Kamerplant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Chlorophytum, een populaire en gemakkelijke kamerplant.

Een kamerplant is een cultuurplant die binnenshuis ter decoratie - vaak in een bloempot - gehouden wordt.

Kleur en vorm zijn vaak bepalend voor wat men in huis neemt. Het is zelfs zo dat het aan mode onderhevig is welke planten men kiest als kamerplant.

Kamerplanten zijn vaak planten die stammen uit landen met een tropisch klimaat; in de Nederlandse of Belgische buitenlucht zouden ze niet overleven.

Welke kamerplant op welke plek in huis?[bewerken]

Veel kamerplanten komen uit de vochtige tropische regenwouden en nevelwouden van de tropen en zullen in de Nederlandse en Belgische winters moeite hebben door gebrek aan daglicht en lage luchtvochtigheid. Philodendron en Heliconia zijn voorbeelden van kamerplanten uit het tropisch regenwoud.

Sterke kamerplanten die al vanaf het einde van de 19e eeuw tegen minder gunstige omstandigheden in huis bestand bleken, zijn onder andere de Livistona en Howeapalm. Soorten als de Chinese schermpalm en Howea forsteriana zijn daarom een goede keuze voor liefhebbers die een kamerplant graag lang mooi willen houden.

Er zijn kamerplanten die ook als tuinplanten gebruikt worden, deze soorten kunnen vorst verdragen, zoals de Fatsia japonica en de Camellia japonica. Droge lucht en volle zon op een vensterbank op het zuiden wordt verdragen door de cactussen, succulenten, paradijsvogelbloem (Strelitzia reginae) en Strelitzia nicolai.

Zie ook[bewerken]