzlybeer (Ursus arctos horribilis) en de kleine panda (Ailurus fulgens). Tegenover de Bärenanlagen ligt het verblijf van de jachtluipaarden (Acinonyx iubates).

Hoefdieren[bewerken]

Centraal in de Kölner Zoo liggen een drietal vijvers die onderling zijn verbonden. Rondom deze vijvers liggen de verblijven van verschillende hoefdiersoorten. Tot de hoefdierencollectie van de dierentuinen behoren onder andere het przewalskipaard (Equus przewalskii), de Grévyzebra (Equus grevyi), de okapi (Okapia johnstoni), de vicuña (Vicugna vicugna), de banteng (Bos javanicus) en de muskusos (Ovibos moschatus).

Katachtigen[bewerken]

De ruime verblijven van katachtigen in de Kölner Zoo worden bewoond door Aziatische leeuwen (Panthera leo persica), Siberische tijgers (Panthera tigris altaica), Perzische luipaarden (Panthera pardus saxicolor) en sneeuwpanters (Uncia uncia).

Tropenhaus[bewerken]

Het Tropenhaus werd in 2000 geopend en het richt zich op de flora en fauna van Zuidoost-Azië. Verschillende vogelsoorten, waaronder de manenduif (Caloenas nicobarica) en de Scheepmakers kroonduif (Goura scheepmakeri), vliegen vrij rond in het gebouw. In afgeschermde verblijven leven withandgibbons (Hylobates lar), dwergotters (Amblonyx cinereus), Matschie-boomkangoeroes (Dendrolagus matschiei) en pythons.

Primaten[bewerken]

De primaten van de Kölner Zoo zijn ondergebracht in en rondom drie gebouwen: het Urwaldhaus, het Südamerikahaus en het Lemurenhaus. In het Urwaldhaus en omliggende buitenverblijven leven drie soorten mensapen, de Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus), de westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla) en de bonobo (Pan paniscus). Ook de franjeapen (Colobus guereza) zijn in het Urwaldhaus ondergebracht. Op de Pavianfelsen nabij het Urwaldhaus leeft een groep mantelbavianen (Papio hamadryas). Het Südamerikahaus werd in 1899 gebouwd in de stijl van een Russische kathedraal en het gebouw biedt onderdak aan de Zuid-Amerikaanse apensoorten zoals de zwarthandslingeraap (Ateles geoffroyi), de rode brulaap (Alouatta seniculus) en diverse soorten klauwapen. In het Lemurenhaus uit 1973 leven de makisoorten van de Kölner Zoo, waaronder de ringstaartmaki (Lemur catta), de bruine maki (Eulemur fulvus), de moormaki (Eulemur macaco), de roodbuikmaki (Eulemur rubriventer), de bonte maki (Varecia variegata) en de vetstaartmaki (Cheirogaleus medius). In het Lemurenhaus is ook de zeldzame doeklangoer (Pygathrix nemaeus) te zien.

Elefantenhaus[bewerken]

Het Elefantenhaus werd gebouwd in 1863 en het is daarmee het oudste nog bestaande gebouw in de Kölner Zoo. Het Elefantenhaus biedt onderdak aan een groep Aziatische olifanten (Elephas maximus). Het buitenverblijf van deze dieren werd in 2004 grondig gerenoveerd en uitgebreid.

Aquarium[bewerken]

Naast de ingang van de dierentuin bevindt zich het Aquarium dat in 1971 werd gebouwd. Bijzondere aquaria zijn het Riffaquarium (vissen uit het koraalrif), het Tanganjikabecken (vissen uit het Tanganyikameer) en het Rheinpanorama (vissen uit de Rijn). Naast de daadwerkelijke aquaria omvat het Aquarium ook terraria met verschillende soorten, hagedissen, krokodillen, slangen en kikkers en een insectarium.

Natuurbeschermingsprojecten[bewerken]

Przewalskipaard

De Kölner Zoo ondersteunt en begeleidt verscheidene natuurbeschermingsprojecten:

Externe links[bewerken]