Santa Claus (beeld)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kabouter Buttplug)
Ga naar: navigatie, zoeken
Santa Claus, alias Kabouter Buttplug op locatie Eendrachtsplein
Santa Claus wordt feestelijk verwelkomd op Eendrachtsplein

Santa Claus, ook bekend als Kabouter Buttplug[1], is een beeld van Paul McCarthy. Het staat op het Eendrachtsplein in Rotterdam. Het beeld werd in 2001 door de Amerikaanse kunstenaar gemaakt in opdracht van de Internationale Beelden Collectie[2] voor een plek in de stad.

Het beeld stelt de kerstman voor die een kerstboom in zijn handen houdt. De Rotterdamse gemeenteraad kocht Santa Claus aan met als bedoeling het beeld nabij het gebouw van De Doelen te plaatsen. Dit leidde tot veel verzet, voor veel mensen had het beeld een seksuele connotatie, waardoor het al snel zijn bijnaam kreeg. Op 22 september 2005 werd het beeld bij wijze van compromis op de binnenplaats van Museum Boijmans Van Beuningen neergezet, waar het vier dagen later door burgemeester Opstelten werd onthuld. Omdat het museum de binnenplaats ging verbouwen is het beeld op 21 augustus 2008 op de stoep van het museum geplaatst.

Begin 2008 had de gemeente Rotterdam het plan om het beeld te verplaatsen naar de Van Oldenbarneveltplaats op de kop van de "Koopgoot". Dit plan heeft bij een aantal ondernemers rond dit plein nogal wat weerstand opgeroepen.

Uiteindelijk werd in juni 2008 besloten het beeld op het Eendrachtsplein (als onderdeel van Beeldenroute Westersingel) te plaatsen, dit na een intensieve lobby van de winkeliersvereniging van de Binnenweg. Het beeld is op 28 november 2008 met een bonte optocht naar het Eendrachtsplein vervoerd en daar geplaatst.

Referenties[bewerken]

Literatuur[bewerken]