Kaapse dolfijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaapse dolfijn
IUCN-status: Onzeker[1] (2009)
Vergelijking grootte mens en Kaapse dolfijn
Vergelijking grootte mens en Kaapse dolfijn
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Cetacea (Walvissen)
Onderorde: Odontoceti (Tandwalvissen)
Familie: Delphinidae (Dolfijnen)
Geslacht: Delphinus
Soort
Delphinus capensis
(Gray, 1828)
Verspreidingsgebied Kaapse dolfijn
Verspreidingsgebied Kaapse dolfijn
Verspreidingsgebied Delphinus tropicalis
Verspreidingsgebied Delphinus tropicalis
Afbeeldingen Kaapse dolfijn op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kaapse dolfijn op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Kaapse dolfijn of langsnuit gewone dolfijn (Delphinus capensis, soms ook Delphinus major of Delphinus bairdii) is een soort dolfijn. Hij werd in 1994 officieel erkend als afzonderlijke soort van de gewone dolfijn (Delphinus delphis). Net als zijn neef leeft hij in groepen van 10 tot 500 exemplaren, maar dat kan oplopen tot duizenden.

Leefgebied[bewerken]

Ondanks wat zijn naam suggereert, komt de dolfijn in vele gematigde en tropische zeeën voor. Hij geeft de voorkeur aan kustwater van minder dan 180 meter diep. De dolfijn komt over het algemeen niet voor rond eilandjes ver weg van het vasteland. Hij leeft er van vissen en koppotigen. Ze worden soms gezien in de nabijheid van andere walvissen.

Kenmerken[bewerken]

De Kaapse dolfijn heeft een donkere rug en een witte buik, op de flanken is een zandloperpatroon te zien dat vooraan lichtgrijs, geel of goudkleurig is and grijs aan de achterzijde.

Vergeleken met de gewone dolfijn heeft de Kaapse dolfijn een langer lijf: mannetjes worden zo'n 2 tot 2,6 meter lang, vrouwtjes 1,9 tot 2,3 meter. Kaapse dolfijnen hebben ook een minder ronde kop en een dikkere, donkere lijn tussen de snuit en buikvinnen dan gewone dolfijnen. In zijn bek zitten in elke kaak 50 tot 60 aaneengekoppelde, scherpe, kleine tanden.

Kaapse dolfijnen wegen meestal tussen 80 en 150 kilogram, af en toe kan dit gaan tot 235 kg.

De dracht van de Kaapse dolfijn duurt 10 à 11 maanden. Pasgeboren kalfjes zijn 0,7 tot 1 meter lang en wegen circa 10 kg. In de meeste gevallen krijgt de Kaapse dolfijn elke 1 tot 3 jaar een nieuw kalf.

Taxonomie[bewerken]

Sinds 1994 wordt de Kaapse dolfijn op basis van genetisch en anatomisch onderzoek los gezien van de gewone dolfijn. De Kaapse dolfijn wordt zelf soms ook gezien als een soort die nog op te delen valt in 2 soorten: D. capensis en D. tropicalis. Onderzoek wees uit dat het waarschijnlijk niet om een andere soort, maar om een ondersoort gaat. Het IUCN erkent ze dan ook als ondersoorten, meer bepaald als D. c. capensis en D. c. tropicalis.

In gevangenschap is er ook al een vruchtbare hybride met een tuimelaar geboren.

Mensen[bewerken]

De Kaapse dolfijn wordt vaak gezien omdat hij vooral aan de kusten te vinden is. Ze zijn lawaaierig en speels, waardoor ze gemakkelijk opgemerkt worden.

Hun precieze aantallen zijn onbekend, maar wel bekend is dat ook deze dolfijnen soms als bijvangst in haringnetten en sleepnetten verstrikt geraken, zoals in het zuiden van Californië, de Indische Oceaan, Chinese wateren en mogelijk Brazilië. Het is ook bekend dat ze bejaagd worden in Japan, Mexica, Taiwan, Venezuela en Peru. Ze worden in Mexico en Peru bijvoorbeeld gevangen om later als aas te dienen. In Peru werden ze bejaagd om als voedsel voor mensen te dienen.

Geslachten en soorten van dolfijnen (Delphinidae)
Australodelphis: Australodelphis mirus
Cephalorhynchus: Kortsnuitdolfijn (Cephalorhynchus commersonii) · Witbuikdolfijn (Cephalorhynchus eutropia) · Havisidedolfijn (Cephalorhynchus heavisidii) · Hectordolfijn (Cephalorhynchus hectori)
Delphinus: Kaapse dolfijn (Delphinus capensis) · Gewone dolfijn (Delphinus delphis)
Feresa: Dwerggriend (Feresa attenuata)
Globicephala: Indische griend (Globicephala macrorhynchus) · Griend (Globicephala melas)
Grampus: Gramper (Grampus griseus)
Lagenodelphis: Sarawakdolfijn (Lagenodelphis hosei)
Lagenorhynchus: Witflankdolfijn (Lagenorhynchus acutus) · Witsnuitdolfijn (Lagenorhynchus albirostris) · Dolfijn van Peale (Lagenorhynchus australis) · Zandloperdolfijn (Lagenorhynchus cruciger) · Witgestreepte dolfijn (Lagenorhynchus obliquidens) · Donkergestreepte dolfijn (Lagenorhynchus obscurus)
Lissodelphis: Noordelijke gladde dolfijn (Lissodelphis borealis) · Zuidelijke gladde dolfijn (Lissodelphis peronii)
Orcaella: Irrawaddydolfijn (Orcaella brevirostris) · Australische snubvindolfijn (Orcaella heinsohni)
Orcinus: Orka (Orcinus orca)
Platalearostrum Hoekmans stompsnuitdolfijn (Platalearostrum hoekmani) †
Peponocephala: Witlipdolfijn (Peponocephala electra)
Pseudorca: Zwarte zwaardwalvis (Pseudorca crassidens)
Sotalia: Tucuxi (Sotalia fluviatilis) · Costero (Sotalia guianensis)
Sousa: Chinese witte dolfijn (Sousa chinensis) · Kameroendolfijn (Sousa teuszii)
Stenella: Slanke dolfijn (Stenella attenuata) · Clymenedolfijn (Stenella clymene) · Gestreepte dolfijn (Stenella coeruleoalba) · Atlantische vlekdolfijn (Stenella frontalis) · Langsnuitdolfijn (Stenella longirostris)
Steno: Snaveldolfijn (Steno bredanensis)