Kalle Oranen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Seppo Kalevi (Kalle) Oranen (Boekelo, 26 februari 1946) is een voormalig Nederlands voetballer. Hij kwam tijdens zijn voetballoopbaan uit voor Sportclub Enschede, FC Twente en sc Heracles.

Oranen is de zoon van een Finse vader en Nederlandse moeder. Hij voetbalde in de jeugd van Sportclub Enschede en maakte voor deze club op achttienjarige leeftijd zijn debuut in de Eredivisie. Vanaf 1965 maakte Oranen deel uit van de selectie van FC Twente, de club waarin SC Enschede was opgegaan. Hij was oorspronkelijk aanvaller, maar werd later vooral opgesteld als linkerverdediger. Pas vanaf het seizoen 1970/71 verwierf hij een vaste basisplaats. In het seizoen 1971/72 vormde hij met Kees van Ierssel, Epi Drost, Willem de Vries en doelverdediger Piet Schrijvers de vaste waarden in de defensie van Twente, die dat seizoen slechts dertien tegendoelpunten te verwerken kreeg, een nationaal laagterecord.

Met Twente speelde Oranen 28 Europa Cup-wedstrijden, waaronder de finale van de UEFA Cup in 1975. In de competitie scoorde hij drie doelpunten in 207 wedstrijden voor de Enschedeërs. In 1977 won hij met Twente de KNVB beker, al kwam hij in dat toernooi slechts één keer tot spelen.

In de zomer van 1977 vertrok hij naar sc Heracles. Voor de Almelose club speelde hij vijf seizoenen. Ondertussen studeerde hij aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Den Haag en was hij als leraar werkzaam op een basisschool. In 1982 beëindigde hij zijn profcarrière. Hierna was hij trainer van de Enschedese studentenvoetbalvereniging v.v. Drienerlo en sportleraar aan de Universiteit Twente. In augustus 2008 ging hij met de VUT.

Zie ook[bewerken]