K2 Black Panther

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
K2 Black Panther
K2 black panther3.jpg
Algemene karakteristieken
Type Gevechtstank
Leverancier(s) Hyundai Rotem
Aantal geproduceerd 320 stuks tussen 2014 en heden
Bemanning 3; commandant, bestuurder, schutter
Afmetingen
Gewicht 55 ton
Lengte 10 m
Breedte 3,6 m
Hoogte 2,5 m
Aandrijving
Motor 1500 pk MTU MT 833 Ka-500 diesel
400 pk gasturbine
Snelheid 70 km/u
Reikwijdte 450 km
Bewapening
Hoofdbewapening 120 mm Rheinmetall L/55
Elevatie loop 24°
Vizier KCPS
Munitie 40 granaten
3200 12,7 mm-patronen
12 000 7,62 mm-patronen
Deelbewapening 12,7 mm K6
7,62 mm coaxaal machinegeweer

De K2 Black Panther is een Zuid-Koreaanse gevechtstank die de M48A5K Patton moet gaan vervangen en een aanvulling vormt op de bestaande K1-serie van Zuid-Koreaanse gevechtstanks. Het voertuig staat bekend als de duurste tank ter wereld, met een kostprijs van 8,5 miljoen dollar per stuk. In 2007 sloot Zuid-Korea een wapendeal met Turkije, waarbij die laatste technologieën van de K2 kocht voor gebruik in de Altay-tank.

Geschiedenis[bewerken]

Een K2 op schietoefening.

Na de in de Verenigde Staten ontwikkelde K1 wilde Zuid-Korea zelf een modernere tank ontwikkelen. Dit werk begon in 1995, en in 2007 was het eerste prototype klaar. Het was de bedoeling zelf de motor te ontwikkelen, op basis van de MTU 890. Door technische problemen bij de ontwikkeling ervan kregen de circa honderd voertuigen uit de eerste serie een Duitse MTU-motor van 1500 pk ingebouwd. De bedoeling is om daarna alsnog de eigen motor van Doosan Infracore te gebruiken. De K2 heeft verder een hulpgasturbine van Samsung Techwin die de systemen aan boord van energie voorziet als de hoofdmoter afstaat. Dat bespaart brandstof en zorgt voor minder warmte en lawaai.

De K2 heeft een zelf ontwikkelde semi-actieve hydropneumatische ophanging, waarbij elk wiel apart afgesteld kan worden. Dat laat de tank toe naar voren, achteren, links of rechts te hellen. Daarmee kan het voertuig zich aanpassen aan het terrein en het kanon hoger richten om op bijvoorbeeld helikopters te vuren. De K2 is voorts uitgerust met een snorkel waarmee het door 4,2 meter diep water kan waden.

Een K2 met uitgestalde munitie.

Oorspronkelijk had men Rheinmetalls 140 mm-kanon willen inbouwen als hoofdwapen, maar toen de ontwikkeling ervan werd stopgezet koos men voor de in licentie gemaakte 120 mm L/55. De Duitse Leopard 2-tank is van hetzelfde wapen voorzien. Het kanon is gekoppeld aan een automatisch laadsysteem, gelijkaardig aan dat van de Franse Leclerc-tank, waardoor het tot vijftien granaten per minuut kan afvuren. Gekoppeld aan het geavanceerde vuurcontrolesysteem heeft het kanon een effectief bereik van zo'n tien kilometer. Het systeem kan automatisch doelwitten ter grootte van een voertuig ontdekken en onder vuur nemen.

Speciaal voor de K2 werd de KSTAM-granaat ontwikkeld. Dit naar boven gevuurde fire-and-forget-projectiel heeft een eigen geleiding en is voorzien van stabilisatievinnen en een parachute om af te remmen voor een nauwkeuriger treffen. Het bereik ervan is twee tot acht kilometer.