Lommel United

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf KVSK United Overpelt-Lommel)
Ga naar: navigatie, zoeken
Lommel United
Stamnummer 2554
Opgericht 1924 (stamnummer)
2003 (fusie)
2010 (fusie)
Plaats Lommel
Stadion Soevereinstadion (De Gestelsedijk)
Capaciteit 8.306
Voorzitter Vlag van België Paul Kerkhofs
Trainer Vlag van België Karel Fraeye
(Hoofd)sponsor Derdaele
Competitie Tweede Klasse
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Geldig voor 2015-2016
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Lommel United is een Belgische voetbalclub uit de Limburgse Kempen. De club draagt stamnummer 2554 en speelt in het Soevereinstadion (voorheen Stedelijk Sportstadion) in Lommel. Ook wordt het stadion in de volksmond vaak "De Gestelsedijk" genoemd, verwijzend naar de weg waaraan het stadion is gelegen en die Lommel verbindt met het Nederlandse Luyksgestel.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook het artikel Lommel SK voor meer informatie over de vroegere club Lommel SK
Uitrusting Overpelt-Fabriek
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
thuiskleuren

De wortels van de club gaan terug tot Vlug & Vrij Overpelt-Usines, dat in de jaren 20 werd opgericht en zich in 1927 aansloot bij de Belgische Voetbalbond met stamnummer 1064. De club werd geschrapt in 1933, maar werd opnieuw opgericht in 1937 als Vlug & Vrij Overpelt. Men sloot zich opnieuw bij de Voetbalbond aan en kreeg er nu stamnummer 2554. Overpelt-Fabriek, zoals de naam in de volksmond werd genoemd naar de gelijknamige wijk met zijn zinkfabriek, was de club van de arbeiders. De club stond bekend door grote toeschouwersaantallen en een volks karakter. De ploeg speelde in het stadion De Leukens in Overpelt. In 1954 bereikte de club de nationale reeksen. Na drie jaar in Vierde Klasse stootte men in 1957 zelfs door naar Derde klasse. Eind jaren 50 werd de clubnaam officieel voluit Vlug en Vrij Overpelt-Fabriek. In 1982 promoveerde men naar Tweede Klasse, waar men drie jaar bleef spelen. Daarna pendelde de club nog verscheidene jaren op en neer tussen Tweede en Vierde Klasse. In 1987 werd de club koninklijk, zodat de clubnaam in 1988 Koninklijke Vlug en Vrij Overpelt-Fabriek werd. Halverwege de jaren 90 speelde men nog eens drie seizoenen in Tweede. Men bereikte echter nooit de hoogste klasse.

Christophe Delande speelde van 2004 tot 2014 voor Lommel United en heeft het hoogst aantal officiële selecties (311) op zijn naam.
Christophe Delande speelde van 2004 tot 2014 voor Lommel United en heeft het hoogst aantal officiële selecties (311) op zijn naam.
Hans Vanaken, nu speler bij Club Brugge.
Hans Vanaken, nu speler bij Club Brugge.
Wouter Scheelen, huidig aanvoerder van Lommel United.
Wouter Scheelen, huidig aanvoerder van Lommel United.
Jeroen Ketting, topschutter aller tijden bij Lommel United met 59 doelpunten in 113 officiële wedstrijden.
Jeroen Ketting, topschutter aller tijden bij Lommel United met 59 doelpunten in 113 officiële wedstrijden.

In het seizoen 2002/03 speelde KVVO in Derde Klasse, op het moment dat buur Lommel SK failliet ging en door de voetbalbond geschrapt werd. KFC Lommel SK was in 1932 opgericht, en kende als hoogtepunt het behalen van de Belgische Bekerfinale in 2001 en Intertoto-voetbal in 1997 en 1998. Overpelt-Fabriek en Lommel fusioneerden tot Koninklijke United Overpelt Lommel, meestal KVSK United Overpelt-Lommel genoemd. De fusieclub nam het stamnummer 2554 van Overpelt over (het stamnummer van Lommel bestond immers niet meer door het faillissement), maar ging spelen in het stadion van Lommel. De B-kern en de nationale jeugdploegen gingen aanvankelijk spelen in het stadion van Overpelt, De Leukens, maar trokken in het seizoen 2006-2007 ook naar Lommel. De clubkleuren van Lommel (wit en groen) en Overpelt (rood en blauw) werden samengenomen als nieuwe clubkleuren. In 2003/04 ging men van start in de Derde Klasse, waar men tweede eindigde en net de promotie miste. In 2004/05 werd de ploeg ongeslagen kampioen (alle 30 wedstrijden ongeslagen). De promotie naar Tweede Klasse was een feit.

In het seizoen 2005/06 werd KVSK de eerste periodekampioen en streed het voor de titel. Toen enkele speeldagen voor het einde de punten van het failliete K. Beringen-Heusden-Zolder werden geschrapt, kwam KVSK plots ruim op kop voor RAEC Mons. Toch gaf men op de laatste speeldag nog de titel uit handen, na een 2-1 nederlaag bij OH Leuven, en werd men naar de eindronde verwezen. In die eindronde werd de tweede plaats behaald, na Lierse SK, dat voorlaatste was geworden in de Eerste Klasse.

Voor het seizoen 2006/07 werd de lat hoog gelegd. KVSK werd bij de titelfavorieten gerekend, maar stelde teleur. Na zeventien speeldagen stond het pas dertiende met negentien punten. In de winterstop werd trainer Peter Balette ontslagen. Zijn taak werd overgenomen door de eerder bij Lierse ontslagen trainer René Trost, die echter na 8 weken en een teleurstellende 2 op 18 zelf ontslag nam. Hij werd opgevolgd door speler Philip Haagdoren; bijgestaan door Vital Vanaken. Haagdoren en Vanaken zorgden ervoor dat KVSK United zich van het behoud in Tweede Klasse kon verzekeren.

Guido Brepoels, voormalig trainer van OH Leuven, werd voor het seizoen 2007/08 aangesteld als hoofdtrainer. Onder zijn impuls speelde KVSK United een behoorlijk seizoen met als eindresultaat een vierde plaats. Dankzij deze vierde plaats mocht de club deelnemen aan de eindronde, waar men op een derde plaats eindigde met zes punten. AFC Tubize promoveerde met het maximum van de punten. Hierna vertrok Guido Brepoels naar provinciegenoot STVV om daar de positie van hoofdtrainer op te nemen.

Als opvolger voor het seizoen 2008/09 trok KVSK United Gelenaar Dany David aan. Nadat KVSK United in 19 wedstrijden slechts 20 punten verzamelde, wierp Dany David de handdoek in de ring. Als opvolger werd Franky Van der Elst aangeduid, die de Noord-Limburgers vanuit een precaire positie naar de veilige middenmoot loodste, met een negende plaats als eindpunt.

Op 25 november 2009 werd besloten dat KVSK United, nadat het stadsbestuur van Lommel een nieuwe financiële overeenkomst met de club goedkeurde, de naam Lommel prominenter zou opnemen in de clubnaam vanaf het seizoen 2010/11[1]. Na een fusie met derde klasser KFC Racing Mol-Wezel[2] (eerder een opslorping van de voormalige derdeklasser) ging de ploeg spelen onder de naam Lommel United.

In het seizoen 2009-2010 beleefde KVSK United een succesjaar, het legde lang het ongenaakbare K Lierse SK het vuur aan de schenen om uiteindelijk als tweede in de competitie te eindigen. In de daarop volgende eindronde wist de club beslag te leggen op de derde plaats.

Het seizoen 2010-2011 verliep zelfs nog succesvoller voor de Noord-Limburgers. Na lange tijd aan de leiding gestaan te hebben in de rangschikking snoepte echter OH Leuven de kampioenstitel weg. In de daaropvolgende eindrond e was het Waasland-Beveren dat de promotie naar de Jupiler League verzekerde. Het mislopen van de promotie betekende meteen het einde van een generatie, want bijna de volledige basiself van Lommel United zoekt andere sportieve oorden op.

Met een sterk verjongde kern vatte Lommel United het seizoen 2011-2012 aan, maar ziet eerst prijsschutter Jeroen Ketting en later ook de succesvolle en populaire coach Franky Van der Elst vertrekken. Assistent-trainer Philip Haagdoren neemt over en onder zijn leiding behaalt het jeugdige gezelschap een verdienstelijke vijfde plaats in de eindafrekening.

Voor het seizoen 2012-2013 gaat Lommel United op de ingeslagen weg verder en worden ook enkele oude bekenden als Dieter Dekelver en Wouter Scheelen teruggehaald. Na een aanvankelijk veelbelovende start, zakken de Noord-Limburgers echter terug naar de middenmoot. Als dan ook spits Alessandro Cerigioni tijdens de wintertransferperiode overstapt naar OH Leuven en een magere 0 op 12 volgt, kunnen de sportieve ambities opgeborgen worden. Dankzij de inbreng na de winterstop van KRC Genk- huurling Leandro Trossard en de ontbolstering van Hans Vanaken speelt Lommel United nog een sterk seizoenseinde met een zesde plaats als resultaat in de eindstand. Het Lommels goudhaantje Hans Vanaken ziet zijn sterke prestaties beloond worden met een transfer naar eersteklasser KSC Lokeren Oost-Vlaanderen.

In april 2013 maakte de club bekend dat Philip Haagdoren een stap terug zet om weer assistent-coach te worden. Het hoofdtrainerschap wordt vanaf het seizoen 2013-2014 overgenomen door Stijn Vreven. Onder zijn leiderschap speetlt Lommel United een sterk seizoen wat bekroond wordt met een verdienstelijke vijfde plaats.

Erelijst[bewerken]

Nationaal[bewerken]

Trofee Jules Pappaert

winnaar (2): 1965, 2006

Resultaten[bewerken]

Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen
  I II III IV P.I      
2003/04     2     Derde Klasse B 55 winst in eindronde tegen Bocholter VV, maar verlies tegen KV Turnhout
2004/05     1     Derde Klasse B 78
2005/06   2       Tweede Klasse 61 tweede in eindronde met 10 punten
2006/07   15       Tweede Klasse 36
2007/08   4       Tweede Klasse 60 derde in eindronde met 6 punten
2008/09   9       Tweede Klasse 51  
2009/10   2       Tweede Klasse 70 derde in eindronde met 6 punten
2010/11   2       Tweede Klasse 65 derde in eindronde met 9 punten
2011/12   5       Tweede Klasse 52
2012/13   6       Tweede Klasse 50
2013/14   5       Tweede Klasse 59
2014/15   2       Tweede Klasse 70 vierde in eindronde met 4 punten
2015/16   8       Tweede Klasse 50

Spelers[bewerken]

No. Naam Land Positie
12. Sven Delarbre Vlag van België BEL Doelman
2. Bart Goossens Vlag van België BEL Verdediger
5. Jelle Rykx Vlag van België BEL Verdediger
6. Glenn Neven Vlag van België BEL Verdediger
19. Toon Lenaerts Vlag van België BEL Verdediger
28. Jan Mertens Vlag van België BEL Verdediger
3. Lucas Schoofs Vlag van België BEL Middenvelder
7. Brandon Deville Vlag van België BEL Middenvelder
8. Umberto Carvalho dos Santos Vlag van België BEL Middenvelder
22. Jentl Gaethofs Vlag van België BEL Middenvelder
11. Issam Al Kamouchi Vlag van Nederland NED Middenvelder
18. Wouter Scheelen Vlag van België BEL Middenvelder
21. Yassin Gueroui Vlag van België BEL Middenvelder
26. Giel Deferm Vlag van België BEL Middenvelder
. Geert Berben Vlag van België BEL Middenvelder
9. Christophe Bertjens Vlag van België BEL Aanvaller
10. Philippe Paoli Vlag van Libanon Libanon Aanvaller
15. Dylan De Belder Vlag van België BEL Aanvaller
17. Oumar Diouck Vlag van Senegal SEN Aanvaller
23. Stijn Deckers Vlag van België BEL Aanvaller

Transfers[bewerken]

IN Positie Speler Vorige club
Vlag van België M Mathias Schils STVV
UIT Positie Speler Nieuwe Club
Vlag van België DM Lucas Pirard Standard (einde huur)
Vlag van Ghana A Eugene Ansah KSC Lokeren (einde huur)
Vlag van België M Ken Debauve einde contract

Technische staf[bewerken]

Lijst van hoofdtrainers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van trainers van Lommel United voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bekende voormalige spelers[bewerken]

KVSK United / Lommel United[bewerken]

Overpelt-Fabriek[bewerken]

Statistieken[bewerken]

In derde klasse:

In tweede klasse:

Gouden Elf van United[bewerken]

Tijdens het tiende seizoen in het bestaan van de club organiseerde de officiële facebookpagina van Lommel United een poll om de het beste elftal samen te stellen uit de eerste 10 seizoenen van de club.

Volgend elftal kwam uit de bus:

Doel: Bjorn Sengier
Verdediging: Mike De Koninck, Vincent Euvrard, Harald Pinxten, Marc Eberle
Middenveld: Christophe Delande, Robin Henkens, Philip Haagdoren, Wouter Scheelen
Aanval: Marcos Pereira, Jeroen Ketting

Franky Van der Elst werd verkozen tot beste oefenmeester van de eerste 10 seizoenen.

Externe link[bewerken]