Kamen Rider-series

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een fan verkleed als een Kamen Rider

De Kamen Rider-series (仮面ライダーシリーズ, Kamen Raidā Shirīzu, te vertalen als "Gemaskerde rijder-series") zijn een mediafranchise van Japanse tokusatsuseries. De franchise begon in 1971 met een serie genaamd Kamen Rider. In de loop der jaren is de franchise uitgegroeid met vele spin-off series en films.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Showaperiode[bewerken | brontekst bewerken]

De series begonnen oorspronkelijk onder de titel "Masked Hero Project". Geproduceerd door Toru Hirayama (平山 亨, Hirayama Tōru), bleven de plannen voor de serie bijna vijf jaar liggen omdat Hirayama aan andere series werkte. In 1969 werd Shotaro Ishinomori, die bekend was voor zijn werk op het gebied van Tokusatsu, benaderd door Hirayama om zijn Skull Man manga om te laten zetten voor het Masked Hero Project.

Oorspronkelijk werd het project geweigerd omdat het volgens critici te gewelddadig was. Daarom werd het plan aangepast. In plaats van een schedel werd het kostuum van de held gebaseerd op een sprinkhaan.

Kamen Rider debuteerde in april 1971, maar de kijkcijfers waren lager dan verwacht en de show kwam op het randje van de afgrond. Toen acteur Fujioka Hiroshi, die de hoofdrol vertolkte, bij de opnames gewond raakte, werd een nieuwe held geïntroduceerd. Dit werd Ichimonji Hayato. Deze twee acteurs bleven meedoen in alle andere Kamen Rider series uit de Showa periode. Ook deed in alle series van 1971 tot 1976 het personage Tobei Tachibana (立花 藤兵衛, Tachibana Tōbei) mee.

Na vier jaar niet te zijn uitgezonden keerde de serie in 1979 terug voor nog eens twee jaar. Hierin werd het personage Tachibana vervangen door Genjiro Tani (谷 源次郎, Tani Genjirō).

Kamen Rider Black was de eerste Kamen Rider-serie die geen banden leek te hebben met zijn voorgangers, maar als een opzichzelfstaande serie kon worden beschouwd. Wel was dit de eerste Kamen Rider-serie die een direct vervolg kreeg: Kamen Rider Black RX. Deze serie vormde de basis voor de Amerikaanse serie Masked Rider. In de laatste aflevering van RX keerden tien helden uit vorige series terug om te helpen bij het laatste gevecht.

Heiseiperiode[bewerken | brontekst bewerken]

Na Kamen Rider Black RX werd het een tijdje stil rondom de Kamen Rider-series. Bijna de gehele jaren 90 waren de series afwezig. Wel werden er muziek-cd’s en theatershows gemaakt gebaseerd op de oude series. Ook verschenen in deze periode drie Kamen Rider-films: Shin, ZO, en J.

In mei 1999 kondigde Toei Company een nieuwe Kamen Rider-serie aan: Kamen Rider Kuuga. Deze serie was onderdeel van de geplande heropleving van de Kamen Rider series, die al sinds 1997 op de planning stond. Op 30 januari ging Kamen Rider Kuuga in première, en kreeg goede kritieken. Dit succes leidde tot de tweede serie uit de Heisei-periode, Kamen Rider Agito. Sindsdien is er elk jaar een nieuwe Kamen Rider-serie gemaakt.

De derde serie uit de Heisie-periode was Kamen Rider Ryuki. Deze serie gebruikte het concept van 13 Riders. Daarmee nam de serie een andere wending dan zijn voorgangers. Deze veranderingen vielen niet goed bij het publiek, en de kijkcijfers waren duidelijk lager. Zowel deze serie als zijn opvolger, Kamen Rider 555, werden gered van vroegtijdige beëindiging door de sterke merchandising.

De vijfde en zesde series werden geplaagd door problemen achter de schermen. Kamen Rider Blade was de op een na slechtst bekeken Kamer Rider serie ooit, en verkocht ook nauwelijks merchandisingproducten. Gedurende het maken van de serie werden veel van de scriptschrijvers ontslagen. Kamen Rider Hibiki, de zesde serie, werd een van de meest controversiële Kamen Rider series. De serie introduceerde nieuwe thema’s en een nieuw uiterlijk voor de held. Ook bij deze serie werd het schrijversteam halverwege de serie vervangen.

In 2005 verscheen de film Kamen Rider The First. Deze film was gebaseerd op de originele manga en de oorspronkelijke televisieseries.

In 2009 werd het tienjarig bestaan van de Heiseireeks gevierd met de serie Kamen Rider Decade, waarin de Kamen Riders uit alle Heisei-series terugkeren en een paar uit de Showa-series terugkeren.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de series los staan van elkaar, delen ze wel een paar kenmerken. In elke serie verandert ten minste 1 jonge man in een Kamen Rider, een held die verschillende monsters en kwaadaardige organisaties bevecht. Deze organisaties of monsters hebben vrijwel altijd connecties met de oorsprong van de betreffende Kamen Rider. In de loop van de serie ontdekt de held meer informatie over zijn vijanden, de oorsprong van zijn krachten en andere Kamen Riders. Alle Showa-Kamen riders verkregen hun krachten via een operatieve aanpassing van hun lichaam, maar in de Heisie-series worden ook andere manieren om te transformeren geïntroduceerd.

De kostuums zijn in de loop der jaren veranderd. In de Showaseries waren de kostuums van de Kamen Riders over het algemeen gebaseerd op een sprinkhaan. In de Heiseiseries kennen de kostuums meer variatie, maar de insectachtige ogen in de helm zijn wel vrijwel altijd aanwezig.

Een belangrijk onderdeel in de Kamen Rider-series zijn de motorfietsen van de helden, vaak Rider Machines genoemd. Deze werden lange tijd gemaakt door Suzuki, en later door Honda. Een kenmerk geïntroduceerd in Kamen Rider Stronger en verder uitgewerkt in Kamen Rider Black RX is dat veel Kamen Riders meerdere vormen hebben, elk met hun eigen krachten en vaardigheden. Deze alternatieve vormen komen vaak later in de serie beschikbaar. Kamen Riders kunnen over verschillende wapens beschikken, maar vechten meestal met hun vuisten. De bekendste techniek van de Kamen Riders is de Rider Kick.

De Kamen Rider-series uit de Showareeks waren duidelijk met elkaar verbonden. Zo hadden de twee helden uit de originele serie gastrollen in vrijwel elke andere serie uit de Showaperiode, en hadden ook andere Kamen Riders uit vorige series een gastrol in de nieuwste serie. Deze traditie werd gebroken na Kamen Rider Black RX. Vanaf Kamen Rider Kuuga werd elke serie als een opzichzelfstaande productie beschouwd. Tot Kamen Rider Decade kwam, toen kwamen alle vorige Heisei Riders terug, in de film All riders vs Dai-Shocker kwamen zelfs alle vorige riders, inclusief Kamen Rider Double in voor.

Producties[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Shōwaperiode[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Naam Afleveringen
1971 – 1973 Kamen Rider (仮面ライダー, Kamen Raidā) 98
1973 – 1974 Kamen Rider V3 (仮面ライダーV3, Kamen Raidā Buisurī) 52
1974 Kamen Rider X (仮面ライダーX, Kamen Raidā Ekkusu) 35
1974 – 1975 Kamen Rider Amazon (仮面ライダーアマゾン, Kamen Raidā Amazon) 24
1975 Kamen Rider Stronger (仮面ライダーストロンガー, Kamen Raidā Sutorongā) 39
1979 – 1980 Kamen Rider (Skyrider) (仮面ライダー(スカイライダー), Kamen Raidā (Sukairaidā)) 54
1980 – 1981 Kamen Rider Super-1 (仮面ライダースーパー1, Kamen Raidā Sūpā Wan) 48
1987 – 1988 Kamen Rider Black (仮面ライダーBLACK, Kamen Raidā Burakku) 51
1988 – 1989 Kamen Rider Black RX (仮面ライダーBLACK RX, Kamen Raidā Burakku Aru Ekkusu) 47

Heiseiperiode[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Naam Afleveringen
2000 – 2001 Kamen Rider Kuuga (仮面ライダークウガ, Kamen Raidā Kūga): 49
2001 – 2002 Kamen Rider Agito (仮面ライダーアギト, Kamen Raidā Agito) 51
2002 – 2003 Kamen Rider Ryuki (仮面ライダー龍騎, Kamen Raidā Ryūki) 50
2003 – 2004 Kamen Rider 555 (仮面ライダー555, Kamen Raidā Faizu) 50
2004 – 2005 Kamen Rider Blade (仮面ライダー剣(ブレイド), Kamen Raidā Bureido) 49
2005 – 2006 Kamen Rider Hibiki (仮面ライダー響鬼(ヒビキ), Kamen Raidā Hibiki) 48
2006 – 2007 Kamen Rider Kabuto (仮面ライダーカブト, Kamen Raidā Kabuto) 49
2007 - 2008 Kamen Rider Den-O (仮面ライダー電王, Kamen Raidā Den'ō) 49
2008 - 2009 Kamen Rider Kiva (仮面ライダーキバ,, Kamen Raidā Kiba) 48
2009 Kamen Rider Decade (仮面ライダーディケイド, Kamen Raidā Dikeido) 31
2009 - 2010 Kamen Rider Double (仮面ライダーW(ダブル), Kamen Raidā Daburu) 49
2010 - 2011 Kamen Rider OOO (仮面ライダーOOO(オーズ), Kamen Raidā Ōzu) 48
2011 - 2012 Kamen Rider Fourze (仮面ライダーフォーゼ, Kamen Raidā Fōze) 48
2012 - 2013 Kamen Rider Wizard (仮面ライダーウィザード, Kamen Raidā Wizādo) 53
2013 - 2014 Kamen Rider Gaim (仮面ライダー鎧武(ガイム, Kamen Raidā Gaimu) 47
2014 - 2015 Kamen Rider Drive (仮面ライダードライブ, Kamen Raidā Doraibu) 48
2015 - 2016 Kamen Rider Ghost (仮面ライダーゴースト, Kamen Raidā Gōsuto) 50
2016 - 2017 Kamen Rider Ex-Aid ( 仮面ライダーエグゼイド, Kamen Raidā Eguzeido) 45
2017 - 2018 Kamen Rider Build ( 仮面ライダービルド, Kamen Raidā Birudo) 49
2018 - 2019 Kamen Rider Zi-O ( 面ライダージオウ, Kamen Raidā Jiō) 49

Reiwaperiode

Jaar Naam Afleveringen
2019 - 2020 Kamen Rider Zero-One ( 仮面ライダーゼロワン, Kamen Raidā Zero Wan) 45
2020 - 2021 Kamen Rider Saber ( 仮面ライダーセイバー/聖刃, Kamen Raidā Seibā) nnb

TV Specials[bewerken | brontekst bewerken]

Shōwaperiode
Heiseiperiode

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Van bijna elke Kamen Rider-serie is ten minste 1 film gemaakt. Verder bestaan er een aantal cross-over films waarin Kamen Riders uit meerdere series elkaar ontmoeten, en een paar losse films met nieuwe Kamen Riders in de hoofdrol.

Shōwaperiode
Heiseiperiode

Niet-Japanse series[bewerken | brontekst bewerken]

Thailand[bewerken | brontekst bewerken]

In 1974 produceerde Chaiyo Productions in Thailand de serie Hanuman and the Five Riders.

Taiwan[bewerken | brontekst bewerken]

In 1975 en 1976 maakte de Taiwanese studio Tungstar Company Limited drie Super Riders-series, gebaseerd op de Japanse Kamen Rider-series.

  • 1975: The Super Rider V3 gebaseerd op Kamen Rider V3
  • 1976: The Five Of Super Rider gebaseerd op Kamen Rider X'
  • 1976: The Super Riders Gebaseerd op Kamen Rider vs. Shocker en Kamen Rider vs. Hell Ambassador

Verenigde Staten[bewerken | brontekst bewerken]

In 1995 besloot Saban Entertainment, nadat hij succesvol de Super Sentai series had omgezet tot het Amerikaanse Power Rangers, ook de Kamen Rider series om te zetten naar een Amerikaanse serie. Saban's versie van Kamen Rider was Masked Rider, gebaseerd op Kamen Rider Black RX. De serie was een spin-off van Mighty Morphin Power Rangers. De serie gebruikte ook beeldmateriaal van de films Kamen Rider ZO en Kamen Rider J. De serie was echter geen succes.

In 2009 verscheen een tweede Amerikaanse serie, Kamen Rider Dragon Knight. Deze serie was gebaseerd op Kamen Rider Ryuki.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]