Kamerplant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kamerplanten
Chlorophytum, een luchtfilterende kamerplant

Een kamerplant is een cultuurplant die binnenshuis ter decoratie - vaak in een bloempot - gehouden wordt. Kamerplanten stammen oorspronkelijk vaak uit landen met een tropisch klimaat en kunnen in de Nederlandse of Belgische buitenlucht niet overleven.

Kleur en vorm zijn vaak bepalend voor de aanschaf. De populariteit van een soort is daarbij onderhevig aan de mode van het moment.

Plaats in huis[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer hebben sommige (schaduw)planten het moeilijk bij felle zonnestraling, terwijl woestijn- en halfwoestijplanten daar goed gedijen, zoals leden van de cactusfamilie, Euphorbia, Aloe, Agave, paradijsvogelbloem (Strelitzia reginae),Aeonium en andere vetplanten. In de winter hebben veel kamerplanten het moeilijk door gebrek aan daglicht en door de droge lucht, zeker als de afkomstig zijn uit vochtige tropische regenwouden en nevelwouden zoals Anthurium, Philodendron en Heliconia.

Sterke kamerplanten die al sinds het einde van de negentiende eeuw tegen minder gunstige omstandigheden in huis bestand blijken, zijn onder andere Livistona en Howeapalm. Soorten als de Chinese schermpalm en Howea forsteriana zijn langdurig goed bestand tegen een huiskamerklimaat.

Sommige kamerplanten zoals Fatsia japonica en Camellia japonica worden ook als tuinplant gebruikt. Ze kunnen vorst verdragen.

Bedreigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bedreigingen van kamerplanten zijn te veel of te weinig water, lage relatieve luchtvochtigheid en gebrek aan daglicht. Ook dieren als wolluis, bladluis, schildluis, trips, varenrouwmug en witte vlieg kunnen en schimmels als Meeldauw en grauwe schimmel (botrytis) vormen een bedreiging voor kamerplanten. Wie geen chemische bestrijdingsmiddelen wil gebruiken kan aangetaste kamerplanten in de zomer in de tuin of op het balkon laten herstellen. Insecten en vogels kunnen zich daar voeden met het ongedierte op de kamerplanten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Potted plants van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.