Kameelgras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kameelgras
Kameelgras
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie:Panicoideae
Geslachtengroep:Andropogoneae
Geslacht:Cymbopogon
Soort
Cymbopogon schoenanthus
Afbeeldingen Kameelgras op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kameelgras op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Kameelgras (Cymbopogon schoenanthus) is, zoals de naam al doet vermoeden, een grassoort waarmee vooral kamelen zich voeden.

Beschrijving en voorkomen[bewerken]

Het is een doorlevend gras, waarvan de wortels diep in de zanderige ondergrond liggen. De plant vormt grote pollen met 30-120 cm lange stengels. De pluimvormige bloeiwijze bestaat uit talrijke zijassen met bloemen van dezelfde orde (racemeuze bloeiwijze).

Kameelgras komt voor op iets vochtiger plekken tussen de zandduinen in de Sahara en op het Arabisch schiereiland. Het is verwant aan het citroengras en bevat ook aromatische olie.

Trivia[bewerken]

Tijdens de jaarlijkse autorally Parijs-Dakar, die vroeger door dit gebied trok, kon kameelgras het resultaat van een wedstrijd geheel bepalen. Wanneer banden van auto's, trucks of motoren in contact komen met het gras rijdt het voertuig niet vloeiend door over het zand, maar vangt het voertuig een enorme klap op, waardoor de controle verloren kan gaan. Daar waar kameelgras ligt wordt de route hobbelig. De rijders dienen hun snelheid drastisch te aan te passen. Routes met kameelgras zijn lastig, ze werden over het algemeen gerekend tot de zwaarste etappes van de rally.