KBC Groep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf KBC)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
KBC Groep
KBC Groep
Kantoor van de KBC-bank in Wakken
Kantoor van de KBC-bank in Wakken
Oprichting 1998
Eigenaar KBC Ancora (18,5%)
MRBB (11,4 %)
Cera Holding (2,7%)
Sleutelfiguren Koenraad Debackere (voorzitter)
Johan Thijs (CEO)
Land Vlag van België België
Werknemers 38.356 (12/2016)
Sector bankinstelling
verzekeringsmaatschappij
Omzet/jr 7,08 miljard € (2016)
Winst/jr 2,427 miljard € (2016)
Marktkapitalisatie 28,764 miljard € (8/2017)
Website www.kbc.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

KBC Groep NV is een bank met hoofdzetel in België, opgericht in 1998 door de fusie van drie Belgische financiële instellingen: Kredietbank, ABB Verzekeringen en CERA Bank. KBC is een acronym van Kredietbank ABB Verzekeringen CERA Bank. Ze is ook actief in Oost-Europa. KBC haalt spaargeld op, geeft leningen uit en is actief als verzekeraar.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1998: Fusie van twee Belgische banken (Kredietbank en CERA Bank) en één Belgische verzekeringsmaatschappij (ABB) leidt tot de creatie van KBC Bankverzekeringsholding. Ook de Bank van Roeselare ging in deze fusie op.
 • 1999: Start van de Centraal- en Oost-Europese expansiepolitiek van de groep, met de overname van ČSOB (in Tsjechië en Slowakije).
 • 2000-2005: Verdere uitbouw van de bankverzekeringsposities van de groep in Centraal- en Oost-Europa, via overnames van banken en verzekeraars in Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije. De groep verwerft hierdoor een zeer belangrijke positie in de Centraal- en Oost-Europese financiële sector. Geleidelijke invoering van het bankverzekeringsmodel op de thuismarkten in Centraal- en Oost-Europa.
 • 2005: Fusie van KBC Bankverzekeringsholding en haar moedermaatschappij, Almanij, tot KBC Groep NV. Hierdoor wordt de groep uitgebreid met onder meer een netwerk van Europese vermogensbanken.
 • 2007: Uitbreiding van de Centraal- en Oost-Europese aanwezigheid via overnames in Bulgarije, Roemenië en Servië. Verwerving van een aanwezigheid op de Russische bankenmarkt.
 • 2008: Add-on acquisitie in Slowakije
 • 2008-2011: de federale overheid en de Vlaamse overheid moeten KBC vanwege de gevolgen van de kredietcrisis, de financiële onzekerheid en de gevolgen van de uitgebreide beleggingsportefeuille van CDO's steun geven voor een bedrag van 7 miljard euro. KBC betaalt 1 Mia euro voor garantie op CDO's aan de federale overheid. Met akkoord van de EU wordt een streng eisenpakket afgesproken met KBC rond aflossingen, aanpassingen van haar organisatie en verkoop van bepaalde bedrijfsonderdelen.
 • 2011: KBC komt verkoop Centea overeen met het toenmalige Landbouwkrediet, nu Crelan.[1][2] Later in het jaar wordt KBL EPB verkocht aan Precision Capital nadat een jaar eerder de deal met Hinduja Groep werd afgekeurd door de CSSF.[3][4] Beide transacties kaderen in de uitvoering van het strategisch plan dat met de Europese Commissie afgesproken is.
 • 2012: Fidea verkocht aan J.C.Flowers & Co. Verkoop van KBL (privatebankingdochter) aan Precision Capital afgerond. Verkoop poolse dochter Zagiel aan Santander. Management buyout van KBC Lease Duitsland. Poolse dochters: Warta verkocht aan Talanx en Kredyt Bank gaat een fusie aan met Bank Zachodni WBK (Santander) KBC houdt 15% aan van de fusiegroep. Verkoop Russische Absolut Bank aangekondigd 24/12/2012.
 • 2013: Verkoop Duitse branch KBC Deutschland AG aan een groep investeerders, die bestaat uit Teacher Retirement System of Texas, Apollo Global Management, Apollo Commercial Real Estate Finance en Grovepoint Capital.
 • 2015: Om merkbekendheid te verhogen worden alle Brusselse KBC en CBC kantoren in één aparte entiteit gebracht: KBC Brussels.[5]
 • 2017: KBC neemt de Bulgaarse bank UBB over.[6]

Kritiek en controverses[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 kwam aan het licht dat KBC voor meer dan 200 miljoen euro investeerde in bedrijven die zich schuldig maken aan ontbossing en mensenrechtenschendingen en die gelinkt worden aan de (bos)branden in en rond de Amazone.[7]

KBC investeerde tussen 2014 en 2016 1,2 miljard euro in steenkoolbedrijven en had voor 1 miljard euro aandelen van olie- en gasbedrijven. Uit praktijkonderzoek blijkt dat KBC 638,9 miljoen euro investeerde in Glencore, een mijnbedrijf dat wereldwijd de mensenrechten schendt en in de Democratische Republiek Congo in verband wordt gebracht met gedwongen arbeid en kinderarbeid. KBC investeert ook 21,9 miljoen in palmoliebedrijf Wilmar. Een rapport van Amnesty International[8] toont aan dat er op de palmolieplantages van Wilmar op Kalimantan en Sumatra kinderen van acht jaar oud aan het werk zijn. KBC investeerde ook 6,63 miljoen in Norilsk Nickel, een mijnbedrijf dat ernstige milieuschade toebrengt in de Siberische stad Norilsk.[9]

Tussen 2011 en 2016 investeerde KBC meer dan 17 miljoen dollar in mijnbedrijven met een bedenkelijke reputatie op het vlak van mensenrechten en milieuschade.[10]

Zie de categorie KBC Bank van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.