KING (pepermunt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Historisch voorraadblik voor KING pepermunt

KING pepermunt wordt van oudsher geproduceerd in de Tonnemafabriek in Sneek. Het merk is sinds 2012 eigendom van snoepmultinational Cloetta dat toen fuseerde met het van oorsprong Nederlandse Leaf International.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1902 werd in Sneek het suikerwerkbedrijf Tonnema opgericht. Dat maakte pepermunt voor diverse afnemers in verschillende kwaliteiten en smaken. In de jaren twintig verliet men die opzet en koos voor een strak merk- en kwaliteitsbeleid. In 1922 werd het eigen merk gedeponeerd: KING, de koning van de pepermunt. KING staat voor Kwaliteit In Niets Geëvenaard. De pepermunt werd niet meer los verkocht, vanaf 1927 werden het rollen die de eerste jaren nog met de hand werden "ingewikkeld".

Smaak: "extra strong"[bewerken | brontekst bewerken]

Tonnema noemde net als andere producenten zijn pepermunt "extra strong". Vanaf de jaren dertig werd die aanduiding niet meer gebruikt, hoewel de smaak hetzelfde bleef. In 1993 kwam er naast de gewone smaak een echte "extra strong"; dit werd door de fabrikant "een combinatie tussen kracht en lekker" genoemd.

KING als weldadig medicijn[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk was pepermunt in trek als medicinale remedie bij kriebelhoest of droge mond. Voor KING pepermunt werd geadverteerd als "opwekkend en verkwikkend als een weldadig medicijn". Men liet de kwaliteit controleren door het "Laboratorium voor Chemisch en Microscopisch Onderzoek: dr. Paul François van Hamel Roos; Adviseurs voor Scheikundige en Hygiënische zaken van het Huis van H.M. de Koningin". Dokter Van Hamel Roos, apotheker en analist te Amsterdam, controleerde de kwaliteit enkele keren per jaar. Deze woonde aan de Keizersgracht en had daar ook zijn chemisch laboratorium gevestigd. Later nam de overheid met het TNO dit type keuringen over. Door een wettelijk verbod verdween het predicaat "medicinaal" van de verpakking. Wat bleef is het gezicht van dokter Van Hamel-Roos, dat nog steeds op elke rol KING pepermunt staat.

De King atlas[bewerken | brontekst bewerken]

Heel populair was de King atlas (eerste druk 1936, laatste druk 1996), die men na het opsturen van een aantal rol wikkels gratis kreeg thuisgestuurd.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Stef Bos heeft een lied geschreven over KING pepermunt, met de toepasselijke naam 'Pepermunt'. Het lied speelt in op het veelvuldig gebruik van pepermunt in protestantse kerkdiensten ("Het wordt gefabriceerd in Friesland / Het heeft een koninklijke naam", "Het is de protestantse cocaïne / Voor de gereformeerde junk...").

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

De King-familie, geschiedenis van een pepermuntje, Jef de Jager. Friese Pers Boekerij 2010, ISBN 9789033009365

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]