Kamishli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kamishli
القامشلي
Plaats in Syrië Vlag van Syrië
Kamishli (Syrië)
Kamishli
Situering
Gouvernement Al Hasakah
District Kamishli
Coördinaten 37° 3′ 0″ NB, 41° 13′ 0″ OL
Algemeen
Inwoners
(2004)
184.231
Foto's
Kamishly view.jpg
Portaal  Portaalicoon   Azië

Kamishli (Arabisch: القامشلي Al-Qamishli; Koerdisch: Qamişlo; Syrisch: ܩܡܫܠܝ ,ܩܡܫܠܐ, Qamishlo of Beth-Zalin, ܒܝܬ ܙܠܝܢ) is een plaats in het Syrische gouvernement Al Hasakah en telt 184.231 inwoners (2004).

Kamishli is van oorsprong een Aramese stad en bestaat tegenwoordig uit een mix van etnische groepen, voornamelijk Arameeërs, Koerden, en Arabieren. De christenen in Kamishli zijn vooral Syrisch-orthodoxe Arameeërs naast een kleine groep Armeens-orthodoxen.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De van oudsher Aramese stad werd in het Syrisch Beth-Zalin genoemd, wat Huis van riet betekent. De betekenis van de stadsnaam is niet veranderd, echter wel vertaald naar het Turks. De naam Kamishli stamt af vanaf het Turkse woord Kamış wat riet betekent.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kamishli is gelegen aan de voet van het Taurus gebergte. Door de stad stroomt de Jaghjagh rivier, een zijrivier van de Khabur.

De stad is een grensstad tegen de Turkse grens met aan de Turkse kant van de grens de stad Nusaybin.

Bij de stad ligt de Luchthaven Kamishli.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad is ontstaan nabij de oude hurrietische stad Urkesh die gesticht werd in het 4e millennium BCE.[1].

Met het verdrag van Sèvres in 1920 werd het Ottomaanse Rijk na de Eerste Wereldoorlog opgesplitst en kwam er een nieuwe zuidelijke grens. De Turkse stad Nusaybin werd een grensstad en aan de andere kant van de grens in het nieuwe Frans mandaatgebied groeide een nieuwe grensstad Qamishli. Tegen het einde van de jaren 20 groeide de stad spectaculair door de vele vluchtelingen die zich hier kwamen vestigen op de vlucht voor de zware repressie in Turkije waaronder Koerdische stammen die de traditionele balans verstoorden tussen de lokale nomadische en semi-nomadische Koerdische en Arabische stammen.[2] Ook Christelijke minderheden uit Turkije die de massaslachtingen en deportaties overleefd hadden kwamen massaal.

Tegen 1939 was de populatie gestegen tot 15000 inwoners.[2].

De opbouw van de stad werd vooral gefinancierd door een meelbedrijf van de Aramese gebroeders Asfar die uit Diyarbakir naar Kamishli gevlucht waren. Door de winst van het bedrijf konden verschillende Aramese scholen, kerken en ziekenhuizen worden gebouwd, waardoor het dorp uitgroeide tot een stad.[bron?]

Tot aan het eind van de jaren '70 maakten de Arameeërs 66,7% deel uit van de bevolking. Als gevolg hierop confisqueerde de Arabische Socialistische Ba'ath-partij verschillende Aramese boerderijen, landerijen en andere grondden wat leidde tot een massale uittocht van Arameeërs naar Europa. Tegelijkertijd ontstond er een toestroom van Koerden uit Irak en Turkije naar Kamishli.[bron?]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]