Kajsa Ollongren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kajsa Ollongren
Kajsa Ollongren (2014)
Kajsa Ollongren (2014)
Algemene informatie
Volledige naam Karin Hildur Ollongren
Geboren 28 mei 1967
Geboorteplaats Leiden
Functie Minister (niet belast met de leiding over een ministerie)
Partij D66
Titulatuur Jkvr. drs.
Alma mater Universiteit van Amsterdam
Politieke functies
2014-2017 Wethouder en eerste locoburgemeester van Amsterdam
2017-2019 Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Karin Hildur (Kajsa) Ollongren (Leiden, 28 mei 1967) is een Nederlands politica van de Democraten 66 (D66). Van 26 oktober 2017 tot 1 november 2019 was zij vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte III. Zij trad tijdelijk terug wegens ziekte.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Vista-kmixdocked.png Uitleg Kajsa Ollongren over de uitspraak van haar naam
opgenomen april 2015 (download·info)

Ollongren is een lid van het van origine Fins-adellijke geslacht Ollongren (oorspronkelijk Ållongren). Ze is een dochter van de Nederlandse informaticus en sterrenkundige Alexander Ollongren, die in 2002 werd ingelijfd bij de Nederlandse adel. Kajsa Ollongren mag zich hierdoor jonkvrouw noemen. Door haar Zweedse moeder heeft ze naast de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit.

Ze groeide op in Oegstgeest en bezocht daar tussen 1979 en 1985 het Rijnlands Lyceum. Ze studeerde tussen 1985 en 1991 economie en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en volgde daarna de opleiding administration publique aan de École nationale d'administration in Parijs en de Leergang Buitenlandse Betrekkingen aan Instituut Clingendael.

Hoge ambtenaar[bewerken | brontekst bewerken]

Na haar studie werkte Ollongren van 1992 tot 2007 bij het ministerie van Economische Zaken, eerst als beleidsmedewerker Midden- en Oost-Europa, later als Hoofd parlementaire zaken. In 2001 werd ze directeur Europese integratie en strategie en in 2004 plaatsvervangend directeur-generaal economische politiek.

Ollongren stond als vijfde op de kandidatenlijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen 2006. D66 behaalde drie zetels en Ollongren werd niet verkozen. In 2007 verhuisde ze naar het ministerie van Algemene Zaken als plaatsvervangend secretaris-generaal. Vanaf augustus 2011 was ze er secretaris-generaal.[1] Toen met D66 onderhandeld werd om toe te treden tot het eerste kabinet-Rutte maakte ze namens haar partij deel uit van het formatieteam.

Lokale politiek[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2014 werd Ollongren namens D66 wethouder en locoburgemeester in Amsterdam met de portefeuille economische zaken, zeehaven en luchthaven, gemeentelijke deelnemingen en bedrijven, kunst en cultuur, lokale media, monumenten, en stadsdeel Centrum, in een college gevormd door D66, VVD en SP.[2] Op 18 september 2017 nam ze de taken van burgemeester Eberhard van der Laan over, die zich ziek meldde[3] en op 5 oktober 2017 overleed.[4]

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties[bewerken | brontekst bewerken]

Ollongren is sinds 26 oktober 2017 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en vicepremier in het op die dag aangetreden kabinet-Rutte III. In oktober 2019 werd de begroting van haar ministerie behandeld in de Tweede Kamer, maar kon zij daar niet bij aanwezig zijn om gezondheidsredenen.[1] Zij bleef hierdoor langere tijd afwezig. Haar taken werden vanaf 1 november overgenomen door andere bewindslieden,[5] te weten: Raymond Knops als Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ank Bijleveld als Minister voor de AIVD, Stientje van Veldhoven als Minister voor Milieu en Wonen en Wouter Koolmees als vicepremier.

Staatsrechtelijke opvattingen[bewerken | brontekst bewerken]

In de door haar in 2018 gehouden Burgemeester Daleslezing gaf Ollongren te kennen de Nederlandse grondwet te zien als "...het kader waarbinnen we zelf onze identiteit kunnen vormgeven. Het vormt de basis van onze gedeelde Nederlandse identiteit. Het is herkenbaar voor zowel minderheden als meerderheden en werkt niet als uitsluitingsmechanisme."[6]

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Ollongren is gehuwd met Irene van den Brekel. Zij hebben twee kinderen.

Voorganger:
R. (Richard) van Zwol
Secretaris-generaal van het Ministerie van Algemene Zaken
2011-2014
Opvolger:
P.H.A.M. (Paul) Huijts
Voorganger:
L.F. (Lodewijk) Asscher
Vicepremier
2017-2019
Opvolger:
W. (Wouter) Koolmees
Voorganger:
R.H.A. (Ronald) Plasterk
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
2017-2019
Opvolger:
R.W. (Raymond) Knops
Zie de categorie Kajsa Ollongren van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.