K.V.H.C. Meetjesland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
K.V.H.C. Meetjesland
K.V.H.C. Meetjesland
K.V.H.C. Meetjesland
Type Regionale studentenclub
Plaats Vlag Leuven Leuven
Instelling Katholieke Universiteit Leuven
Oprichting 1901
Oprichter(s) Prof.dr. August Van Damme
Aansluiting SK
Clubkleuren clubkleuren
Motto (Eerste) Deus Lo Volt
(Tweede) E Pluribus Unum
Website https://web.archive.org/web/20060906081529/http://www.moedermeetjesland.be/

K.V.H.C. Meetjesland (Katholieke Vlaamse Hoogstudentenclub) - beter bekend als Moeder Meetjesland - is een katholieke studentenclub te Leuven voor mannelijke studenten. Oorspronkelijk was deze club enkel toegankelijk voor studenten afkomstig uit de streek rond Gent en Eeklo, maar vandaag de dag wordt de club vooral bevolkt door West-Vlamingen. Onder de leden zijn ook Antwerpenaren, Brabanders en Oost-Vlamingen. De oud-leden hebben hun eigen vereniging, onder de naam Peetjesland. Moeder Meetjesland is lid van het Seniorenkonvent Leuven en van de Oost-Vlaamse Gilde.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1901 werd de K.V.H.C. Meetjesland gesticht door Prof.dr. August Van Damme. Tijdens de Eerste Wereldoorlog had de club geen werking van 1914 tot en met 1918. Na meer dan een halve eeuw succes gekend te hebben, ging de club in 1970 ten onder. Ze werd in 1975 heropgericht door Luc Lampaert. Na vijf jaar van actief leven moest de club in 1980 opnieuw haar werking opschorten. In deze jaren was de club een typische streekclub, die haar leden uit de Oost-Vlaamse regio Meetjesland betrok.

In 1995 besloten Karl Iserbyt ("Ghekko") en Gwijde Versele ("Bosbeer") met de steun van Stijn Calle ("Obelix") over te gaan tot de heroprichting van Moeder Meetjesland. In deze jaren heeft de club haar leden niet langer regionaal gerekruteerd, maar verenigde ze mensen uit alle Vlaamse gewesten, op basis van culturele en sociale compatibiliteit.

Het jaarlijkse galabal in Knokke was jarenlang een echte volkstrekker en gold als een van de meest toonaangevende en succesvolle in zijn soort, hoewel het bal van Zwinneblomme de kroon bleef spannen. In 2008 werd echter beslist, o.a. door het alsmaar toenemende aantal West-Vlaamse leden, om het galabal naar Waregem te verhuizen.

Symboliek[bewerken | brontekst bewerken]

  • De huidige wapenspreuk van K.V.H.C. Meetjesland is E Pluribus Unum ("Uit velen, één"). De oorspronkelijke leuze luidde Deus Lo Volt ("God heeft het gewild").
  • Het symbool van de club is al van oudsher de typische sparrenboom van het Meetjesland.
  • De clubkleuren zijn groen (sinopel), wit (argent) en zwart (sabel).

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Meetjesland Leuven dient niet te worden verward met Meetjesland Gent, een gemengde studentenclub die de kleuren oranje wit zwart én groen wit zwart gedragen heeft, en heropgericht is.
  • Het clubcafé is den Boule. Gedurende het academiejaar houdt de club hier vergadering op dinsdagavond. Ook op maandagavond zijn er vaak activiteiten.
  • Moeder Meetjesland is een puriteinse club als het op de Nederlandse taal aankomt. Franse woorden en liederen worden steevast geweerd op cantussen en andere activiteiten.

Bekende leden[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]