Naar inhoud springen

Kaap de Goede Hoopbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kaap de Goede Hoopbrug
De brug in 2011
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 21′ NB, 4° 55′ OL
Overspant Ringvaart
Brugnummer 256
Ook bekend als Zuid-Afrikabrug
Bouw
Bouwperiode 1958-1960
Gebruik
Weg Nobelweg
Architectuur
Type vaste brug
Materiaal beton
Kaap de Goede Hoopbrug (groot-Amsterdam)
Kaap de Goede Hoopbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Kaap de Goede Hoopbrug (brug no. 256) is een vaste brug in Amsterdam-Oost.

De brug is gelegen tussen de Schalk Burgerstraat en de Nobelweg en overspant de Ringvaart op de grens tussen de Transvaalbuurt en de Watergraafsmeer. In september 1924 werd er 4500 gulden uitgetrokken voor een houten voetgangersbrug ter plaatse, doch het voetveer bleef maar heen- en weer varen. In oktober 1926 werden opnieuw plannen gemaakt, de aanbesteding volgde in december 1926. Het hulpbruggetje lag er in januari 1927, gevolgd door een definitievere versie, die bekend werd als het Gele bruggetje. Er waren klachten over die brug, want ze sloot aan de overzijde nergens op aan; er lag daar alleen een boerderij. In 1939 werd gekeken of er een nieuwe brug kon komen, in 1941 werd die nog beloofd; tramlijn 3 zou er overheen gaan rijden. De Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten.
In 1958 besloot de gemeenteraad dat een moderne stenen brug noodzakelijk was om het verkeer door te laten stromen.[1] In april 1960 lag de brug er al. Ze kreeg de weinig gebruikte officieuze naam Zuid-Afrikabrug. De brug heeft de structuur van de jaren zestig met betonnen liggers etc. en eenvoudige stalen leuningen. De brug vormde toen de verbinding tussen de Schalk Burgerstraat en Nobelweg.

In 2016 wilde de gemeente Amsterdam een einde maken aan de wildgroei van officieuze namen van bruggen. De bevolking kon kiezen tussen a).de officieuze naam intrekken, b).de officieuze naam officieel maken of c).een nieuwe naam geven. Er werd gekozen voor mogelijkheid c en de brug kreeg haar verwijzing naar Kaap de Goede Hoop. De brug ligt in een wijk, waarbij bijna alle aanduidingen refereren aan Zuid-Afrika.

De brug in 2017