Ketnet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf KETNET)
Ketnet
Logo
Land Vlag van België België
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Uitzendgroep VRT
Programmadirecteur Annemie Gulickx
Startdatum 1 december 1997
Omroepsoort Openbare omroep
Genre Jeugd
Adres Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel
Ontvangst
Ether Vlag van België TV Vlaanderen Antenne TV
Vlag van Nederland Digitenne
(digitaal, kanaal 31)
Ether-frequenties
Kabel Vlag van België Orange
Vlag van België Telenet
(kanaal 12 (Vlaanderen)
kanaal 112 (Brussel))
Vlag van België VOO
(digitaal: kanaal 152)
Vlag van Nederland Ziggo
Vlag van Nederland Caiway
Vlag van Nederland DELTA
Vlag van Nederland Kabel Noord
Vlag van Nederland Stichting Kabelnet Veendam
Vlag van Nederland Kabeltex
Vlag van Nederland Stichting Kabeltelevisie Pijnacker
Vlag van Nederland Vereniging Campus Kabel
Vlag van Nederland CAI Harderwijk
Vlag van Nederland CAI Bleiswijk
Vlag van Nederland REKAM
Vlag van Nederland KT Waalre
IPTV Vlag van België Proximus TV
Vlag van België TV Vlaanderen App TV
Vlag van België Telenet TV flow
Vlag van Nederland KPN Interactieve TV
Satelliet Vlag van België TV Vlaanderen
Vlag van Nederland CanalDigitaal
Online VRT MAX
Telenet TV
Telenet TV yelo
Proximus Pickx
Orange TV
kpn.itvonline.nl
telfort.itvonline.nl
ziggogo.tv
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Ketnet is sinds 1 december 1997 de kinder- en jeugdzender van de VRT. De zender wordt ingericht door de Vlaamse overheid en voornamelijk gefinancierd met belastinggeld. De naam is afkomstig van het woord 'ket', dat in het Brussels dialect kind of jongere betekent. De zender vernieuwde op 1 april 2006, op 24 mei 2010, op 31 augustus 2015 en op 4 januari 2021.

Tot en met 30 april 2012 moest Ketnet een kanaal delen met Canvas, dat 's avonds en af en toe 's middags uitzond (soms onder de naam Sporza). Sinds 1 mei 2012 zit Ketnet op een apart kanaal waardoor Ketnet niet langer onderbroken wordt bij sportuitzendingen.[1]

Programma's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van programma's op Ketnet voor een programmaoverzicht.

Al van bij de start van de zender is er een divers aanbod aan programma's van Vlaamse bodem. Tot de meest gekende en/of langst uitgezonden titels, behoren onder meer Amika, Dag Sinterklaas, De Boomhut, Karrewiet, Kulderzipken, Mega Mindy, Samson en Gert, Spring en W817. Daarnaast worden ook verscheidene buitenlandse reeksen aangekocht.

Ketnet begon als een zender voor 4- tot 15-jarigen. Er werden programma's uitgezonden voor jonge tieners zoals onder andere Studio.Ket, King of the Hill, NBA Jam, Ultratop, Ready or Not en Married with Children. In september 1999 werd de doelgroep aangepast naar 4- tot 12-jarigen en werden er geen nieuwe tienerprogramma's meer aangekocht.[2] Ultratop werd voor het laatst uitgezonden op 31 december 2000[3] en King of the Hill op 12 januari 2001.[4] Tegenwoordig zendt Ketnet uit voor 2- tot 12-jarigen.

Sinds Ketnet in april 2006 een grote vernieuwingsoperatie onderging, zijn veel oude (vaste) programma's uit de programmatie verdwenen, waaronder Zorro, Skippy, Kuifje, Er was eens..., De drukke wereld van Richard Scarry, Tik Tak, Bassie en Adriaan, Allemaal beestjes, Alfred Jodocus Kwak, Hey Arnold!, Liegebeest, Postbus X en Pingu. Veel van deze programma's werden voor het ontstaan van Ketnet ook al door voorganger BRTN TV2 uitgezonden.

Nethoofd[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dirk Vermeiren (december 1997 - juli 2000)
  • Catherine Castille (juni 2007 - december 2012)
  • Wouter Quartier (december 2012 - juli 2015)[5]
  • Maarten Janssen (juli 2015 - september 2020)[6]
  • Annemie Gullickx (september 2020 - )[7]

Schermgezichten[bewerken | brontekst bewerken]

De programma's op Ketnet worden dagelijks aan elkaar gepraat door de zogenaamde "wrappers", een alternatieve benaming die de zender aan haar omroepers toekent. Daarnaast zijn er doorheen de jaren ook schermgezichten geweest die geen omroepfunctie hadden (en dus geen "wrapper" werden genoemd), maar slechts één of enkele programma's presenteerden.

Huidige presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdlijn presentatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Nona 't JolleThomas De SmetNidal van RijnHéritier TipoGloria MonserezThomas Van AchterenSarah MouhamouLeonard MuylleSander GillisSien WynantsCharlotte LeysenNiels DestadsbaderVéronique LeysenKristien MaesMelvin KloosterKobe Van HerwegenKarolien DebeckerPeter PypeBritt van MarsenilleVeerle DeblauweErika Van TielenJelle CleymansSofie Van MollStaf CoppensAn JordensIlse Van HoeckeHenk VermeulenAron WadeIanka FleerackersKatrien Van DeurenPeter Van de VeireGitte Van HoyweghenSven OrnelisFriedl' LesageMark TijsmansSteven Van Herreweghe

Kaatje van Ketnet en Ketnet Jr.[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds april 2006 is er onder de naam Kaatje van Ketnet (vóór september 2008 als K'tje gespeld) een duidelijk afgescheiden peuter- en kleuterprogrammatie op Ketnet, zowel visueel als inhoudelijk. Hierin worden programma's als Bumba, Hopla, Musti en Piet Piraat uitgezonden.

Sedert september 2008 zijn het niet langer de Ketnetwrappers die tijdens dit programmablok de omroep verzorgen, maar zijn er in ruil geregeld tussenkomsten van het opgewekte typetje "Kaatje", vertolkt door Sarah Vangeel, en haar dinosaurus "Kamiel", een pop met de stem van Nico Sturm. In 2009 kwam daar een tweede typetje bij, "Viktor", vertolkt door Philippe Liekens. Sinds 2011 worden er ook volwaardige programma's rond deze personages gemaakt.

Op 31 augustus 2015 veranderde de naam in Ketnet Jr.

Ketnet Jr.-app[bewerken | brontekst bewerken]

Ketnet heeft sinds september 2015 een Ketnet Jr.-app voor tablets (iPad en Androidtablets). De app omvat afleveringen en spelletjes van de televisiereeksen en heeft de bedoeling om spelenderwijs de ontwikkelingsvaardigheden van het kind te helpen groeien. De app is bedoeld voor baby's tot en met kinderen van circa 6 jaar.[9]

NT van Ketnet[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf april 2006 tot en met de zomer van 2007 was er onder de naam NT van Ketnet een inhoudelijk en visueel afgescheiden programmablok dat gericht was op pre-adolescenten (kinderen tussen 9 en 12 jaar) en iedere werkdag werd uitgezonden tussen 18.30 en 20.00 uur. Hierin werden vooral fictiereeksen vertoond, zoals W817, En daarmee basta!, Uit het leven gegrepen: 16+ en Third Rock from the Sun.

De presentatie van dit programmablok lag in handen van Heidi Lenaerts en aanvankelijk ook van Tom Gernaey, die werd vervangen door Peter Pype. Zij presenteerden ook iedere vrijdag de liveshow Shoot, waarin ze gasten ontvingen en er optredens van bekende zangers en zangeressen waren.

NT van Ketnet werd uiteindelijk na goed een jaar stopgezet. Volgens netmanager Catherine Castille misten de kijkers het warme en veilige gevoel van hun moedermerk Ketnet.[10] Sindsdien zijn de programma's voor pre-adolescenten weer gewoon bij de reguliere Ketnet-programmatie gevoegd.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Ketnet organiseert jaarlijks enkele evenementen waarop het haar kijkers uitnodigt. Voorbeelden uit de beginjaren zijn Ketnet Cool, Ketnet Freezzz en Ketnet Splash. Er is tevens een Ketnetband, destijds opgericht door onder meer Mark Tijsmans, maar inmiddels al meermaals volledig van bezetting veranderd.

In 2013 organiseerde Ketnet zijn eerste uitreikingsevenement Het gala van de gouden K's. Sindsdien worden de gouden K's, die gekozen worden via een online stemprocedure, jaarlijks uitgereikt.

In 2017 bestond Ketnet 20 jaar. Daarom organiseerden Ketnet en Studio 100 het eenmalige evenement Throwback Thursday in het Sportpladijs.

Musicals[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Naam productie
2015 Kadanza
2016 Kadanza Together
2017 Unidamu
2018 Team U.P.
2019 TROEP!
2020 Knock-Out
2022 De Finale

KetnetKick[bewerken | brontekst bewerken]

Zie KetnetKick en KetnetKick 2 voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

KetnetKick werd inmiddels van het internet afgesloten. Nu kunnen beide spellen niet meer gespeeld worden via internet en worden niet meer in de winkels verkocht. Sinds april 2012 is ook de website van KetnetKick verdwenen.

Beeldmerk[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]