Naar inhoud springen

KBR Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
KBR museum
Locatie Kunstberg, Brussel
Thema Bourgondische handschriften
Opgericht 2020
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het KBR museum is het museum van de Koninklijke Bibliotheek van België aan de Kunstberg in het centrum van Brussel. Het museum in en om de gerestaureerde Nassaukapel werd geopend op 18 september 2020.

Het publiek kan er een nationale schat ontdekken die 600 jaar lang verborgen bleef: de Librije van de Bourgondische hertogen en haar prachtige collectie 15de-eeuwse handschriften. De uitzonderlijke collectie bestaat uit bijna een derde van de 900 boeken van de bibliotheek van de Bourgondische hertogen.

De Bourgondische handschriftverzameling schat werd samengesteld door hertog Filips de Goede. Deze ambitieuze vorst en rijke mecenas, die trouwens ook de stichter is van de Orde van het Gulden Vlies, gaf de aanzet voor de Gouden Eeuw in de Zuidelijke Nederlanden. Als bibliofiel bracht hij een verzameling boeken samen die bekend was in de hele westerse wereld. Ze besloeg alle domeinen van het denken en bevatte boeken van grote auteurs uit de oudheid zoals Xenofon en Titus Livius, maar ook middeleeuwse teksten: chansons de geste, gedichten van Christine de Pizan, …

Filips de Goede nodigde de beste kunstenaars van zijn tijd uit aan zijn hof in Brussel en zelfs Rogier van der Weyden werkte voor hem. Bij hen bestelde hij boeken die rijkelijk werden verlucht met miniaturen. Ze zijn van zulke kwaliteit dat de curatoren van het KBR museum durven stellen dat “de mooiste schilderijen uit de midddeleeuwen in boeken te vinden zijn”.

Naast handschriften stelt het KBR museum ook werken en voorwerpen uit de 15de eeuw tentoon die ze in depot heeft ontvangen van andere Belgische musea en collecties (o.a. Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis van België, het Groeningemuseum in Brugge, de Stad Brussel).

Halfjaarlijkse wissel[bewerken | brontekst bewerken]

De handschriften van KBR zijn te fragiel om permanent te worden tentoongesteld. De materialen zijn zeer gevoelig voor licht en omdat een boek steeds open tentoongesteld wordt, wordt de boekband onder invloed van zijn eigen gewicht belast. In het KBR museum worden de handschriften daarom elke 6 maanden gewisseld. Dat geeft iedereen de kans om de schoonheid van de boeken van de hertogen te ontdekken, maar heeft wel als gevolg dat ze daarna gedurende 6 jaar in de archieven moeten worden opgeborgen om te rusten. Volgens internationaal aanvaarde normen mag perkament immers maximaal 12.500 luxuren per jaar worden blootgesteld aan licht. Door ze na het tentoonstellen ervan lang genoeg te laten rusten, komen de handschriften niet in gevaar en worden ze gekoesterd voor toekomstige generaties. In 2023 wordt de Rijmbijbel tentoongesteld.[1][2]

Curator[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bernard Bousmanne (2020 - 2022)
  • Ann Kelders (2022-)

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie KBR Museum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.