Beerschot Voetbalclub Antwerpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf KFCO Beerschot Wilrijk)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beerschot Voetbalclub Antwerpen
Naam Beerschot Voetbalclub Antwerpen
Bijnaam Kielse Ratten
de Mannekes
Purple White Army
de Beren
Stamnummer 155 (tot 2019)
13 (vanaf 2019)
Opgericht 1921
Plaats Kiel, Antwerpen
Stadion Olympisch Stadion
Capaciteit 12.771 zitplaatsen
Complex Universiteitsplein
Voorzitter Vlag van België Francis Vrancken
Trainer Vlag van België Stijn Vreven
Kledingmerk Joma
Competitie Eerste klasse B
Thuis
Uit
Geldig voor 2017/18
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Beerschot Voetbalclub Antwerpen, voorheen KFCO Beerschot-Wilrijk, is een Belgische voetbalclub uit Antwerpen, die uitkomt in de eerste klasse B. De club is bij de KBVB aangesloten met stamnummer 13 en heeft paars, wit (thuiswedstrijd), en wit, paars (uitwedstrijd) als kleuren. In 2013 besloot KFCO Wilrijk de identiteit van het toen failliete Beerschot AC te integreren in de club. Sindsdien worden de thuiswedstrijden in het Olympisch Stadion te Antwerpen gespeeld. Hun grootste rivaal is de stadsgenoot Royal Antwerp FC.

Geschiedenis[bewerken]

KFCO Wilrijk[bewerken]

De club werd in 1921 opgericht als Football Club Wilrijck en sloot zich aan bij de Belgische Voetbalbond op 11 februari 1921.

In 1926 werd in het Belgisch nationale voetbal de derde klasse ingevoerd, dat voortaan de bevorderingsreeksen zou vormen. KFC Wilrijk bereikte dat jaar dit niveau en speelde zo voor het eerst nationaal. De ploeg werd echter op twee na laatste en degradeerde na een jaar meteen terug. In 1931 werd het aantal clubs in de nationale reeksen opgetrokken en KFC Wilrijk bereikte weer de nationale Bevordering. Het verblijf duurde er dit keer twee seizoenen.

In 1935 promoveerde de club nogmaals naar de nationale bevorderingsreeksen. Deze keer was KFC Wilrijk er bij de beteren. Het eerste seizoen sloot men af als derde; het jaar erop slaagde men er in de reeks te winnen. De club stootte zo in 1937 voor het eerst door naar de Eerste Afdeling, in die tijd de tweede klasse. KFC Wilrijk kon er zich twee jaar handhaven, maar toen men na het eerste seizoen topspits Jan Goossens kwijt speelde aan ROC Charleroi zakte ze het volgende seizoen terug naar Bevordering. KFC Wilrijk speelde er tijdens Tweede Wereldoorlog met wisselende resultaten. Uiteindelijk speelde de club ook na de oorlog nog een aantal jaar in Bevordering. In 1948 werd nog een derde plaats behaald, maar in 1949 zakte KFC Wilrijk weer weg uit het nationale voetbal. De volgende decennia bleef de club in de provinciale reeksen spelen.

In 1993 fuseerde KFC Wilrijk met Olympia Wilrijk '72. Deze jongere Wilrijkse club was opgericht in 1972 en bij de Belgische Voetbalbond aangesloten met stamnummer 7727. De fusieclub werd KFC Olympia Wilrijk gedoopt en speelde verder met stamnummer 155.

In 1994 bereikte KFCO Wilrijk voor het eerst in 45 jaar weer de nationale reeksen, nu de vierde klasse. Daar speelde de club meteen mee met de beteren. In 1996 behaalde men al een derde plaats, amper twee punten na reekswinnaar KFC Eendracht Zele. Ook in 2000 werd de club derde.

Daarna werden de resultaten echter wisselvalliger. In 2002 werd KFCO Wilrijk op twee na laatste en degradeerde zo na acht jaar weer uit de vierde klasse. Een jaar later was KFCO Wilrijk alweer terug. Ditmaal duurde het verblijf drie jaar, tot men in 2006 weer degradeerde. De club bleef op en neer gaan: opnieuw promotie naar de vierde klasse in 2008, opnieuw degradatie in 2010.

KFCO Beerschot Wilrijk[bewerken]

Na het faillissement van eersteklasser Beerschot AC in 2013, besloot KFCO Wilrijk de identiteit van Beerschot op te nemen. De club wilde als KFCO Beerschot Wilrijk verder spelen, en de paarse en witte clubkleuren van Beerschot aan de eigen kleuren toevoegen. De KBVB besliste echter dat de club de K van Koninklijke niet mocht gebruiken omdat deze een naamswijziging deed. Daardoor heette de club oorspronkelijk FCO Beerschot Wilrijk. De club diende een nieuwe aanvraag in te dienen om de Koninklijke in zijn naam terug te krijgen.[1] Op 14 juni 2017 volgde de officiële toezegging om opnieuw Koninklijke toe te voegen aan de clubnaam.[2] Door het grote succes van de club worden de wedstrijden afgewerkt in het Olympisch Stadion, de oude thuishaven van Beerschot AC. Sinds het eerste jaar van dit project werden de thuiswedstrijden gespeeld voor gemiddeld meer dan 7.000 betalende toeschouwers. Bij uitwedstrijden nam de club ook gemiddeld meer dan 1.000 mensen mee, waardoor in de lagere afdelingen dikwijls door de thuisspelende club moest worden uitgeweken naar een groter stadion.

In 2018 besloot de club voor 40.000 Euro het oude stamnummer 13 van Beerschot VAC te kopen.[3]

Eerste provinciale Antwerpen[bewerken]

Het eerste seizoen speelde KFCO Beerschot Wilrijk in Eerste provinciale met Urbain Spaenhoven als trainer. Bij de eerste thuiswedstrijd tegen Ternesse VV waren er 8.500 supporters in het stadion aanwezig. Met dit toeschouwersaantal werd meteen een record gevestigd, namelijk het record van meeste supporters in 1e provinciale. Op 15 februari 2014 werd dit toeschouwersrecord reeds gebroken in de topper tussen competitieleider Beerschot Wilrijk en eerste achtervolger FC De Kempen met 12.000 betalende toeschouwers op het Kiel.

Op de 28ste speeldag speelde KFCO Beerschot Wilrijk kampioen met een vlotte 5-0 zege tegen KFC Katelijne-Waver. Er waren 11.500 toeschouwers aanwezig op de titelwedstrijd, waardoor het jonge toeschouwersrecord voor de 2e keer werd gebroken door de supporters van Beerschot Wilrijk. De wedstrijd eindigde met een veldbestorming in uitzinnige vreugde. Beerschot Wilrijk sloot uiteindelijk het seizoen af met 10 punten voorsprong op de tweede VC Herentals en werd in eigen huis door geen enkele tegenstander geklopt.

Vierde klasse C[bewerken]

Een jaar later trad KFCO Beerschot Wilrijk aan in 4e klasse C. Op 14 maart 2015 moest KFCO Beerschot Wilrijk het thuis opnemen tegen eerste achtervolger FC Esperanza Pelt dat toen op 7 punten volgde. KFCO Beerschot Wilrijk won die wedstrijd vlot met overtuigende 4 - 0 cijfers voor een uitverkocht Olympisch Stadion met 11 500 toeschouwers. Twee weken later kon Beerschot Wilrijk de kampioenstitel vieren indien het zelf won thuis tegen Lyra en achtervolger Esperanza Pelt verloor op het veld van RC Hades. Esperanza Pelt verloor met 2 - 0 en Beerschot Wilrijk won zelf zijn wedstrijd van Lyra met 4 - 0 en dus vierde Beerschot Wilrijk zijn tweede titel op rij. Voor deze wedstrijd waren er ongeveer 12.000 toeschouwers. KFCO Beerschot Wilrijk sloot het seizoen in 4e klasse C af met een voorsprong van 11 punten op eerste achtervolger Esperanza Pelt.

Derde klasse B[bewerken]

KFCO Beerschot Wilrijk trad tijdens het seizoen 2015-2016 aan in Derde Klasse B. Ook daar speelde de club meteen mee in de hoogste regionen van het klassement. Ondanks een tweede plaats in het klassement werd trainer Urbain Spaenhoven in februari 2016 ontslagen en vervangen door Dennis van Wijk. Op 1 mei 2016 bezorgde Hernán Losada KFCO Beerschot Wilrijk de titel door in de toegevoegde tijd het winnende doelpunt te maken in de 1-0 overwinning tegen Bocholt VV. Zo behaalde de club de derde opeenvolgende titel in een uitverkocht Olympisch Stadion.

Eerste klasse amateurs[bewerken]

Tijdens het seizoen 2016-2017 trad KFCO Beerschot Wilrijk aan in de Eerste klasse amateurs. Dit is de hoogste amateurreeks ontstaan uit de hervormingen in het Belgische voetbal. Na een korte samenwerking met Dennis van Wijk werd Marc Brys aangesteld als trainer. Tijdens de voorafgaande transferperiode verlieten met Jef Snyders en Dyron Daal, de laatste twee spelers die met KFCO Beerschot Wilrijk drie kampioenstitels op rij behaalden, de club. Op 5 april 2017 werd bekend dat de club een licentie behaalde voor de competitie in eerste klasse B.[4] Op zaterdag 13 mei werd de club voor de 4de keer op rij kampioen door in de eindronde met 1-2 te winnen op het veld van Dessel Sport. Vier promoties op rij is een unicum in de Belgische voetbalgeschiedenis.

Eerste klasse B[bewerken]

In het seizoen 2017-2018 nam KFCO Beerschot Wilrijk deel aan de Belgische eerste klasse B. Het won hierin de eerste periode en mocht daarom tegen de winnaar van de tweede periode aantreden, namelijk Cercle Brugge. Op 4 maart speelde KFCO Beerschot Wilrijk eerst thuis tegen Cercle Brugge, het won deze wedstrijd met 1-0 na een doelpunt van Placca. Op 10 maart volgde de beslissing in Brugge. KFCO Beerschot Wilrijk kon voor de vijfde maal op rij promoveren, maar het verloor met 3-1 na een penalty in minuut 90.

Beerschot Voetbalclub Antwerpen[bewerken]

In 2019 werd beslist om de naam en het logo te wijzigen. De club gaat verder als Beerschot Voetbalclub Antwerpen.[5]

Olympisch Stadion[bewerken]

Olympisch Stadion ('t Kiel)

De thuishaven van K. Beerschot V.A is het Olympisch Stadion. Het gebouw is gelegen aan de Atletenstraat te Antwerpen en werd gebouwd ter gelegenheid van de Olympische Zomerspelen in 1920. De bijnaam van het stadion, 't Kiel, is te danken aan de wijk waarin het stadion gelegen is. In het stadion is plaats voor 12.771 toeschouwers, met enkel zitplaatsen.

Erelijst[bewerken]

eerste Periodetitel (1x): 2017/18
tweede Periodetitel (1x): 2018/19
winnaar (1x): 2016/17
winnaar (1x): 2015/16
winnaar (1x): 2014/15
winnaar (1x): 2013/14

Resultaten[bewerken]

Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen Beker van België
  I II III IV P.I P.II P.III P.IV        
Als KFCO Wilrijk
2005/06       15         Vierde klasse B 32    
2006/07               Eerste provinciale    
2007/08         2       Eerste provinciale 57 Promotie.  
2008/09       11         Vierde klasse B 39    
2009/10       15         Vierde klasse B 31    
2010/11         2       Eerste provinciale 52    
2011/12         5       Eerste provinciale 49    
2012/13         4       Eerste provinciale 51    
Als KFCO Beerschot Wilrijk
2013/14         1       Eerste provinciale 70 Promotie als kampioen.  
2014/15       1         Vierde klasse C 71 Promotie als kampioen. 5e ronde
2015/16     1           Derde klasse B 71 Promotie als kampioen. 3e ronde
  1A 1B 1Am 2Am 3Am P.I P.II P.III P.IV Vanaf 2016-17 zijn er 3 nationale en 2 regionale niveaus
2016/17     1             Eerste klasse Am. 53 Promotie als kampioen. Na de reguliere competitie 1e plaats met 80 punten. 5e ronde
2017/18   3               Eerste klasse B 46 Winnaar eerste periode met 29 punten. 1/16
2018/19   2               Eerste klasse B 54 Winnaar tweede periode met 30 punten. 1/8
Als Beerschot Voetbalclub Antwerpen
2019/20                 Eerste klasse B

Seizoen 2018/19[bewerken]

Periode 1

Speeldag 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Resultaat g g g w v w v w w v w v w w
Punten 1 2 3 6 6 9 9 12 15 15 18 18 21 24
Positie 2 2 4 3 4 2 6 5 3 4 4 4 3 3

Periode 2

Speeldag 1 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Resultaat w w g w g w w g g w w w g g
Punten 3 6 7 10 11 14 17 18 19 22 25 28 29 30
Positie 4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Spelerskern 2019/20[bewerken]

Nr. Naam Nationaliteit Competitie Beker Totaal
      Wedstrijden Doelpunten Wedstrijden Doelpunten Wedstrijden Doelpunten
Doelmannen
30 Jordi Nolle Vlag van België België 0 0 0 0 0 0
31 Mike Vanhamel Aanvoerder Vlag van België België 1 0 0 0 1 0
72 Antoine Lejoly Vlag van België België 0 0 0 0 0 0
Verdedigers
3 Denis Prychynenko Vlag van Duitsland Duitsland 1 0 0 0 1 0
4 Rubin Seigers Vlag van België België 1 0 0 0 1 0
5 Joren Dom Vlag van België België 1 0 0 0 1 0
6 Ayrton Mboko Vlag van België België 0 0 0 0 0 0
15 Pierre Bourdin Vlag van Frankrijk Frankrijk 0 0 0 0 0 0
17 Emeric Dudouit Vlag van Frankrijk Frankrijk 0 0 0 0 0 0
24 Yan Vorogovskiy Vlag van Kazachstan Kazachstan 1 0 0 0 1 0
27 Réda Halaimia Vlag van Algerije Algerije 0 0 0 0 0 0
89 Grégory Grisez Vlag van België België 0 0 0 0 0 0
Middenvelders
8 Raphael Holzhauser Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 1 1 0 0 1 1
10 Alexander Maes Vlag van België België 1 0 0 0 1 0
16 Tom Pietermaat Vlag van België België 0 0 0 0 0 0
17 Brian De Keersmaecker Vlag van België België 1 0 0 0 1 0
18 Ryan Sanusi Vlag van België België 0 0 0 0 0 0
26 Loris Brogno Vlag van België België 1 0 0 0 1 0
34 Tarik Tissoudali Vlag van Nederland Nederland 1 0 0 0 1 0
77 Jorn Vancamp Vlag van België België 1 0 0 0 1 0
Aanvallers
7 Dylan Saint-Louis Vlag van Congo-Kinshasa Congo-Kinshasa 1 0 0 0 1 0
9 Marius Noubissi Vlag van Kameroen Kameroen 0 0 0 0 0 0
11 Fessou Placca Vlag van Togo Togo 0 0 0 0 0 0
? Prince Vinny Ibara Vlag van Congo-Kinshasa Congo-Kinshasa 0 0 0 0 0 0
  • Aanvoerder = Aanvoerder

Transfers 2019/20[bewerken]

Zomer[bewerken]

Inkomend

Speler Vorige club
Réda Halaimia MC Oran
Raphael Holzhauser Grasshopper Club Zürich
Dylan Saint-Louis Paris FC
Ryan Sanusi Grenoble Foot 38
Yan Vorogovskiy FC Kairat
Rubin Seigers (huur) Racing Genk
Prince Vinny Ibara USM Alger

Uitgaand

Speler Nieuwe club
Jan Van den Bergh KAA Gent
Dani Wilms SC City Pirates Antwerpen
Jimmy De Jonghe KSC Lokeren Oost-Vlaanderen
Gertjan De Mets gestopt
Rubin Okoktie vrije speler
Dante Vanzeir Racing Genk
Erwin Hoffer vrije speler
Tom Van Hyfte OH Leuven
Emil Abaz vrije speler
Mo Messoudi vrije speler
Ghökan Kardes Erzurumspor
Diego Montiel Vejle Boldklub

Technische staf[bewerken]

Naam Nationaliteit Functie
Jan Van Winckel Vlag van België België Technisch Directeur
Stijn Vreven Vlag van België België Hoofdtrainer
William Still Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk, Vlag van België België Assistent-trainer
Frank Dauwen Vlag van België België Assistent-trainer (Linie)
Hernán Losada Vlag van Argentinië Argentinië Assistent-trainer (Linie + Beloften)
Marc Noë Vlag van België België Assistent-trainer + Directeur Beloften en U18
Patrick Nys Vlag van België België Keeperstrainer
Karim Bachar Vlag van België België Skill Coach
Benni Geerts Vlag van België België Beloftentrainer
Werner Martens Vlag van België België Fysiektrainer
Pieter Jacobs Vlag van België België Performance Manager
Filip Spans Vlag van België België Clubdokter
Ralph Pasmans Vlag van België België Kinesist
Kay Michiel Vlag van België België Materiaalman
Jos Vanhout Vlag van België België Ere-materiaalman

Trainers[bewerken]

Seizoen Trainer
2013/14 Vlag van België Urbain Spaenhoven
2014/15 Vlag van België Urbain Spaenhoven
2015/16 Vlag van België Urbain Spaenhoven / Vlag van Nederland Dennis van Wijk
2016/17 Vlag van België Marc Brys
2017/18 Vlag van België Marc Brys
2018/19 Vlag van België Stijn Vreven

Aanvoerders[bewerken]

Seizoen Speler
2013/14 Vlag van België Davy De Smedt
2014/15 Vlag van België Davy De Smedt
2015/16 Vlag van België Davy De Smedt / Vlag van België Hannes Meeus
2016/17 Vlag van België Jaric Schaessens
2017/18 Vlag van Argentinië Hernán Losada
2018/19 Vlag van België Tom Van Hyfte

Topschutters[bewerken]

Seizoen Speler Doelpunten
2013/14 Vlag van België Peter Nijs 28
2014/15 Vlag van Nederland Dyron Daal 18
2015/16 Vlag van Argentinië Hernán Losada 10
2016/17 Vlag van Argentinië Hernán Losada 15
2017/18 Vlag van Argentinië Hernán Losada 9
2018/19 Vlag van België Dante Vanzeir 17

Manneke van 't seizoen[bewerken]

De jaarlijkse trofee die uitgereikt wordt aan de beste speler van het seizoen. Deze worden verkozen door de supporters.

Seizoen Speler
2013/14 Vlag van België Jef Snyders
2014/15 Vlag van Nederland Dyron Daal
2015/16 Vlag van Argentinië Hernán Losada
2016/17 Vlag van Nederland Arjan Swinkels
2017/18 Vlag van Nederland Arjan Swinkels
2018/19 Vlag van België Jan Van den Bergh

Memorial Marc Steenackers[bewerken]

Als eerbetoon aan Algemeen Directeur Marc Steenackers, die op 12 maart 2017 overleed na een tragisch ongeval, besliste KFCO Beerschot Wilrijk jaarlijks de Memorial Marc Steenackers te organiseren. In de voorbereiding van het seizoen 2017-2018 zal deze voor het eerst plaatsvinden met een wedstrijd tegen AA Gent.


22 juli 2017
16:30 uur
KFCO Beerschot Wilrijk 2 – 3 Vlag van België AA Gent Olympisch Stadion, Antwerpen
Toeschouwers: 3.500
Scheidsrechter: Deckers
Placca Goal 63'
Mitrović Goal 66' (e.d.)
Goal 19' Kubo
Goal 50' Sylla
Goal 70' Simon

27 juli 2018
19:30
KFCO Beerschot Wilrijk 0 – 0

strafschoppen (1-4)

Vlag van Griekenland Aris FC Olympisch Stadion, Antwerpen
Toeschouwers: 1.300
Scheidsrechter: Debeuckelaere

20 juli 2019
19:00
Beerschot 2 – 1 Vlag van Griekenland Panathinaikos FC Olympisch Stadion, Antwerpen
Toeschouwers: 2.000
Scheidsrechter: Geldhof
Saint-Louis Goal 33'
Placca Goal 66'
Goal 54' (pen.) Vergos

Shirtsponsors en kledingmerken[bewerken]

Periode Kledingmerk Shirtsponsor
2013-2017 Joma Land Invest Group
2017-heden DCA

Externe links[bewerken]