Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf KVAN)
Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland
Afkorting KVAN
Ontstaansdatum 17 juni 1891
Voorzitter Bert de Vries
Hoofdkantoor Naarden
Land Nederland
Type vereniging Branchevereniging
Rechtspersoon Vereniging
Website website

De Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland, sinds 2021 KVAN. Koninklijke Vereniging Archiefsector Nederland, is de Nederlandse beroepsorganisatie voor archivarissen en andere functionarissen werkzaam in het archiefwezen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De KVAN heeft als doel de belangen van het Nederlands archiefwezen te behartigen en de deskundigheid van archivarissen te bevorderen. Daartoe organiseert de vereniging onder andere studiedagen, internationale uitwisselingen en buitenlandse oriëntatiereizen. Het publiceert tien maal per jaar het tijdschrift Archievenblad en eenmaal per jaar de Almanak van het Nederlands Archiefwezen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De KVAN werd op 17 juni 1891 opgericht in Haarlem als Vereeniging van Archivarissen in Nederland (VAN). Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan in 1991 verkreeg de vereniging het predicaat Koninklijk en ging het verder als KVAN.

Een mijlpaal was de publicatie van de Handleiding voor het ordenen en beschrijven van archieven in 1898, de basis voor het vakgebied en in diverse talen vertaald. Daarnaast speelde de KVAN een belangrijke rol in de totstandkoming van de Archiefwet in 1918, 1965 en 1995.

Op 1 januari 2021 is KVAN gefuseerd met de Branchevereniging voor Archiefinstellingen in Nederland (BRAIN).

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]