Kamerheer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Een kamerheer of kamerling is een functie aan het hof van een vorstelijk persoon. Aanvankelijk was een kamerheer verantwoordelijk voor de vorstelijke slaapkamer, maar geleidelijk aan werd het een erefunctie die als gunstbewijs werd verleend aan edelen en ten slotte ook aan burgers. De praktische taken van de kamerheer in de vorstelijke huishouding waren inmiddels overgenomen door een kamerdienaar, kamerjonker, valet of kamenier.

Etymologie[bewerken]

Het woord kamerheer stamt van het Latijnse cameriarius (kamerling, rentmeester). In de karolingische tijd (7e tot 9e eeuw n.C.) was hij als lid van de ministerialiteit belast met de hofhouding en de inkomsten en uitgaven van de leenheer.

Nederland[bewerken]

In Nederland is een kamerheer een adviseur van de koning. De koning heeft in principe in iedere provincie en grote stad een kamerheer. Deze kamerheren adviseren, begeleiden en vertegenwoordigen de koning in hun ambtsgebied. Kamerheren maken deel uit van het Civiele Huis van de hofhouding van de koning. Bij het bereiken van de 70-jarige leeftijd worden zij opgevolgd en tegelijkertijd benoemd tot kamerheer honorair. Het gaat om de volgende personen[1] [2]:

Amsterdam E.W. (Ernst) Veen, kamerheer sinds 1 januari 2006, is directeur van Stichting De Nieuwe Kerk te Amsterdam en van de Hermitage Amsterdam. Vervult tevens een aantal bestuurs- en adviseursfuncties op cultureel en maatschappelijk terrein binnen en buiten de hoofdstad.

Noord-Holland Jonkheer mr. Th.S. (Theo) Röell, kamerheer sinds 1 januari 2011, vicepresident van de rechtbank Haarlem, plaatsvervangend voorzitter van de Raad van Discipline te Amsterdam, bestuurslid van de Burkens’-Stichting en van de Stichting Admiraal van Kinsbergenfonds.

Zuid-Holland Jonkheer ir. J.J. (Jan Jaap) de Graeff, kamerheer van Den Haag sinds 1 januari 2011, van Zuid-Holland sinds 1 januari 2015, algemeen directeur van de Vereniging Natuurmonumenten. Daarnaast vervult hij diverse nevenfuncties. Zo is hij bijvoorbeeld lid van het bestuur van het InnovatieNetwerk Groene Ruimte, en lid van het bestuur van de Stichting Twickel ter behoud en bescherming kasteel en landgoed als natuurreservaat en cultuurmonument.

Zeeland Mr. J.J.P.M. (Jack) Asselbergs, kamerheer sinds 1 maart 2009, voorheen burgemeester van de gemeenten Sluis, Aardenburg, Zierikzee en Schouwen-Duiveland. Tevens actief op het terrein van de volksgezondheid, cultuur en cultuurhistorie.

Flevoland Ing. Bart Fokkens, kamerheer sinds 1 januari 2006, voorzitter van het landelijke samenwerkingsverband van 12 provinciale landschappen, van Stichting Flevolandschap, de Stichting Biologische Landbouw Flevoland, Bureau Jeugdzorg Flevoland, VVV Flevoland en de Bataviawerf.

Utrecht mr. J.J.J. (Joost) van Lanschot, kamerheer sinds 1 januari 2011, directeur van VSBfonds, daarvoor partner en voorzitter van advocatenkantoor Stibbe. Daarnaast lid van de Raad van Commissarissen van uitvaartverzorger en -verzekeraar Monuta en bestuurslid van Stichting Administratiekantoor Air France-KLM.

Groningen J.H. (Jaap) Wolters, kamerheer sinds 1 januari 2006, eigenaar van de firma Hanzevast en directeur van de hieraan gerelateerde bedrijven Hanzevast Holding B.V. en MPC Münchmeijer Petersen Capital N.V. Daarnaast vervult Jaap Wolters een aantal bestuursfuncties op maatschappelijk terrein in Groninger Stad en Ommeland.

Friesland G.J. (Geert Jan) Douma, kamerheer sinds 1 januari 2014, De Heer Douma is in Sneek geboren. Hij is sinds 1981 werkzaam bij Douma Staal BV te Sneek. In 1989 werd hij directeur en eigenaar van dit bedrijf. Naast een aantal andere nevenfuncties is hij voorzitter van de Stichting Ondernemers Súdwest-Fryslân en lid van het bestuur Handel en Industrie Sneek. De heer Douma volgt mr. R.S. (Rienk) Wegener Sleeswijk op als Kamerheer in Friesland.

Drenthe Mr. M.C. (Mas) Boom, kamerheer sinds 1 januari 2014. De heer Boom is geboren in Meppel. Hij studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Sinds 1984 is hij werkzaam bij Koninklijke Boom uitgevers te Meppel, waarvan hij nu holdingdirecteur is. De heer Boom is lid van de Raad van Commissarissen van het zorgbedrijf Oranjeborg B.V. te Meppel. Hij bekleedde ook verscheidene bestuursfuncties van onder andere de brancheorganisaties Nederlandse Vereniging van Personeelsbeleid Noord Nederland en Jong Management VNO NCW. De heer Boom volgt de heer G. (Gerrit) Vlieghuis op als Kamerheer in Drenthe.

Overijssel Mr. E. (Egbert) ten Cate, kamerheer sinds 1997, directeur van effectenbank Ten Cate & Cie NV in Amsterdam, bestuurslid van drie stichtingen op het gebied van natuur- en monumentenbeheer. Per 1 juli 2018 is Coby Zandbergen benoemd om Ten Cate op te volgen en als eerste vrouw de functie van kamerheer te vervullen. Zij is voorzitter van de Raad van Bestuur van de Cibab Vakschool voor Verbeelding.[3][4]

Gelderland Jonkheer ir. Roelof Jozef de Wijkerslooth de Weerdesteyn, kamerheer sinds 1 januari 2008.

Noord-Brabant drs. P.L.A. Rüpp, kamerheer sinds 1 januari 2013.[5]

Limburg Dr. J.J. (Jan) Schrijen, kamerheer sinds 1 januari 2008, voorzitter (dijkgraaf) van waterschap Roer en Overmaas.

Kamerheer honorair zijn o.m. mr.drs. C. de Quay (voorheen Noord-Brabant), drs. C. Kostense (voorheen Zeeland), ir. E.H. Baron van Tuyll van Serooskerken (voorheen Noord-Holland), drs. L.E.H. Vredevoogd (voorheen ’s-Gravenhage), professor dr. C.M. Karssen (voorheen Gelderland), en dr. J.J.L. Haspels (voorheen Utrecht).

Heilige Stoel[bewerken]

Bij de Heilige Stoel is er een kardinaal-kamerheer van de paus, deze wordt camerlengo genoemd. Hij is onder andere schatbewaarder van pauselijke eigendommen tussen het overlijden van een paus en de keuze van een opvolger. Daarnaast zijn er erekamerheren die assisteren bij diverse plechtigheden. Vooral vroeger waren deze afkomstig uit de pauselijke adel.

Voetnoten[bewerken]

Externe bron[bewerken]