KVHV Antwerpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
KVHV-Antwerpen
Type Studentenvereniging
Plaats Vlag Antwerpen (stad) Antwerpen
Instelling Universiteit en hogescholen van Antwerpen
Oprichting 1973
Clubkleuren clubkleuren
Motto Conserva et aedifica!
Website www.kvhvantwerpen.be

Het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond Antwerpen (KVHV Antwerpen) is een conservatieve en Vlaams-nationalistische Antwerpse studentenvereniging. Ze behoort tot de koepel van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond en werd opgericht op 19 december 1973.

Geschiedenis[bewerken]

Op 19 december 1973 werd KVHV Antwerpen gesticht. Oorspronkelijk als Vlaams-nationalistische debatclub, maar het KVHV-Antwerpen vond algauw de weg naar het studentenleven. In 1976 scheurde door persoonlijke en strategische verschillen de radicalere Nationalistische Studentenvereniging (NSV!) af van het KVHV-Antwerpen onder leiding van oprichter Edwin Truyens. Hij werd opgevolgd door Bart Vandermoere. In 1976 werd een Verbondshuis geopend door de hoogleraar Raymond Derine en taalactivist Flor Grammens.

In de jaren tachtig organiseerde het KVHV-Antwerpen debatten waarbij onder meer Jean Nguza Karl-i-Bond, Charles-Ferdinand Nothomb en Guy Verhofstadt aanwezig waren.

Op 17 augustus 1985 herdacht KVHV-Antwerpen de 400e verjaardag van de Val van Antwerpen in aanwezigheid van de Vlaamse premier, Gaston Geens.

In juni 2002 stopte de actieve werking van het Verbond. In het academiejaar 2006-2007 werd het Antwerpse KVHV opnieuw opgericht door Michel Cardon, Stijn Peeters en Peter Moelans met steun vanuit Gent en Leuven.

Activiteiten en persoptredens[bewerken]

Begin 2010 steunde KVHV-Antwerpen de controversiële benoeming van Mgr. André Léonard als aartsbisschop van Mechelen-Brussel.[1][2] Op 25 mei 2011 kwam de Tsjechische president Václav Klaus op uitnodiging van het KVHV-Antwerpen spreken op de Universiteit Antwerpen over zijn visie op de klimaatproblematiek.[3][4]

Als openingsactiviteit van het academiejaar 2011-2012 werd de conservatieve cultuurcriticus Theodore Dalrymple aan een vraaggesprek onderworpen en het jaar erop de filosoof Roger Scruton.

In de zomer van 2014 lokte het Antwerpse KVHV controverse uit met het pleiten voor een verhoging van het inschrijvinggeld in het hoger onderwijs. Dit moest voor het Verbond leiden tot beter gemotiveerdere studenten.[5]

In 2018 haalde voorzitter Filip Brusselmans uit naar VTM-journalist Bo Van Spilbeeck die van geslacht veranderde. Hij zei in de pers dat het een "overgave aan het absurde was" en onwenselijk vanuit katholiek oogpunt. [6]

Tegenstroom[bewerken]

Tegenstroom is de naam van het tijdschrift van de KVHV-Antwerpen. Het werd opgericht in 1973. Tussen 2002 en 2006 verschenen er geen nummers omdat er geen actieve werking was van KVHV-Antwerpen. In 2006 werd Tegenstroom samen met KVHV-Antwerpen opnieuw opgericht. Een aantal ex-hoofdredacteuren is actief lid (geweest) van een politieke partij, vooral van Vlaams Blok en N-VA: Gerolf Annemans (Vlaams Blok/Vlaams Belang), Fons Borginon (VU/Spirit/VLD), Peter De Roover (VU/N-VA), Koen Kennis (VU/N-VA), Paul Cordy (VU/N-VA) en Bart De Wever (VU/N-VA).

Andere bekende ex-hoofdredacteuren zijn journalist Hans Brockmans van Trends en Peter Van den Bossche (Europees rechter bij de WTO).

Bekende Verbonders (selectie)[bewerken]

Oud-praesides[bewerken]

Overig[bewerken]

Externe links[bewerken]