Kaap Agulhas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige gemeente zie Kaap Agulhas (gemeente).

Kaap Agulhas (Engels: Cape Agulhas, Afrikaans: Kaap Agulhas) is geografisch gezien het zuidelijkste punt van Afrika. De kaap ligt 170 kilometer ten oosten van Kaapstad, en iets ten zuiden ervan, op 34°50'S 20°00'E.

Agulhas2.jpg

Op deze plaats ontmoeten de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan elkaar. De warme Agulhasstroom vloeit langs de oostkust van Afrika af en draait terug naar de Indische Oceaan. De zee rondom Kaap Agulhas is berucht wegens winterstormen en reusachtige golven, die 30 meter hoog kunnen worden en zelfs grote schepen kunnen verpletteren. De naam is Portugees voor "naald", zo genoemd door Portugese navigators, die het "Cabo das Agulhas" noemden. Dit nadat rond het jaar 1500 ontdekt werd dat het magnetische noorden (het noorden volgens een kompasnaald. Dat is nu door verplaatsing van de magnetische noordpool niet meer het geval. De declinatie) in die regio samenviel met het werkelijke noorden. In 1849 is er de Kaap Agulhasvuurtoren gebouwd.

De zeebodem nabij de kust is uitermate vlak, en staat bekend als de beste visvangstgrond in Zuid-Afrika. Deze wordt de Agulhasbank genoemd, en is minder dan 100 m diep. Pas 250 km verder de zee in, wordt het geleidelijk dieper.

Zie ook[bewerken]