Kalverbos (Delft)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De oude dienstwoning horende bij de begraafplaats

Het Kalverbos is een voormalige begraafplaats in Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het gebied is een stedelijk stuk groen, een hectare groot, liggende tussen de Wateringsevest, de Nieuwe Plantage en de Watertorengracht. Het Kalverbos is het gehele jaar door vrij toegankelijk voor bezoekers.

De begraafplaats, aangelegd in 1828, is in 1874 verplaatst naar de Jaffalaan. Er ligt nog een graf in het Kalverbos, dat van Karl Wilhelm Naundorff. Zijn graf is met Franse lelies versierd.

In 1894 is het Kalverbos omgevormd tot een gemeentelijk groengebied. Het ontwerp is afkomstig van Hugo Poortman en is aangelegd in een romantische landschapsstijl.

In 1895 werd begonnen met de bouw van een watertoren.

In 1930 is het gebied afgesneden van het park aan de Nieuwe Plantage door aanleg van de Vrijenbanselaan.

In 1970 werd er een beeldobject getiteld het oog van Van Leeuwenhoek geplaatst. Het monument was ontworpen door Dick Elffers en Bert de Laaf vanwege het honderdjarige bestaan van de gistfabriek. In 1999 werd het monument onherstelbaar beschadigd door vandalen waarna in 2002 het enige overgebleven deel in de Botanische Tuin TU Delft geplaatst werd.

Zie de categorie Kalverbos, Delft van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.