Kabelballon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kabelballon met reclame in Berlijn
Kabelballon in Hamburg van beneden

Een kabelballon is een onbemande luchtballon, soms in de vorm van een zeppelin, die is bevestigd aan de grond door middel van ankerkabels of -lijnen en gevuld met helium. De zeppelin-vormige kabelballon is meestal 10,5 meter bij een doorsnede van 4,2 meter en kan tussen de 50 en 100 meter hoog staan.

Dergelijke kabelballons worden vaak gebruikt voor luchtreclame. Dit type reclame wordt voor verschillende promotionele activiteiten ingezet, bijvoorbeeld bij openingen, festivals, beurzen, shows, sportevenementen, vakantiecentra en langs stranden. Onder de kabelballon hangt vaakt een groot nylon spandoek waarop teksten en beeldmerken tot tien meter hoog en zes meter breed kunnen worden gedrukt.

Kabelballons worden ook gebruikt voor luchtfotografie en andere doeleinden, bijvoorbeeld als dragers van radio-antennes of meetinstrumenten.

Om een kabelballon te mogen oplaten is in Nederland een vergunning nodig van de gemeente. Daarnaast is een terreininspectie nodig. Een kabelballon wordt 24-uur per dag bewaakt. Dit is noodzakelijk om de veiligheid te garanderen. Als het gevaarte zou losraken, door bijvoorbeeld vandalisme of harde wind, kan dat gevaar opleveren voor onder andere de luchtvaart.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tethered balloons van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.