KTorrent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
KTorrent
Logo
Schermafdruk van KTorrent 3.0.1 (KDE 4)
Ontwikkelaar Joris Guisson en Ivan Vasić/Het TDE-team
Recentste versie 23.08.3 (9 november 2023; KDE),[1][2] R14.1.1 (20 oktober 2023; TDE)[3] Bewerken op Wikidata
Status Actief
Besturingssysteem Linux en Unix
Geschreven in C++ (Qt), TQt
Categorie BitTorrentclient
Licentie GPLv2
Versiebeheer
Website Officiële website
Extra website (en) KTorrent (TDE)
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

KTorrent is een BitTorrentclient voor KDE en TDE en draait daarom alleen op Linux en andere Unix-achtige besturingssystemen.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

KTorrent is bedoeld als een gebruiks- en CPU-vriendelijke BitTorrentclient, met uitgebreide mogelijkheden, die de beginneling echter niet in de weg mogen zitten. Op Linuxdistributies wordt deze client als een goed alternatief gezien voor de meer bekende clients, zoals Vuze en BitTornado.

Iets wat ontbreekt in de client is dat men niet snel ziet of er NAT-problemen zijn. Er is geen indicator, zoals bij Vuze en BitTornado, die aangeeft met groen of geel wat de kwaliteit van de verbinding is. Een NAT-probleem wordt vaak veroorzaakt doordat men met een lokaal netwerk achter een algemeen IP-adres via de router zit of dat de firewall niet goed geconfigureerd is. KTorrent gaat er echter van uit dat deze configuratie in orde is, aangezien de meeste gebruikers van een Linuxdistributie iets vaardiger zijn in het gebruik van computers. Wel kent KTorrent een plug-in voor UPnP.

De eerste versies voor KDE 4 zijn die uit de 3.x-serie.

Het wordt zoals vrijwel de rest van KDE in C++ geschreven en is een onderdeel van KDE Extragear en tdenetwork.

Mogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

In versie 2.1.3 heeft KTorrent de volgende mogelijkheden:

Plug-ins[bewerken | brontekst bewerken]

De software is uit te breiden met plug-ins, die standaard bijna allemaal uit staan. Al deze plug-ins worden standaard met KTorrent meegeleverd en er zijn nog geen plug-ins van derden verschenen. De volgende plug-ins worden meegeleverd:

Naam Status* Omschrijving
infowidgetplugin Ja Ja Toont extra informatie over een torrent, zoals welke stukken (chunks) zijn gedownload, het aantal seeders en leechers, herkomst en andere statistieken van peers, en welke bestanden worden gedownload. Tevens is het hier mogelijk om de torrent tijdens het downloaden of uploaden verder te kunnen instellen.
ipfilterplugin Nee Nee Een filter die op het IP-adres filtert, zodat niet-gewilde peers worden uitgesloten van downloaden of uploaden.
statistiekenplugin Nee Nee Toont verschillende statistieken van Torrents.
mediaplayerplugin Nee Nee Een plug-in die de mogelijkheid biedt om media af te spelen vanuit KTorrent zelf, gebaseerd op Phonon.
logviewerplugin Nee Nee Creëert een tab waarin KTorrent meldingen geeft. Deze meldingen zijn per onderdeel en per plug-in in te stellen.
partfileimportplugin Nee Nee Importeert een gedeeltelijk of volledig afgeronde torrent, al dan niet gestart in een andere BitTorrentclient.
rssfeedplugin Nee Nee Filtert automatisch RSS-feeds door ze te doorzoeken op overeenkomende reguliere expressies.
mapscanplugin Nee Nee Detecteert en laadt automatisch torrentbestanden vanuit een ingestelde directory.
schedulerplugin Nee Nee Een plug-in waarin valt in te stellen hoeveel bandbreedte KTorrent tijdens bepaalde tijdvakken van een dag en een week mag gebruiken.
searchplugin Ja Ja Het onderdeel waarmee naar torrentbestanden op verschillende zoekmachines gezocht kan worden. Deze zoekmachines zijn volledig te configureren en de resultaten worden door middel van KHTML weergegeven.
upnpplugin Nee Nee Hiermee kan Universal Plug and Play gebruikt worden om poorten automatisch door te laten sturen vanaf de router.
webinterfaceplugin Nee Nee Maakt het mogelijk om KTorrent (op afstand) aan te sturen door middel van een webbrowser. Hiervoor is wel PHP vereist.
zeroconfplugin Nee Nee Deze plug-in maakt het mogelijk om door middel van Zeroconf torrents te delen met andere computers op het lokale netwerk.
*: Het betreft hier de standaardactivatiestatus van de plug-in na installatie.

Verdere mogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De optie om van tevoren te kiezen welke bestanden in een torrent wel of niet gedownload mogen worden.
  • Het aanmaken van torrents.
  • Ondersteuning voor UDP-trackers.
  • Encryptie van het protocol.
  • DHT (mainline-versie) en ondersteuning voor trackerloze torrents.
  • Ondersteuning van µTorrent's peer exchange (PEX).
  • De mogelijkheid om bepaalde torrents meer prioriteit te geven door middel van een wachtrijmanager.
  • De optie om handmatig trackers aan (draaiende) torrents toe te voegen.
  • Meerdere opties om (draaiende) torrents of bepaalde bestanden van torrents te bekijken of te beluisteren met een programma naar keuze.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie KTorrent van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.