Kamakura

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kamakura
鎌倉市,Kamakura-shi
Stad in Japan Vlag van Japan
Kamakura
Kamakura
Situering
Eiland Honshu
Regio Kanto
Prefectuur Vlag van Kanagawa Kanagawa
Coördinaten 35° 19′ NB, 139° 33′ OL
Algemeen
Oppervlakte 39,60 km²
Inwoners 174,256
Datum 1 april 2010
Bevolkingsdichtheid 4400 inw./km2
Gemeentenummer 14204-2
Gemeentehuis
Burgemeester Tokukazu Ishiwata
Adres 8-10 Onarimachi, Kamakura-shi, Kanagawa-ken
Postcode 〒248-8686
Website Kamakura-shi
Symbolen
Boom Prunus jamasakura
Bloem Japanse gentiaan
Vlag Vlag
Detailkaart
Situering van Kamakura in de prefectuur  Kanagawa
:seirei shi / :shi / :cho·mura
Foto's
Foto
Het stadhuis van Kamakura
Foto
Amitabha Boeddha in Kotoku-in
Portaal  Portaalicoon   Japan

Kamakura (鎌倉市, Kamakura-shi) is een stad in de Japanse prefectuur Kanagawa. De stad ligt ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van Tokio. De stad droeg oorspronkelijk ook de naam Renpu (鎌府) (afkorting van Kamakura Bakufu (鎌倉幕府, of Kamakura-shogunaat)). De oude Nederlandse spelling is Kamakoera.

Hoewel Kamakura relatief een van de kleinere steden is, wordt de stad soms gezien als een voormalige de facto hoofdstad van Japan daar tijdens de Kamakuraperiode het Shogunaat hier gevestigd was.[1] Volgens het Institute for Research on World-Systems,[2] was Kamakura in het jaar 1250 de op drie na grootste stad ter wereld, met 200.000 inwoners. Tevens was het toen de grootste stad van Japan.

Kamakura werd op 3 november 1939 een stad (shi). Begin 2010 had de stad ruim 174.000 inwoners. De bevolkingsdichtheid bedroeg 4.400 inw./km². De oppervlakte van de stad is 39,60 km².

De stad is een populaire toeristische attractie vanwege de stranden en tempels, en het feit dat de stad dicht bij Tokio ligt.

Geografie[bewerken]

Een kaart van Kamakura met de locaties van de belangrijkste historische plaatsen

Kamakura wordt in het noorden, oosten en westen omgeven door bergen, en in het zuiden door de zee. Daarmee kan de stad worden gezien als een natuurlijk fort.[3] Voordat er een netwerk van tunnels en moderne wegen werd aangelegd waarmee de stad nu is verbonden met Fujisawa, Ofuna en Zushi, kon Kamakura over land alleen worden bereikt via enkele nauwe bergpassen. De zeven belangrijkste hiervan stonden bekend als de Zeven toegangswegen van Kamakura. De ligging maakt Kamakura in oudere tijden tot een makkelijk te verdedigen vestiging.[3] De eerste shogun van het Kamakura-shogunaat kozen deze locatie onder andere vanwege deze gunstige ligging.

Ten noorden van de stad ligt de berg Genji (源氏山,Genjiyama) met een hoogte van 92 meter. Van noord naar oost wordt de stad omringd door de Rokkokuken (六国見) (147 meter), Ōhira (大平山) (159 meter), Jubu (鷲峰山) (127 meter), Tendai (天台山) (141 meter) en Kinubari (衣張山) (120 meter). Kamakura wordt doorkruist door de rivier Namerigawa, die van de Asainapas in noord-Kamakura naar het strand bij Yuigahama stroomt.

Bestuurlijk gezien grenst de gemeente Kamakura in het noorden aan Yokohama, in het oosten aan Zushi en in het westen aan Fujisawa.

Geschiedenis[bewerken]

De oudste menselijke sporen die zijn gevonden in Kamakura dateren terug tot 10.000 jaar geleden. Voor de komst van het shogunaat was het gebied relatief dunbevolkt. Wel waren er ten tijde van de Naraperiode al tempels. Onder andere de Sugimoto-dera werd ten tijde van deze periode gebouwd.

De periode waarin Kamakura de thuisbasis was van het Kamakura-shogunaat wordt de Kamakuraperiode genoemd. Wanneer deze precies begon is niet duidelijk, maar het einde was in 1333. Historici noemen verschillende tijdstippen variërend van de oprichting van Minamoto no Yoritomo’s eerste militaire overheid in 1180 tot zijn benoeming tot Seii Taishogun (征夷大将軍) in 1192. Wel nam Yoritomo in deze periode de macht over van de keizer, waardoor de hoofdstad van Japan in Kamakura kwam te liggen. In 1333 kwam er een einde aan de periode van het shogunaat toen de krijsgheer Nitta Yoshisada het shogunaat aanviel om de keizerlijke macht te herstellen.

Na de val van het shogunaat kwam Japan tijdelijk in een periode van chaos terecht, maar Kamakura zelf bleef dit grotendeels gespaard. De stad bleef de controle houden over het direct omliggende land. Tijdens de Sengoku-periode kreeg Kamakura het wel zwaar te verduren. De stad werd bijna geheel verwoest tijdens het Beleg van Kamakura (1526). Veel mensen verlieten de regio toen de stad het thuis werd van de Late Hojo-clan. De laatste grote slag kwam toen het nieuwe shogunaat besloot om Edo tot hoofdstad te maken, waarmee Kamakura zijn machtspositie verloor. De stad zelf verviel nadien tot niets meer dan een klein vissersdorp.

Na de Meiji-restauratie was Kamakura reeds een populaire plaats voor buitenlandse bezoekers. De stad kreeg echter zwaar te kamen met de geweldsgolf tegen het boeddhisme in 1868. In 1890 werd een spoorlijn aangelegd naar Kamakura, waardoor de stad makkelijker te bereiken werd voor toeristen. Zodoende kwam de stad weer tot bloei. De jaren van verwaarlozing hadden echter hun tol geëist van de vele tempels en monumenten in de stad. Veel hiervan zijn tegenwoordig slechts replica’s van de originelen die er ooit stonden.

Onderwijs[bewerken]

Kamakura heeft veel onderwijsinstellingen, waaronder 16 openbare basisscholen en negen middelbare scholen. De nationale overheid bezit er ook een basisschool en middelbare school. Verder zijn er twee particuliere scholen voor basisonderwijs en zes voor middelbaar onderwijs.

Er zijn vier openbare en zes particuliere hogere scholen. De enige universiteit in de stad is de Vrouwenuniversiteit van Kamakura.

Verkeer[bewerken]

Kamakura ligt aan de Yokosuka-lijn, de Tōkaidō-hoofdlijn en de Negishi-lijn van de East Japan Railway Company, de Shonan Monorail en de Enoshima-lijn.

Kamakura ligt aan de Tomei-autosnelweg en aan de nationale autoweg 134 en aan de prefecturale wegen 21, 23, 32, 203, 204, 301, 303, 304, 311, 312 en 402.

Zustersteden[bewerken]

Kamakura heeft vijf zustersteden; drie binnen Japan en twee daarbuiten. De drie Japanse steden zijn:

De twee buitenlandse steden zijn:

Aangrenzende steden[bewerken]

Geboren in Kamakura[bewerken]

  • Hiroshi Koizumi (小泉博, Koizumi Hiroshi), acteur
  • Shunji Fujimura (藤村 俊二, Fujimura Shunji?), acteur
  • Soichi Konagaya (小長谷 宗一, Konogaya Sōichi) (16 maart 1949), componist, dirigent en slagwerker
  • Shigeru Nakahara (中原 茂, Nakahara Shigeru), stemacteur
  • Mayu Tsuruta (鶴田真由, Tsuruta Mayu) actrice
  • Mika Arisaka (有坂美香, Arisaka Mika), zangeres
  • Yuji Tachikawa (立川 祐路, Tachikawa Yūji), autocoureur

Externe links[bewerken]