Naar inhoud springen

KBC Groep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf KBC)
KBC Groep
Logo
Kantoor van de KBC-bank in Wakken
Beurs Euronext: KBC
Oprichting 1998
Eigenaar KBC Ancora (18,5%)
MRBB (11,4 %)
Cera Holding (2,7%)
Sleutelfiguren Koenraad Debackere (voorzitter)
Johan Thijs (CEO)
Land Vlag van België België
Werknemers 41.058 (12/2019)
Dochteronderneming CBC Banque, Batofin, KBC Lease, KBC Verzekeringen
Sector bankinstelling
verzekeringsmaatschappij
Omzet/jaar € 7,629 miljard (2019)
Winst/jaar € 2,489 miljard (2019)
Marktkapitalisatie € 29,97 miljard (17 maart 2023)
Website www.kbc.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

KBC Groep NV is een bank met hoofdzetel in België, opgericht in 1998 door de fusie van drie Belgische financiële instellingen: Kredietbank, ABB Verzekeringen en CERA Bank. KBC is een acroniem van Kredietbank ABB Verzekeringen CERA Bank. Ze is ook actief in Oost-Europa, onder andere Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Bulgarije.[1] KBC haalt spaargeld op, geeft leningen uit en is actief als verzekeraar. In Wallonië is de bank bekend onder de merknaam CBC.

 • 1998: Fusie van twee Belgische banken (Kredietbank en CERA Bank) en één Belgische verzekeringsmaatschappij (ABB) leidt tot de creatie van KBC Bankverzekeringsholding. Ook de Bank van Roeselare ging in deze fusie op.
 • 1999: Start van de Centraal- en Oost-Europese expansiepolitiek van de groep, met de overname van ČSOB (in Tsjechië en Slowakije).
 • 2000-2005: Verdere uitbouw van de bankverzekeringsposities van de groep in Centraal- en Oost-Europa, via overnames van banken en verzekeraars in Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije. De groep verwerft hierdoor een zeer belangrijke positie in de Centraal- en Oost-Europese financiële sector. Geleidelijke invoering van het bankverzekeringsmodel op de thuismarkten in Centraal- en Oost-Europa.
 • 2005: Fusie van KBC Bankverzekeringsholding en haar moedermaatschappij, Almanij, tot KBC Groep NV. Hierdoor wordt de groep uitgebreid met onder meer een netwerk van Europese vermogensbanken.
 • 2007: Uitbreiding van de Centraal- en Oost-Europese aanwezigheid via overnames in Bulgarije, Roemenië en Servië. Verwerving van een aanwezigheid op de Russische bankenmarkt.
 • 2008: Add-on acquisitie in Slowakije
 • 2008-2011: de federale overheid en de Vlaamse overheid moeten KBC vanwege de gevolgen van de kredietcrisis, de financiële onzekerheid en de gevolgen van de uitgebreide beleggingsportefeuille van CDO's steun geven voor een bedrag van 7 miljard euro. KBC betaalt 1 Mia euro voor garantie op CDO's aan de federale overheid. Met akkoord van de EU wordt een streng eisenpakket afgesproken met KBC rond aflossingen, aanpassingen van haar organisatie en verkoop van bepaalde bedrijfsonderdelen.
 • 2011: KBC komt verkoop Centea overeen met het toenmalige Landbouwkrediet, nu Crelan.[2][3] Later in het jaar wordt KBL EPB verkocht aan Precision Capital nadat een jaar eerder de deal met Hinduja Groep werd afgekeurd door de CSSF.[4][5] Beide transacties kaderen in de uitvoering van het strategisch plan dat met de Europese Commissie afgesproken is.
 • 2012: Fidea verkocht aan J.C.Flowers & Co. Verkoop van KBL (privatebankingdochter) aan Precision Capital afgerond. Verkoop poolse dochter Zagiel aan Santander. Managementbuy-out van KBC Lease Duitsland. Poolse dochters: Warta verkocht aan Talanx en Kredyt Bank gaat een fusie aan met Bank Zachodni WBK (Santander) KBC houdt 15% aan van de fusiegroep. Verkoop Russische Absolut Bank aangekondigd 24/12/2012.
 • 2013: Verkoop Duitse branch KBC Deutschland AG aan een groep investeerders, die bestaat uit Teacher Retirement System of Texas, Apollo Global Management, Apollo Commercial Real Estate Finance en Grovepoint Capital.
 • 2015: Om merkbekendheid te verhogen worden alle Brusselse KBC en CBC kantoren in één aparte entiteit gebracht: KBC Brussels.[6]
 • 2017: KBC neemt de Bulgaarse bank UBB over.[7]
 • 2019: KBC neemt resterend deel in CMSS in Tsjechië over
 • 2020: KBC is een van de vier medeoprichters van Batopin (Belgian ATM Optimisation Initiative) een Belgische NV die voor de vier deelnemende banken het park van geldautomaten zal uitbaten en beheren onder de naam Bancontact.
 • 2021: KBC neemt voor een miljard euro de Bulgaarse activiteiten over van Raiffeisenbank.[8] Met deze overname komen er 122 bankkantoren, 2500 werknemers en 635.000 klanten bij.

Investeringen in steenkool

[bewerken | brontekst bewerken]

KBC krijgt kritiek vanwege zijn investeringsbeleid in fossiele brandstoffen. Volgens een rapport uit 2015 van de Belgische ngo FairFin investeerde KBC tussen 2004 en 2014 US$ 2,4 miljard via leningen en het uitbrengen van aandelen en obligaties.[9] Het geld dat aan hernieuwbare energie werd toegewezen was slechts US$ 929 miljoen.

Toen KBC in 2016 zijn duurzaamheidsbeleid herzag[10], publiceerde het Globale Netwerk van Non-gouvernementele organisaties dat samenwerkt op het gebied van private banken en duurzaamheid, Banktrack een analyse waarin de geboekte vooruitgang op het gebied van fossiele brandstoffen werd erkend, terwijl ze kritiek uitte op de uitzondering voor Tsjechië waar de bank blijft steenkool financieren.[11] Dit rapport concludeert: "de nieuwe algemene beperking op steenkool is welkom en positief, maar de uitzondering die op Tsjechische kolenbedrijven wordt toegepast, is zorgwekkend."

In 2017 publiceerde de Belgische Klimaatcoalitie een rapport waarin de investeringen in fossiele brandstoffen van de vier grote banken in België (KBC, ING, BNP Paribas en Belfius) in kaart worden gebracht.[12] Dit rapport bekritiseerde ook de uitzondering voor Tsjechië door te zeggen dat "de uitzonderingen voor steenkoolactiviteiten in Tsjechië niet voldoen aan de strikte deadlines opgelegd door de klimaatwetenschap."

In 2020 liet KBC weten dat tegen 2030 zo'n 65% van zijn kredietverstrekking aan de energiesector betrekking moet hebben op hernieuwbare energie. KBC liet ook weten dat de financiering van steenkoolgerelateerde energiecentrales versneld wordt afgebouwd. Tegen eind 2021 stapt KBC naar eigen zeggen volledig uit steenkoolcentrales.[13]

Zie de categorie KBC Bank van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.