Kaag (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaag
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Kaag (dorp)
Kaag (dorp)
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Kaag en Braassem
Coördinaten 52° 13′ NB, 4° 34′ OL
Algemeen
Inwoners 328
Overig
Postcode 2159 ..
Netnummer 0252
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Alkemade
Locatie in de voormalige gemeente Alkemade
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kaag is een dorp in de gemeente Kaag en Braassem, in de provincie Zuid-Holland. De plaatsnaam wordt ook wel geschreven als De Kaag. Het is gelegen op het Kagereiland in de Kagerplassen, de enige manier om er te komen is vanuit Buitenkaag met een pontje over de ringvaart via de Buitenkaag in Haarlemmermeer. In de zomer is er sprake van veel toerisme, dankzij de uitgebreide mogelijkheden om te watersporten, tevens zijn er wat cafés en restaurants gevestigd. Er is echter slechts een klein aantal inwoners afhankelijk van het toerisme, het merendeel van de inwoners is werkzaam buiten het eiland.

Prominent aanwezig op het eiland is scheepswerf Royal van Lent, onderdeel van Feadship, bouwers van mega-jachten. De scheepswerf is al sinds 1849 gevestigd op het eiland, en de loods is een gezichtsbepalende constructie op het eiland. Het eiland trok diverse kunstenaars, zoals Cornelis Vreedenburgh, Abram Segaar en Marinus Heijnes.

De naam Kaghe of Caghe, wat "buitendijks land" betekent (gerelateerd aan kaai of kade voor de dijk zelf), komt voor het eerst voor in 1308. Dorpen met een zelfde betekenis zijn Koog aan de Zaan in Noord-Holland en De Koog op Texel. Tot aan het eind van de 16e eeuw was Kaag het grootste dorp van het gebied Alkemade. Doordat het een eiland is, heeft het echter niet veel groeimogelijkheden.

Nederlands-hervormde kerk

Kerk[bewerken]

Op het eiland moet al vroeg een kapel hebben gestaan, die tot 1559 in gebruik was als buitenpost van de rooms-katholieke parochie in Sassenheim. In 1608 wordt de eerste predikant beroepen; hij treft een kleine gemeente en een vervallen kapel aan. In 1618 wordt er een kerk gebouwd met een inpandige toren met één luidklok en een windwijzer op de torenspits. De baron van Warmond schenkt lichtkronen, lessenaars en een doopvont. Deze kerk zou ruim 250 jaar dienstdoen.
In 1873 wordt de kerk gesloopt. Op de fundamenten wordt de huidige Nederlands-hervormde kerk gebouwd voor 7490 gulden, betaald uit 'liefdegaven'. De kerk wordt ingewijd op 15 maart 1874. De preekstoel is in 1903 vervangen, terwijl in de jaren 1930 het zaaltje achter de kerk is gebouwd. Dit zaaltje is nu in gebruik als 'Kerkwijck'. In 1950 is de kerk 'aangepast aan de eisen van de tijd', waarbij o.m. de kolenkachel is vervangen door centrale verwarming. In 1961 werd het pijporgel gerestaureerd en met een aantal stemmen uitgebreid. In 1972 zijn door vrijwilligers een keuken en garderobe gebouwd. In 1983 krijgt de kerk een opknapbeurt en in 2006 volgt een restauratie van de buitenzijde. In 2008 wordt het interieur volledig gerenoveerd, alsook de consistorie en de Kerkwijck. Tevens is er toen een aula aangebouwd. In opdracht van de Stichting Begraafplaats Kaag is er achter de kerk een algemene begraafplaats gerealiseerd.[1]
De kerk zelf is géén rijksmonument, maar bepaalde delen van de inventaris zijn dat wel, nl. een koperen lezenaar op de preekstoel; een voorzangerslezenaar; een koperen doopbekkenhouder en twee koperen kaarsenkronen, allen daterend uit de 18e eeuw.[2]
In de kerk kunnen ook burgerlijke huwelijken worden gesloten. De zondagse dienst is om 10.00 uur.


Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]