Lommel United

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf KVSK United Overpelt-Lommel)
Ga naar: navigatie, zoeken
Lommel United
Stamnummer 2554
Opgericht 1924 (stamnummer)
2003 (fusie)
2010 (fusie)
Plaats Lommel
Stadion Soevereinstadion (De Gestelsedijk)
Capaciteit 8.000
Voorzitter Vlag van België Paul Kerkhofs
Trainer Vlag van België Tom Van Imschoot
Assistent Vlag van België Tom Vandervee
(Hoofd)sponsor Paesen Bouwmaterialen
Competitie Eerste klasse B
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Geldig voor 2016/17
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Lommel United is een Belgische voetbalclub uit de Limburgse Kempen. De club draagt stamnummer 2554 en speelt in het Soevereinstadion (voorheen Stedelijk Sportstadion) in Lommel. Ook wordt het stadion in de volksmond vaak "De Gestelsedijk" genoemd, verwijzend naar de weg waaraan het stadion is gelegen en die Lommel verbindt met het Nederlandse Luyksgestel.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook het artikel Lommel SK voor meer informatie over de vroegere club Lommel SK
Uitrusting Overpelt-Fabriek
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
thuiskleuren

De wortels van de club gaan terug tot Vlug & Vrij Overpelt-Usines, dat in de jaren 20 werd opgericht en zich in 1927 aansloot bij de Belgische Voetbalbond met stamnummer 1064. De club werd geschrapt in 1933, maar werd opnieuw opgericht in 1937 als Vlug & Vrij Overpelt. Men sloot zich opnieuw bij de Voetbalbond aan en kreeg er nu stamnummer 2554. Overpelt-Fabriek, zoals de naam in de volksmond werd genoemd naar de gelijknamige wijk met zijn zinkfabriek, was de club van de arbeiders. De club stond bekend door grote toeschouwersaantallen en een volks karakter. De ploeg speelde in het stadion De Leukens in Overpelt. In 1954 bereikte de club de nationale reeksen. Na drie jaar in Vierde Klasse stootte men in 1957 zelfs door naar Derde klasse. Eind jaren 50 werd de clubnaam officieel voluit Vlug en Vrij Overpelt-Fabriek. In 1982 promoveerde men naar Tweede Klasse, waar men drie jaar bleef spelen. Daarna pendelde de club nog verscheidene jaren op en neer tussen Tweede en Vierde Klasse. In 1987 werd de club koninklijk, zodat de clubnaam in 1988 Koninklijke Vlug en Vrij Overpelt-Fabriek werd. Halverwege de jaren 90 speelde men nog eens drie seizoenen in Tweede. Men bereikte echter nooit de hoogste klasse.

Christophe Delande speelde van 2004 tot 2014 voor Lommel United en heeft het hoogst aantal officiële selecties (311) op zijn naam.
Christophe Delande speelde van 2004 tot 2014 voor Lommel United en heeft het hoogst aantal officiële selecties (311) op zijn naam.
Hans Vanaken, nu speler bij Club Brugge.
Hans Vanaken, nu speler bij Club Brugge.
Wouter Scheelen, huidig aanvoerder van Lommel United.
Wouter Scheelen, huidig aanvoerder van Lommel United.
Jeroen Ketting, topschutter aller tijden bij Lommel United met 59 doelpunten in 113 officiële wedstrijden.
Jeroen Ketting, topschutter aller tijden bij Lommel United met 59 doelpunten in 113 officiële wedstrijden.

In het seizoen 2002/03 speelde KVVO in Derde Klasse, op het moment dat buur Lommel SK failliet ging en door de voetbalbond geschrapt werd. KFC Lommel SK was in 1932 opgericht, en kende als hoogtepunt het behalen van de Belgische Bekerfinale in 2001 en Intertoto-voetbal in 1997 en 1998. Overpelt-Fabriek en Lommel fusioneerden tot Koninklijke United Overpelt Lommel, meestal KVSK United Overpelt-Lommel genoemd. De fusieclub nam het stamnummer 2554 van Overpelt over (het stamnummer van Lommel bestond immers niet meer door het faillissement), maar ging spelen in het stadion van Lommel. De B-kern en de nationale jeugdploegen gingen aanvankelijk spelen in het stadion van Overpelt, De Leukens, maar trokken in het seizoen 2006-2007 ook naar Lommel. De clubkleuren van Lommel (wit en groen) en Overpelt (rood en blauw) werden samengenomen als nieuwe clubkleuren. In 2003/04 ging men van start in de Derde Klasse, waar men tweede eindigde en net de promotie miste. In 2004/05 werd de ploeg ongeslagen kampioen (alle 30 wedstrijden ongeslagen). De promotie naar Tweede Klasse was een feit.

In het seizoen 2005/06 werd KVSK de eerste periodekampioen en streed het voor de titel. Toen enkele speeldagen voor het einde de punten van het failliete K. Beringen-Heusden-Zolder werden geschrapt, kwam KVSK plots ruim op kop voor RAEC Mons. Toch gaf men op de laatste speeldag nog de titel uit handen, na een 2-1 nederlaag bij OH Leuven, en werd men naar de eindronde verwezen. In die eindronde werd de tweede plaats behaald, na Lierse SK, dat voorlaatste was geworden in de Eerste Klasse.

Voor het seizoen 2006/07 werd de lat hoog gelegd. KVSK werd bij de titelfavorieten gerekend, maar stelde teleur. Na zeventien speeldagen stond het pas dertiende met negentien punten. In de winterstop werd trainer Peter Balette ontslagen. Zijn taak werd overgenomen door de eerder bij Lierse ontslagen trainer René Trost, die echter na 8 weken en een teleurstellende 2 op 18 zelf ontslag nam. Hij werd opgevolgd door speler Philip Haagdoren; bijgestaan door Vital Vanaken. Haagdoren en Vanaken zorgden ervoor dat KVSK United zich van het behoud in Tweede Klasse kon verzekeren.

Guido Brepoels, voormalig trainer van OH Leuven, werd voor het seizoen 2007/08 aangesteld als hoofdtrainer. Onder zijn impuls speelde KVSK United een behoorlijk seizoen met als eindresultaat een vierde plaats. Dankzij deze vierde plaats mocht de club deelnemen aan de eindronde, waar men op een derde plaats eindigde met zes punten. AFC Tubize promoveerde met het maximum van de punten. Hierna vertrok Guido Brepoels naar provinciegenoot STVV om daar de positie van hoofdtrainer op te nemen.

Als opvolger voor het seizoen 2008/09 trok KVSK United Gelenaar Dany David aan. Nadat KVSK United in 19 wedstrijden slechts 20 punten verzamelde, wierp Dany David de handdoek in de ring. Als opvolger werd Franky Van der Elst aangeduid, die de Noord-Limburgers vanuit een precaire positie naar de veilige middenmoot loodste, met een negende plaats als eindpunt.

Op 25 november 2009 werd besloten dat KVSK United, nadat het stadsbestuur van Lommel een nieuwe financiële overeenkomst met de club goedkeurde, de naam Lommel prominenter zou opnemen in de clubnaam vanaf het seizoen 2010/11[1]. Na een fusie met derde klasser KFC Racing Mol-Wezel[2] (eerder een opslorping van de voormalige derdeklasser) ging de ploeg spelen onder de naam Lommel United.

In het seizoen 2009-2010 beleefde KVSK United een succesjaar, het legde lang het ongenaakbare K Lierse SK het vuur aan de schenen om uiteindelijk als tweede in de competitie te eindigen. In de daarop volgende eindronde wist de club beslag te leggen op de derde plaats.

Het seizoen 2010-2011 verliep zelfs nog succesvoller voor de Noord-Limburgers. Na lange tijd aan de leiding gestaan te hebben in de rangschikking snoepte echter OH Leuven de kampioenstitel weg. In de daaropvolgende eindrond e was het Waasland-Beveren dat de promotie naar de Jupiler League verzekerde. Het mislopen van de promotie betekende meteen het einde van een generatie, want bijna de volledige basiself van Lommel United zoekt andere sportieve oorden op.

Met een sterk verjongde kern vatte Lommel United het seizoen 2011-2012 aan, maar ziet eerst prijsschutter Jeroen Ketting en later ook de succesvolle en populaire coach Franky Van der Elst vertrekken. Assistent-trainer Philip Haagdoren neemt over en onder zijn leiding behaalt het jeugdige gezelschap een verdienstelijke vijfde plaats in de eindafrekening.

Voor het seizoen 2012-2013 gaat Lommel United op de ingeslagen weg verder en worden ook enkele oude bekenden als Dieter Dekelver en Wouter Scheelen teruggehaald. Na een aanvankelijk veelbelovende start, zakken de Noord-Limburgers echter terug naar de middenmoot. Als dan ook spits Alessandro Cerigioni tijdens de wintertransferperiode overstapt naar OH Leuven en een magere 0 op 12 volgt, kunnen de sportieve ambities opgeborgen worden. Dankzij de inbreng na de winterstop van KRC Genk- huurling Leandro Trossard en de ontbolstering van Hans Vanaken speelt Lommel United nog een sterk seizoenseinde met een zesde plaats als resultaat in de eindstand. Het Lommels goudhaantje Hans Vanaken ziet zijn sterke prestaties beloond worden met een transfer naar eersteklasser KSC Lokeren Oost-Vlaanderen.

In april 2013 maakte de club bekend dat Philip Haagdoren een stap terug zet om weer assistent-coach te worden. Het hoofdtrainerschap wordt vanaf het seizoen 2013-2014 overgenomen door Stijn Vreven. Onder zijn leiderschap speelt Lommel United een sterk seizoen wat bekroond wordt met een verdienstelijke vijfde plaats.

In het seizoen 2014-2015 doet Stijn Vreven en Lommel United het nog beter. Tot op de voorlaatste speeldag strijdt het mee voor de titel, maar ziet die uiteindelijk gaan naar gouwgenoot STVV In de daarop volgende eindronde is echter het vet van de soep en zo promoveert OH Leuven naar de Jupiler League.

Het seizoen 2015/16 was het laatste waarin de traditionele 'Tweede klasse' bestond in het Belgisch betaald voetbal. De KBVB maakte een splitsing tussen profvoetbal (24 clubsl) en amateurvoetbal. De acht best gerangschikte clubs in de Tweede klasse die voldeden aan de licentievoorwaarden voor het profvoetbal gingen net als de zestien profclubs uit de Eerste klasse deel uitmaken van het profcircuit. Trainer Bart De Roover werd aangesteld om de plaats in het profvoetbal te verzekeren, maar werd in februari 2016 doorgestuurd. Karel Fraeye nam het roer over en onder zijn leiding verzekerde Lommel United zich van een plaats in de top 8. Onder andere door een uitzege bij Antwerp FC (0-1) en een scoreloos gelijkpel bij Lierse SK was Lommel een speeldag voor het einde zeker van de top 8 en het profbestaan.

Lommel United startte goed aan het eerste seizoen als profclub in Eerste Klasse B, maar kende vervolgens een terugval waarin het 2 punten op 21 behaalde. Een resultaat waarvoor trainer Karel Fraeye het gelag betaalde. Na de zwaarste nederlaag in de clubgeschiedenis, 3:6 tegen AFC Tubize werd in onderling overleg de samenwerking met de oefenmeester stopgezet. Als opvolger werd op 28 oktober Walter Meeuws aangesteld als T1. Het verblijf van de Gierlenaar was echter van korte duur en kwam al op 23 november tot een einde, na 4 wedstrijden aan het roer waarin 4 punten behaald werden. Sportief coördinator Tom Van Imschoot werd door het clubbestuur aangesteld als opvolger.

Erelijst[bewerken]

Nationaal[bewerken]

Trofee Jules Pappaert

winnaar (2): 1965, 2006

Resultaten[bewerken]

Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen
  I II III IV P.I      
2003/04     2     Derde Klasse B 55 winst in eindronde tegen Bocholter VV, maar verlies tegen KV Turnhout
2004/05     1     Derde Klasse B 78
2005/06   2       Tweede Klasse 61 tweede in eindronde met 10 punten
2006/07   15       Tweede Klasse 36
2007/08   4       Tweede Klasse 60 derde in eindronde met 6 punten
2008/09   9       Tweede Klasse 51  
2009/10   2       Tweede Klasse 70 derde in eindronde met 6 punten
2010/11   2       Tweede Klasse 65 derde in eindronde met 9 punten
2011/12   5       Tweede Klasse 52
2012/13   6       Tweede Klasse 50
2013/14   5       Tweede Klasse 59
2014/15   2       Tweede Klasse 70 vierde in eindronde met 4 punten
2015/16   8       Tweede Klasse 50
  1A 1B 1Am 2Am 3Am Vanaf 2016-17 zijn er 3 nationale en 2 regionale niveaus
2016/17   8       Eerste Klasse B 18

Spelers[bewerken]

No. Naam Land Positie
1. Jesse Bertrams Vlag van Nederland Doelman
12. Sven Delarbre Vlag van België Doelman
25. Brian Gielen Vlag van België Doelman
2. Bart Goossens Vlag van België Verdediger
3. Timo Cauwenberg Vlag van België Verdediger
4. Jasper van Heertum Vlag van Nederland Verdediger
6. Glenn Neven Vlag van België Verdediger
19. Toon Lenaerts Vlag van België Verdediger
23. Mikayil Yaman Vlag van België Verdediger
26. Giel Deferm Vlag van België Verdediger
29. Wouter Corstjens Vlag van België Verdediger
8. Umberto Carvalho dos Santos Vlag van België Middenvelder
11. Geert Berben Vlag van België Middenvelder
14. Mathias Schils Vlag van België Middenvelder
18. Wouter Scheelen Vlag van België Middenvelder
20. Jentl Gaethofs Vlag van België Middenvelder
21. Yassin Gueroui Vlag van België Middenvelder
28. Jordi Maus Vlag van België Middenvelder
30. Jarno Molenberghs Vlag van België Middenvelder
. Senne Verbiest Vlag van België Middenvelder
7. Marko Maletic Vlag van Bosnië en Herzegovina/Vlag van Nederland Aanvaller
9. Christophe Bertjens Vlag van België Aanvaller
17. Sam Valcke Vlag van België Aanvaller
22. Alessandro Bongiorno Vlag van België Aanvaller
24. Alexandre De Bruyn Vlag van België Aanvaller
31. Melvin Platje Vlag van Nederland Aanvaller
32. Nicolas Orye Vlag van België Aanvaller

Transfers[bewerken]

IN Positie Speler Vorige club
Vlag van België V Timo Cauwenberg ASV Geel
Vlag van België M Jentl Gaethofs KRC Genk
Vlag van België M Mathias Schils STVV
Vlag van Bosnië en Herzegovina / Vlag van Nederland A Marko Maletić SBV Excelsior
Vlag van België V Mikayil Yaman K Lierse SK
Vlag van België A Jason Adesanya KV Mechelen
Vlag van België A Ridwane M'Barki KSK Londerzeel
Vlag van België A Sam Valcke Cercle Brugge
Vlag van Nederland DM Jesse Bertrams PSV
Vlag van België A Alexandre De Bruyn RSC Anderlecht
Vlag van België M Senne Verbiest KRC Genk (huur)
Vlag van België V Wouter Corstjens Panetolikos
Vlag van België A Nicolas Orye Waasland-Beveren (huur)
Vlag van België M Jarno Molenberghs KVC Westerlo (huur)
Vlag van Nederland A Melvin Platje Hansa Rostock
UIT Positie Speler Nieuwe Club
Vlag van België DM Lucas Pirard Standard (einde huur)
Vlag van Ghana A Eugene Ansah KSC Lokeren (einde huur)
Vlag van België M Jentl Gaethofs KRC Genk (einde huur)
Vlag van België M Ken Debauve Dessel Sport
Vlag van België A Dylan De Belder Waasland-Beveren (einde huur) / Lierse SK
Vlag van België M Lucas Schoofs AA Gent (einde huur)
Vlag van België V Jelle Rykx FC Esperanza Pelt
Vlag van België V Jan Mertens KSV Temse
Vlag van België A Stijn Deckers FC Esperanza Pelt
Vlag van België M Brandon Deville RFC Seraing
Vlag van Nederland A Issam Al Kamouchi RC Hades (uitleenbeurt) / contract ontbonden
Vlag van Senegal A Oumar Diouck contract ontbonden
Vlag van Libanon A Philippe Paoli contract ontbonden
Vlag van België A Jason Adesanya contract ontbonden
Vlag van België V Axel Swerten RC Hades (uitleenbeurt)
Vlag van België A Ridwane M'Barki KSK Hasselt (uitleenbeurt)

Technische staf[bewerken]

Lijst van hoofdtrainers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van trainers van Lommel United voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bekende voormalige spelers[bewerken]

KVSK United / Lommel United[bewerken]

Overpelt-Fabriek[bewerken]

Statistieken[bewerken]

In derde klasse:

In tweede klasse/eerste klasse B:

Gouden Elf van United[bewerken]

Tijdens het tiende seizoen in het bestaan van de club organiseerde de officiële facebookpagina van Lommel United een poll om de het beste elftal samen te stellen uit de eerste 10 seizoenen van de club.

Volgend elftal kwam uit de bus:

Doel: Bjorn Sengier
Verdediging: Mike De Koninck, Vincent Euvrard, Harald Pinxten, Marc Eberle
Middenveld: Christophe Delande, Robin Henkens, Philip Haagdoren, Wouter Scheelen
Aanval: Marcos Pereira, Jeroen Ketting

Franky Van der Elst werd verkozen tot beste oefenmeester van de eerste 10 seizoenen.

Hall of Fame - Selecties en Doelpunten[bewerken]

Selecties Top 10

No. Naam Land Totaal Competitie Beker Play-Offs
1. Christophe Delande Vlag van België 311 267 21 23
2. Wouter Scheelen Vlag van België 288 251 19 18
3. Toon Lenaerts Vlag van België 256 220 19 17
4. Sam Vanaken Vlag van België 215 191 17 7
5. Mike De Koninck Vlag van België 196 171 12 13
6. Ken Debauve Vlag van België 173 150 12 11
7. Jentl Gaethofs Vlag van België 167 151 8 8
8. Bart Goossens Vlag van België 165 146 10 9
9. Davy Brouwers Vlag van België 164 138 12 14
10. Harald Pinxten Vlag van België 161 132 13 16

Doelpunten Top 10

No. Naam Land Totaal Competitie Beker Play-Offs
1. Jeroen Ketting Vlag van Nederland 59 53 5 1
2. Mirek Waligora Vlag van Polen / Vlag van België 54 50 4 0
3. Wouter Scheelen Vlag van België 52 44 3 5
4. Marcos Pereira Vlag van Brazilië / Vlag van België 45 43 1 1
5. Davy Brouwers Vlag van België 44 41 1 2
6. Philip Haagdoren Vlag van België 38 32 4 2
7. Romero Regales Vlag van Nederland / Vlag van Curaçao 34 32 1 1
8. Alessandro Cerigioni Vlag van België 30 23 2 5
9. Guy Dufour Vlag van België 27 20 4 3
10. Christophe Delande Vlag van België 26 22 2 2

Tot 21/04/2017

Externe link[bewerken]