Kami (god)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Smid Munechika (10e eeuw), geholpen door een kitsune, smeedt het zwaard ko-kitsune-maru (kleine vos). De kami wordt uitgebeeld door een vrouw omringd door vossengeesten, 1873

Kami (神) is het Japanse woord voor god alhoewel de kami eigenlijk een verzameling zijn voor alle bovennatuurlijke krachten en wezens. Het woord wordt gebruikt om elk soort godheid aan te duiden, zowel een aantal geesten als de God van de joods-christelijke religies. Omdat in het Japans de meervoudsvorm ontbreekt, is het zelden duidelijk of met kami een enkele of meerdere goden worden bedoeld.

Meestal bedoelt een Japanner met Kami meerdere goden. Ook Boeddha wordt als Kami beschouwd. Kami wordt niet gezien als het hoogste wezen dat alles kan controleren, maar als een lid van de gehele godengemeenschap. Kami betekent ook charisma, alwetendheid, wonder, kortom elk soort verschijnsel dat met goddelijkheid samenhangt. Het Japanse shintoïsme kent zeer veel lokale goden die allemaal Kami genoemd worden.

De Kotoamatsukami (別天神) zijn de hemelse godheden die ontstonden bij het ontstaan van het universum, zie Japanse mythologie.

Kamikaze betekent de goddelijke wind.