Mediatoren (De Mortel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf KPN-toren (De Mortel))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mediatoren
De toren gezien vanaf de splitsing Milschot-Hemelsbleekweg
De toren gezien vanaf de splitsing Milschot-Hemelsbleekweg
Algemene gegevens
Architect(en) Corinne Bouwers
Constructie 1989
Opening 1990
Locatie Hemelsbleekweg 15, De Mortel
Coördinaten 51° 32′ NB, 5° 42′ OL
Eigenaar Alticom
Exploitant KPN
Technische gegevens
Hoogte 127,7 meter
Materiaal Beton
Mediatoren (De Mortel) (Nederland (hoofdbetekenis))
Mediatoren (De Mortel)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Mediatoren (bijnaam: De Wortel van De Mortel) is een zendtoren van Alticom (voorheen KPN) aan de Hemelsbleekweg 15 in De Mortel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De toren is 127,7 meter hoog.

Bouw[bewerken]

Met het bouwrijp maken van de grond werd begonnen op 16 juni 1989 en eind die maand begon men met de fundering van de toren. Op 15 oktober 1989 werd een begin gemaakt met de glijbekisting om de toren op de bouwen. Vanaf dat moment werd er dag en nacht gebouwd en op 14 november van dat jaar was de toren zelf klaar. De vier ringen (waar later de schotels op geplaatst werden) werden tussen januari en mei 1990 omhoog gehesen en bevestigd. Vanaf juni werden de schotels geplaatst en werd de toren verder afgewerkt. Uiteindelijk werd de toren op 31 augustus 1990 opgeleverd.

Nieuwe functie[bewerken]

De toren wordt sinds 2005 door slechtvalken als broedplaats gebruikt. In 2007 werd de toren door de KPN voor een symbolisch bedrag verkocht aan Alticom. Ook werd toen de toren ontmanteld (o.a. de schotels werden verwijderd).

Momenteel[wanneer?] wordt de toren nog gebruikt voor radio-uitzendingen op de frequentie 102.3 MHz (Radio 538), P2000, SMF3 en UMTS.

Externe links[bewerken]