Naar inhoud springen

Kamp Norderney

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kamp Norderney
Kamp Norderney (Het Kanaal)
Kamp Norderney
Ingebruikname maart 1942
Gesloten juni 1944
Locatie Alderney
Verantwoordelijk land Nazi Duitsland
Coördinaten 49° 44′ NB, 2° 11′ WL
Beheerder OT januari 1942 - maart 1943
Waffen-SS maart 1943 - juni 1944
Dodental +700

Kamp Norderney (Duits: Lager Norderney) was een concentratiekamp van de nazi's op het Kanaaleiland Alderney. Het kamp is genoemd naar het eiland Norderney, een van de Duitse Waddeneilanden.

Het Duitse Organisation Todt (OT) bouwde 4 werkkampen in Alderney om arbeiders te huisvesten, die werkten aan de geplande versterkingen, te weten Kamp Norderney in Saye, Kamp Borkum in Platte Saline, Kamp Sylt nabij de oude telegraaf toren in La Foulère en Kamp Helgoland in het noordwesten van het eiland. Vanaf maart 1943 ging het commando van OT naar de Schutzstaffel – SS-Baubrigade. Zo werd het kamp een onderdeel van het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg, Duitsland.

De werkkampen werden door de OT gebruikt in het dwangarbeidprogramma. Deze werkkrachten werden dan ingezet voor de bouw van versterkingen zoals bunkers, schuilkelders, geschutstellingen en andere verdedigingsgebouwen uit beton.

In Kamp Norderney zaten vooral Europeanen (veelal Russen en andere Oost-Europeanen maar ook Spanjaarden). In Norderney en Sylt zaten dwangarbeiders. Borkum en Helgoland waren werkkampen voor "vrijwilligers" (Hilfswillige).[1] De gevangenen in Borkum en Helgoland werden slecht behandeld maar beter dan in Norderney en Sylt. Borkum werd gebruikt voor Duitse technici en vrijwilligers uit verschillende Europese landen. In Helgoland verbleven Russische OT-arbeiders.[2][3]

Sommige van de gebouwen van Kamp Norderney bestaan nog steeds en doen nu dienst als camping voor toeristen. Nabij is er een tunnel van het kamp naar het strand, het doet de ronde dat de nazi's het gebruikten om te schuilen, of als een executieplaats.[4]

Meer dan 700 OT werkers verloren het leven op het eiland of tijdens de overtocht van of naar Frankrijk, toen ze mee hielpen aan de bouw van de Atlantikwall. Het kamp werd in juni 1944 gesloten door de Duitsers na de invasie van Normandië.