Kameleondorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kameleondorp
Kameleondorp
Kameleondorp
Slagzin De beste kinderattractie van Fryslân
Locatie Terhorne, Nederland
Opening 1997
Eerdere namen Kameleon Terherne, (2010), Kameleon Avontuur ( -2010)
Attracties
Totaal 7
Waterattracties 5
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Het eiland "Grootzand" (foto uit 2000)

Het Kameleondorp is een attractiepark dat geheel gewijd is aan de boekenserie De Kameleon van Hotze de Roos, en bevindt zich in het Friese plaatsje Terhorne (Terherne).

Het Kameleondorp is ontstaan op de plek waar De Roos in 1980 een zilveren pen cadeau kreeg van een lagere school. De leerlingen van deze school waren gek op de verhalen over De Kameleon en konden niet begrijpen dat De Roos nooit een literatuurprijs had gewonnen. Daarom besloten de leerlingen de schrijver uit te nodigen voor een echte prijsuitreiking. Toen de vraag werd gesteld of de avonturen van Hielke en Sietse zich in Terhorne hadden afgespeeld, antwoordde hij: "Het zou in Terherne gespeeld kunnen hebben". Mede door deze uitspraak van de schrijver ontstond in Terhorne een groep die zichzelf "vrienden van de Kameleon" noemden, en het plan opvatten om een dorp te laten verrijzen waarin de boeken over De Kameleon tot leven kwamen. Op 29 maart 1994 werden de plannen voor het dorp gepresenteerd. Ruim drie jaar later werd het dorp geopend voor het publiek.

Bij de bouw van het dorp is geprobeerd om het resultaat zo veel mogelijk te laten lijken op het dorp uit de boeken. Zo ligt de boot "De Kameleon" naast "Hotel de Gouden Leeuw" (bij het in 2004 gebouwde botenstation), en duwt hij een echte praam voor een rondvaart. Het is mogelijk om het eiland "Grootzand" te bezoeken, waar het mogelijk is om te spelen met de vier elementen van de natuur. Natuurlijk helemaal in Kameleon-stijl. De smederij van Klinkhamer (de vader van de hoofdpersonen Hielke en Sietse) bevindt zich in het zogenaamde "Kameleon-ervarium" (tegenwoordig: "Kameleon Boerderij"). Hier kunnen ook het gemeentehuis en de Woudaap worden bezichtigd.

Kameleon Avontuur Terherne[bewerken]

In 2010 maken Nop de Graaf en Stefan de Lange een doorstart met het bedrijf onder de naam Kameleon Terherne.

Het Kameleon-eiland kenmerkt zich sindsdien vooral als een natuurspeelplek waar de bezoeker zelf, of met een Kameleon-figuur de avonturen van Hielke en Sietse kan beleven. In de Kameleon-boerderij is het dorp Lenten nagebouwd, hier zijn te vinden een smederij, huisje van de familie Klinkhamer, molen de Woudaap, gemeente huisje, en de sfeer en verhalen uit de boeken. Er is een speurtocht met behulp van pratende melkbussen. Op de rondvaartboot, geduwd door de 'echte' Kameleon, vertelt een inwoner van het fictieve Kameleon-dorp over de boeken, films en de omgeving.

Sinds 2013 is het seizoensbedrijf voor het eerst 's winters ook geopend. Met een professionele decorbouwer is een winterse sfeer in het Kameleon dorpje gebracht. In het verhaal over Hielke en Sietse en een ijsprinses Katinka gaat de bezoeker op zoek naar het bevroren vuur.

In 2014 is er veel geïnvesteerd in de voormalige ligboxenstal op het erf van de Kameleon-boerderij. Doel van deze verbouwing is een locatie te realiseren die zowel als slechtweer accommodatie, als feestlocatie voldoet. Dit multifunctionele gebouw gaat binnen Kameleon Terherne door het leven als Paal43. Het Kameleondorp wordt, tevens in 2014, uitverkozen tot 'het leukste uit van Friesland' door de ANWB.

Nieuwe serie[bewerken]

Sinds begin 2017 wordt er volop gewerkt aan een nieuwe serie met de Schippers van de Kameleon in de hoofdrol. Deze serie bestaat uit meerdere delen. De serie wordt voor een groot deel bij Kameleon Terhorne opgenomen. De serie zal rond het voorjaar van 2018 op televisie worden uitgezonden. De regie van deze nieuwe serie ligt in handen van Steven de Jong. Deze regisseur heeft ook de eerste en tweede Kameleon-film geregisseerd.

Externe link[bewerken]