Naar inhoud springen

Kamarina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kamarina
Kamarina
Resten van Kamarina
Kamarina (Italië)
Kamarina
Situering
Coördinaten 36° 52′ NB, 14° 27′ OL
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Kamarina (Grieks: Καμὰρινα / Kamàrina, Italiaans: Camarina) was een Griekse polis aan de zuidelijke kust van Sicilië. De resten van de stad liggen bij Scoglitti, in de hedendaagse gemeente Vittoria.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tetradrachme van Kamarina met op de voorzijde Pallas Athena die een vierspan ment en op de keerzijde Herakles met leeuwenhoofd en de inscriptie ΚΑΜΑΡΙΝΑΙΟΝ.

De stad werd oorspronkelijk gesticht in 599 v.Chr. door Syracuse.[1] Korte tijd later verbond Kamarina zich met de Sicelen en keerde zich tegen de moederstad, waarop Syracuse de stad in 552 v.Chr. veroverde. Hippocrates van Gela veroverde aan het begin van de 5e eeuw v.Chr. een aantal Griekse steden op Sicilië en belegerde ook Syracuse. Door tussenkomst van moederstad Korinthe moest hij het beleg afbreken, maar hij kreeg wel Kamarina toegewezen. Na de dood van Hippocrates heroverde Gelo van Syracuse Kamarina. Hij vernietigde de stad en bracht de inwoners onder in Syracuse.[2] Ten tijde van de overheersing van Hiëro I van Syracuse stuurde deze kolonisten naar door hem overwonnen steden en werden de oorspronkelijke bewoners verjaagd. Na zijn dood kwamen de oorspronkelijke bewoners terug in hun steden en werden voor de kolonisten nieuwe grondgebieden aangewezen waar ze zich konden vestigen: de stad Gela wees hiervoor het eermalige grondgebied van Kamarina aan. Daarna brak een periode van voorspoed voor de stad aan, die duurde tot 405 v.Chr., toen de stad door de Carthaagse generaal Himilco werd veroverd. In 339 v.Chr. liet Timoleon de stad vergroten en versterken. Nadat de Carthagers tiran Agathocles van Syracuse in de slag aan de Himera hadden verslagen, kwam de stad opnieuw in handen van Carthago.[3] In 258 v.Chr. tijdens de Eerste Punische Oorlog werd de stad voorgoed vernietigd. De bevolking werd in slavernij weggevoerd.[4]

Opgravingen[bewerken | brontekst bewerken]

Overblijfselen van de tempel van Athena.

Er zijn weinig zichtbare resten van Kamarina. Enkele graftombes uit de necropolis en muurresten van de tempel van Athena bestaan nog.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Thucydides, Historiae VI 5.
  2. Herodotus, Historiën VII 154-156.
  3. Diodorus Siculus, Bibliotheca historica XI 76.4-5, XVI 82.7, IX 110.3.
  4. Polybius, Historiae I 24.12.

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft media­bestanden in de categorie Camarina.