Kölner Zoo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kölner Zoo
Aziatische olifanten
Geopend 1860
Locatie Keulen,
Noordrijn-Westfalen, Duitsland
Oppervlakte 20 hectare
Coördinaten 50° 58′ NB, 06° 58′ OL
Lid van EAZA
Thema Exotische diersoorten, primaten in het bijzonder
Diersoorten 700
Website

De Kölner Zoo, of voluit Zoologischer Garten Köln, is de dierentuin van de Duitse stad Keulen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. In de tuin van ongeveer 20 hectare groot zijn circa 10.000 dieren van 700 verschillende soorten bijeen gebracht. De Kölner Zoo is vooral bekend vanwege de grote collectie primaten die er gehouden wordt.

Geschiedenis[bewerken]

De Kölner Zoo werd in 1860 gesticht. De twee wereldoorlogen hebben tot een stagnatie geleid en na de Tweede Wereldoorlog moest de dierentuin voor twee jaar de poorten sluiten. De dierentuin werd in 1947 heropend. In 1971 werd een nieuw aquarium geopend en in 1985 werd het nieuwe huis voor de primaten geopend.
In 2010 vierde de diergaarde zijn 150-jarig bestaan, met onder andere op 1 en 2 mei gratis concerten "uit de landen van herkomst der dieren", en een uitgebreid zomerprogramma.

Afdelingen[bewerken]

Muskusos
Kroonduiven in het Tropenhaus
Mantelbavianen
Doeklangoer

Bärenanlagen[bewerken]

Nabij de ingang zijn de verblijven van de berensoorten. De dierentuin heeft twee soorten: de Maleise beer (Helarctos malayanus), waarvan de tuin stamboekhouder is en de grizzlybeer (Ursus arctos horribilis). Teveneens leeft hier de kleine panda (Ailurus fulgens). Tegenover de Bärenanlagen ligt het verblijf van de jachtluipaarden (Acinonyx iubates).

Hoefdieren[bewerken]

Centraal in de tuin liggen een drietal vijvers die onderling zijn verbonden. Rondom deze vijvers liggen de verblijven van verschillende hoefdiersoorten. Tot de hoefdierencollectie van de dierentuinen behoren onder andere het przewalskipaard (Equus przewalskii), de Grévyzebra (Equus grevyi), de okapi (Okapia johnstoni), de vicuña (Vicugna vicugna), de banteng (Bos javanicus) en de muskusos (Ovibos moschatus).

Katachtigen[bewerken]

De verblijven van katachtigen worden bezet door onder andere Aziatische leeuwen (Panthera leo persica), Siberische tijgers (Panthera tigris altaica), Perzische luipaarden (Panthera pardus saxicolor) en sneeuwpanters (Uncia uncia).

Tropenhaus[bewerken]

Het Tropenhaus werd in 2000 geopend en het richt zich op de flora en fauna van Zuidoost-Azië. Verschillende vogelsoorten, waaronder de manenduif (Caloenas nicobarica) en de Scheepmakers kroonduif (Goura scheepmakeri), vliegen vrij rond in het gebouw. In afgeschermde verblijven leven withandgibbons (Hylobates lar), dwergotters (Amblonyx cinereus), Matschie-boomkangoeroes (Dendrolagus matschiei) en pythons.

Primaten[bewerken]

De primaten zijn ondergebracht in en rondom drie gebouwen: het Urwaldhaus, het Südamerikahaus en het Lemurenhaus. In het Urwaldhaus en omliggende buitenverblijven leven drie soorten mensapen, de Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus), de westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla) en de bonobo (Pan paniscus). Ook de franjeapen (Colobus guereza) zijn in het Urwaldhaus ondergebracht. Op de Pavianfelsen nabij het Urwaldhaus leeft een groep mantelbavianen (Papio hamadryas). Het Südamerikahaus werd in 1899 gebouwd in de stijl van een Russische kathedraal en het gebouw biedt onderdak aan de Zuid-Amerikaanse apensoorten zoals de zwarthandslingeraap (Ateles geoffroyi), de rode brulaap (Alouatta seniculus) en diverse soorten klauwapen. In het Lemurenhaus uit 1973 leven de makisoorten van de Kölner Zoo, waaronder de ringstaartmaki (Lemur catta), de bruine maki (Eulemur fulvus), de moormaki (Eulemur macaco), de roodbuikmaki (Eulemur rubriventer), de bonte maki (Varecia variegata) en de vetstaartmaki (Cheirogaleus medius). In het Lemurenhaus is ook de zeldzame doeklangoer (Pygathrix nemaeus) te zien.

Elefantenhaus[bewerken]

Het Elefantenhaus werd gebouwd in 1863 en het is daarmee het oudste nog bestaande gebouw. Het Elefantenhaus biedt onderdak aan een groep Aziatische olifanten (Elephas maximus). Het buitenverblijf van deze dieren werd in 2004 grondig gerenoveerd en uitgebreid.

Aquarium[bewerken]

Naast de ingang bevindt zich het Aquarium dat in 1971 werd gebouwd. Bijzondere aquaria zijn het Riffaquarium (vissen uit het koraalrif), het Tanganjikabecken (vissen uit het Tanganyikameer) en het Rheinpanorama (vissen uit de Rijn). Naast de daadwerkelijke aquaria omvat het Aquarium ook terraria met verschillende soorten, hagedissen, krokodillen, slangen en kikkers en een insectarium.

Natuurbeschermingsprojecten[bewerken]

Przewalskipaard

De Kölner Zoo ondersteunt en begeleidt verscheidene natuurbeschermingsprojecten:

Externe links[bewerken]