KV de Zwaluwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
KV de Zwaluwen
Vlag KV de Zwaluwen
Vlag KV de Zwaluwen
Volledige naam Korfbalvereniging de Zwaluwen
Opgericht 15 september 1956
Plaats Zevenaar
Clubhuis Sportpark Hengelder
Marconistraat 18 Zevenaar
Sporthal Heerenmäten
Trainer Harald Vogd
Zaalcompetitie 2de klasse
Hoofdsponsor Dierenartspraktijk 't Holland
Website dezwaluwen.nl
Thuiskleuren
Uitkleuren
Portaal  Portaalicoon   Sport

Korfbalvereniging de Zwaluwen is een Nederlandse korfbalvereniging uit de Gelderse plaats Zevenaar, opgericht in 1956. De clubkleuren zijn blauw en wit. KV de Zwaluwen speelt op Sportpark Hengelder. In de wintermaanden wordt er gespeeld in sporthal Heerenmäten.

In 1911 wordt de eerste korfbalwedstrijd gespeeld door een vereniging uit Zevenaar, genaamd 't Körfke. In 1922 wordt T.O.V.O.L opgericht. Het volgende jaar houdt deze vereniging op te bestaan. In 1938 is er een Rooms-Katholieke dameskorfbalteam actief. Sinds 1941 is de vereniging onder de naam KV de Zwaluwen actief en zij wordt formeel opgericht in 1956.

Het eerste team speelt op het veld en in de zaal in de 2de klasse. Sinds de zomer van 2012 beschikt de vereniging over twee kunstgrasvelden. De jongste jeugd speelt op gewoon gras.

KV de Zwaluwen telt 6 jeugdteams en 6 seniorenteams. Het eerste, tweede en het derde team spelen op wedstrijdkorfbalniveau. Bij de jeugd speelt de B1 wedstrijdkorfbal.

Sinds de zomer van 2017 maakt handbalvereniging OBW gebruik van de velden om te trainen.

Op 6 maart 2010 promoveerde het eerste team naar de 1e klasse onder leiding van coach Albert Langendoen. In seizoen 2011/2012 degradeerde zij weer naar de 2de klasse.

De vereniging is gegroeid van 100 leden in 1993 tot 170 leden in 2007, in de tien jaar daarna schommelt de vereniging elk jaar rond dit aantal leden.

Geschiedenis[bewerken]

De twee eerste actieve korfbalteams in de regio waren 't Körfke uit Zevenaar en Volharding uit Lobith. Zij deden mee met een toernooi op het Vitesse terrein in 1911, aldaar de Zevenaarse ploeg werd aangesterkt met spelers uit Arnhem. Waar in Zevenaar de periode daarna een tijdje niet meer gekorfbald werd, had in Rijnwaarden de sport een grote achterban gekregen.

Korfbal in Rijnwaarden[bewerken]

In Rijnwaarden waren een aantal verenigingen actief. Met name Lobith was goed vertegenwoordigd. Deze verenigen waren in hetzelfde tijdvak actief. De eerste vereniging begint in 1910. In Lobith speelde de volgende teams: Volharding, DES, Togido en De Zwaluw. In Pannerden was een club genaamd S.S.S. Alle teams, op de Zwaluw na, speelde in de Nederlandse Heren Korfbal Bond (NHKB). Dit was een landelijke bond voor herenkorfbal, echter was deze met name in deze regio actief. Kenmerkend was dat de regels van de NHKB verschilden van de regels van de NKB (Nationale Korfbal Bond) en het spel werd door verenigingen in andere bonden als ruwer ervaren. Ook speelde men bij de NHKB met 9 spelers verdeeld over 3 vakken in plaats van het gebruikelijke 12 spelers.

De NHKB bestond uit een eerste en tweede klasse. De tweede klasse was opgedeeld in noord, de Liemers, en zuid, Nijmegen.

Volharding[bewerken]

Dit is de oudste vereniging in Rijnwaarden en is opgericht in 1910. Volharding was een Rooms-Katholieke vereniging. De eerste bekende wedstrijd was tegen een ploeg uit Aerdt met dezelfde naam, het team uit Lobith won met 4-0. Op het toernooi op het Vitesse terrein in 1911 speelde Volharding een mannenwedstrijd tegen een ploeg uit Apeldoorn en ontvingen zij de prijs voor de meeste doelpunten uit handen van Nico Broekhuysen. In de jaren daarna werd Volharding meerdere malen kampioen in de tweede klasse noord van de NHKB. In 1912, 1913 en 1914 streed de club elk jaar tegen Wilhelmina uit Hatert om het NHKB kampioenschap.

Op 7 mei 1922 houdt Volharding een toernooi ter ere van haar 12½ jarig bestaan. Volharding was naast medeoprichter van de NHKB ook de oudste club binnen de bond.

In het seizoen 1925 wordt Volharding's lidmaatschap opgezegd wegens wanbetaling en komt na 15 jaar een einde aan het bestaan van de vereniging.

Togido (later: DES)[bewerken]

In 1921 is de eerste vermelding van de Lobithse vereniging. 6 maart 1921 spelen ze hun eerste wedstrijd tegen Victoria uit Didam. Togido bestaat op dat moment uit twee teams en spelen in een wit tenue. Op zondag 8 mei 1921 heeft Togido een demonstratiewedstrijd gespeeld in Zevenaar. Er waren meer dan 800 toeschouwers. Men schrijft dat men zeker is dat er een korfbalclub opgericht gaat worden in Zevenaar.

Op 18 september 1921 werd het eenjarig jubileum van Togido gevierd met een toernooi in Lobith. Vanaf 1923 heeft Togido haar naam veranderd naar D.E.S. In het jaar 1924 heeft de vereniging een schuld openstaan bij de NHKB. In het seizoen van 1925 wordt het lidmaatschap van D.E.S opgezegd vanwege wanbetaling.

De Zwaluw[bewerken]

De Zwaluw was een vereniging die speelde in de Geldersche Korfbal Bond (GKB) vanaf 1924. De heren van dit team speelde hiervoor, en waarschijnlijk ook tijdens deze periode, mannenkorfbal bij de NHKB. De club werd opgericht door de heer J. Koopmans, oud speler van Wordt Kwiek uit Jubbega. Later was hij coach van Korfbal Vijfde Driejarige (KVD) te Amsterdam.

Het feit dat de Zwaluw voortkwam uit spelers uit een herenkorfbalteam zorgde voor een polemiek tussen KV Noviomagum uit Nijmegen en de vereniging uit Lobith. Het spel bij de NHKB was harder dan het spel bij de gemengde GKB. De Nijmegenaren beschuldigde de Zwaluw dan ook van ruw spel. Beide verenigingen verweten elkaar van het verdraaien van feiten over verdedigd scoren en het uitvallen van dames. De korfballers uit Nijmegen beschuldigde dat spelers van De Zwaluw meerde malen op de ruggen sprong van de tegenstanders. Noviomagum heeft de Zwaluw gespaard van een boete, echter hebben ze wel een klacht ingediend bij de Geldersche Korfbal Bond. Later speelde Noviomagum thuis tegen De Zwaluw. Tijdens deze wedstrijd wordt er netter gespeeld door de Lobithse korfballers en is de kortstondige discussie afgesloten.

Na 1924 is er geen vermelding meer van de Zwaluw. Beide zusterverenigingen bij de NHKB hebben in het jaar erna de lidmaatschap opgezegd.

SSS (Pannerden)[bewerken]

In 1922 werd in Pannerden een heren korfbalclub opgericht met dank aan Togido uit Lobith. De club bestond uit 18 leden.

Korfbal in Zevenaar[bewerken]

In Zevenaar kent met verschillende periodes dat er gekorfbald wordt. De eerste wedstrijd wordt gespeeld in het jaar 1911. Daarna is er in 1922 een periode dat de sport beoefend wordt. In 1938 wordt een dameskorfbalwedstrijd gespeeld en vanaf 1940 worden de fundamenten gelegd voor de vereniging zoals we die nu kennen.

't Körfke[bewerken]

Op 25 mei 1911, hemelvaartsdag, werd de Nederlandse Korfbaldag op het Vitesse terrein georganiseerd om de sport in deze regio bekender te maken. Hier waren afgevaardigde uit Zevenaar aanwezig onder de naam 't Körfke. Op deze dag hebben ze een toernooi gespeeld in de 4de klassse. Tegen T.K.C uit Tiel en hebben ze gewonnen met 5-0 wegens het niet op komen dagen van de tegenstander. Tegen N.O.A.D uit Arnhem hebben ze gewonnen met 7-0. Aan het eind van de dag mochten ze de eerste prijs in de klasse in ontvangst nemen.

T.O.V.O.L[bewerken]

In de jaren 20 werd er in Zevenaar gekorfbald onder de naam T.O.V.O.L. De laatste vermelding was in 1923. Op zondag 21 mei 1922 speelde zij mee op een toernooi in Nijmegen georganiseerd door KV Noviomagum. Daar haalde zij de tweede prijs in de Tweede Klasse B. Op zondag 3 december 1922 werd een toernooi georganiseerd door T.O.V.O.L te Zevenaar. Dit moest er mede voor zorgen dat de sport populairder werd in de omgeving van Zutphen en Lochem. De prijs werd beschikbaar gesteld door de heer Klaassen. Bij dit toernooi waren de volgende verenigingen aanwezig: Achilles (Nijmegen), T.H.O.R (Zutphen), Rapiditas (Zutphen), Swift (Wageningen), Z.K.C (Zutphen), Quick (Arnhem), Be Quick (Nijmegen), T.O.V.O.L (Zevenaar), Mercedes (Velp) en E.K.C.A (Arnhem). De winnaar van dit toernooi was E.K.C.A 3. De sport verkreeg toentertijd veel steun en interesse van de toenmalige burgemeester Jhr. van Nispen tot Pannerden. Sport was een middel van de Rooms-Katholieke kerk en de lokale overheid om drankmisbruik te voorkomen. Na 1922 is er niks meer bekend over T.O.V.O.L.

Rooms-Katholiek Dameskorfbalteam[bewerken]

In 1938 werd een vriendschappelijke dameskorfbal wedstrijd gespeeld op het veld van D.V.C te Didam tegen de ploeg "Nooit Gedacht". Het Zevenaarse damesteam speelde met een Rooms-Katholieke levensbeschouwing. In dit jaar werd door de landelijke bond het vrouwenkorfbal geïntroduceerd.

KV de Zwaluwen[bewerken]

KV de Zwaluwen werd lid van een het Geldersche Korfbal Bond (G.K.B) in oktober 1940. Deze bond, opgericht op 13 maart 1920 te Arnhem, was de regionale bond onder het N.K.B. In september van het jaar 1940 heeft de vereniging inlichtingen gedaan om lid te worden van de G.K.B. De vereniging is in 1940 geboren uit de gymnastiekvereniging "Jonge Kracht". De maanden hiervoor werd door J. Gijsen, lid van E.K.C.A, gepromoot om in Zevenaar een vereniging te starten. Belangrijke reden toentertijd was dat Zevenaar makkelijk te bereiken was op de fiets. Op 10 augustus 1940 zijn twee E.K.C.A teams afgereisd naar Zevenaar om een wedstrijd tegen de Zevenaarse ploeg te spelen. Op zaterdagmiddag 7 september speelde zij hun eerste wedstrijd tegen een team van Wilskracht uit Arnhem. Op 18 januari 1941 werd een feestavond georganiseerd voor de leden in de zaal "Ons Huis" naast de Ontmoetingskerk. De avond werd geopend door de toenmalige voorzitter Jac Peet. In 1942 en 1944 deed de Zwaluwen mee met een paastoernooi bij korfbalvereniging Mercedes te Arnhem.

De officiële oprichtingsdatum van KV de Zwaluwen was op 15 september 1956.

Historische Pouleindeling[bewerken]
Afdeling D - 1940
Team Plaats
Vada 2 Wageningen
Zwaluwen 1 Zevenaar
Onder Ons 2 Oosterbeek
E.K.C.A 4 Arnhem
Mercedes 2 Velp
E.K.C.A 5 Arnhem
Afdeling D - 1941
Team Plaats
Oost-Arnhem 2 Arnhem
E.K.C.A 4 Arnhem
Onder Ons 2 Oosterbeek
Zwaluwen 1 Zevenaar
Vada 3 Wageningen
Redichem 1 Renkum

Competitieresultaten 2001 - 2017[bewerken]

Zaal[bewerken]

8
2D
3
3C
2
3D
2
3C
4
3D
1
3C
4
2D
7
2D
1
3H
1
2C
6
1D
8
1E
8
2D
1
3L
3
2C
2
2D
2
2I
 ?
2C
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Eerste klasse
Tweede klasse
Derde klasse

Veld[bewerken]

8
2C
2
3C
3
3D
5
3D
1
3C
5
2D
4
2D
4
2D
6
2D
1
2D
7*
1E
8
1B
5
2D
6
2H
4
2D
4
2H
5
2D
 ?
2D
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Eerste klasse
Tweede klasse
Derde klasse
* Degradatiewedstrijd gewonnen

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

  • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissingswedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen of degradant van de competitie te bepalen.
In bovenstaand geval staat een * aangegeven met een verwijzing naar de legenda voor een korte uitleg.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNKV. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  • Hoogte staaf
De hoogte wordt bepaald door het niveau van dat competitiejaar. Binnen dat niveau wordt de hoogte bepaald door de eindpositie van dat competitiejaar. Dit geldt alleen voor de top- en wedstrijdkorfbalklasses. De breedtekorfbalklasses en midweekklasses hebben maar één niveau.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
Competitieresultaten tabel
Seizoen Zaal Veld Hoofdtrainer
Klasse Positie Klasse Positie
2000 / 2001 2e klasse 8e 2e klasse 8e
2001 / 2002 3e klasse 3e 3e klasse 2e
2002 / 2003 3e klasse 2e 3e klasse 3e
2003 / 2004 3e klasse 2e 3e klasse 5e
2004 / 2005 3e klasse 4e 3e klasse 1e
2005 / 2006 3e klasse 1e 2e klasse 5e Ruud Baerends
2006 / 2007 2e klasse 4e 2e klasse 4e Ruud Baerends
2007 / 2008 2e klasse 7e 2e klasse 4e Henk Peelen
2008 / 2009 3e klasse 1e 2e klasse 6e Albert Langendoen
2009 / 2010 2e klasse 1e 2e klasse 1e Albert Langendoen
2010 / 2011 1e klasse 6e 1e klasse 7e *1 Albert Langendoen
2011 / 2012 1e klasse 8e 1e klasse 8e Laura van den Haak
2012 / 2013 2e klasse 8e 2e klasse 5e Mark Moolhuijzen
2013 / 2014 3e klasse 1e 2e klasse 6e Mark Moolhuijzen
2014 / 2015 2e klasse 3e 2e klasse 4e Adrie de Leeuw
2015 / 2016 2e klasse 2e 2e klasse 4e Adrie de Leeuw
2016 / 2017 2e klasse 2e 2e klasse 5e Adrie de Leeuw
2017 / 2018 2e klasse 2e klasse Harald Vogd
Promotie
Degradatie
*1 Degradatiewedstrijd gewonnen

Hoofdtrainers[bewerken]

Seizoen Hoofdtrainer
2017 - heden Harald Vogd
2014 - 2017 Adrie de Leeuw
2012 - 2013 Mark Moolhuijzen
2011 - 2012 Laura van den Haak
2008 - 2011 Albert Langendoen
2007 - 2008 Henk Peelen
2005? - 2007 Ruud Baerends

Externe link[bewerken]