Kamp Waes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kamp Waes
Genre Docu, reality
Speelduur 50 min.
Presentatie Tom Waes
Voice-over Tom Waes
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Productiebedrijf De Mensen
Uitzendingen
Start 8 december 2019
Einde 9 februari 2020
Afleveringen 9
Seizoenen 1
Zender Eén
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Kamp Waes is een televisieprogramma op de Vlaamse televisiezender Eén geproduceerd door De Mensen.[1] Het programma wordt gepresenteerd door Tom Waes en liep van 8 december 2019 tot 9 februari 2020 op Eén.[2]

In Kamp Waes worden vijftien Vlamingen, geselecteerd uit meer dan vijfduizend inschrijvingen,[3] acht dagen lang uitgedaagd door de Special Forces Group, een elite-eenheid binnen het Belgische leger.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De selectie van de kandidaten was volledig in handen van productiehuis De Mensen. Het verdere verloop van de opdrachten werd bepaald door de Special Forces, waarbij de rol van Tom Waes en het productiehuis zich louter beperkte tot observeren en registreren.[4]

De selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 januari 2019 deed Tom Waes een oproep om kandidaten te vinden die in de zomer van 2019 een opleiding willen volgen bij de Special Forces van het Belgisch leger. Meer dan 5000 kandidaten schreven zich in, waaruit een selectie van 50 mannen en vrouwen gemaakt werd. Die werden uitvoerig medisch gecheckt en wie fysiek niet 100% was viel onmiddellijk af. Uiteindelijk bleven er 15 kandidaten over die zouden deelnemen aan Kamp Waes.

Fase 1: De ruwe schifting[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Special Forces wist men niet op voorhand wie er geselecteerd was. In de eerste fase van Kamp Waes werd er daarom nagegaan of de kandidaten de loodzware training wel zouden aankunnen.

Kamp Waes startte met een aantal zware fysieke proeven op het militair domein in Heverlee, zoals de Bergham Run, de standaardproef bij de Special Forces waarbij de kandidaten een afstand van 8 kilometer moeten afleggen binnen 50 minuten met een rugzak van 20 kg. Verder stonden er ook nog een krachtparcours en een oriëntatieloop op het programma.

Fase 2: De reality check[bewerken | brontekst bewerken]

Na een eerste grondige schifting verhuist Kamp Waes naar het militair oefenterrein in Elsenborn en beginnen de kandidaten aan de tweede fase, waarbij ze kennis maken met de militaire wereld.

Kaartlezen is daarbij een essentiele vaardigheid: bij een individuele landnavigatie bij nacht moeten de kandidaten na een nachtelijke dropping in het donker hun weg naar het kamp terugvinden zonder wegen te gebruiken. Daarna volgt een verkorte militaire opleiding met onder andere wapentraining en brancardoefeningen. De kandidaten worden ook voor het eerst geconfronteerd met de 'poids morals': wie een opdracht niet goed uitvoert krijgt extra gewicht in zijn rugzak. De laatste opdracht in deze fase is een van de meest gevreesde proeven van de Special Forces training: De Milling, een agressietest waar de kandidaten drie minuten moeten standhouden tegen een getrainde vechter.

Fase 3: Fysieke uitputting[bewerken | brontekst bewerken]

In de derde fase wordt het doorzettingsvermogen getest. De kandidaten zijn ondertussen fysiek uitgeput en ze hebben bovendien nog maar enkele uren geslapen sinds het begin van Kamp Waes.

De kandidaten krijgen een zwaar trainingsschema voorgeschoteld. Dat begint met een bosloop, een zwemproef en een durfsprong in het meer van Gileppe. Die laatste proef is tevens ook een 'go-nogo'-proef: voor wie de sprong niet uitvoert eindigt Kamp Waes onmiddellijk. Ook bij de volgende opdrachten krijgen de kandidaten geen moment rust. Zo is er opnieuw een nachtdropping, waarbij de kandidaten deze keer uit de greep van de Special Forces moeten proberen te blijven. Zonder enige slaap volgt daarop 's ochtends een observatieoefening, gevolgd door driloefeningen, die extra zwaar zijn voor die kandidaten die nog steeds 'poids morals' meezeulen. Fase 3 wordt afgesloten met de Devil Run, een karaktertest waar de kandidaten op een loop worden gestuurd waar ze voortdurend zware objecten tegenkomen die ze moeten meenemen.

Fase 4: Tactiek[bewerken | brontekst bewerken]

Na de fysieke proeven in de vorige fases is het in fase 4 nu aan de kandidaten om te bewijzen dat ze snel kunnen leren, plannen, improviseren en in team werken. Er staan 2 missies op het programma: een verkenningsopdracht en een observatiemissie. Na de eerste missie volgt een grondige evaluatie. Bij de tweede missie worden de minder presterende kandidaten extra onder druk gezet om na te gaan of ze zich kunnen herpakken.

Fase 5: De gijzeling[bewerken | brontekst bewerken]

De kandidaten ondervinden wat het is om gevangengenomen te worden. In een 12 uur durende uithoudingstest worden ze door een professioneel team van ondervragers ontvoerd en hard aangepakt om te leren omgaan met dit soort situaties. Deze proef werd opzettelijk tot het einde gehouden zodat de kandidaten helemaal afgemat in de ondervragingssituatie zouden terechtkomen.

Fase 6: Direct Action[bewerken | brontekst bewerken]

In de allerlaatste proef moeten de kandidaten alles wat ze de voorbije week hebben geleerd in de praktijk brengen. De missie brengt hen in een chaotische gevechtssituatie, waar ze moeten bewijzen dat ze in een echt team van Special Forces het tempo kunnen volgen.

Kandidaten[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Leeftijd Beroep Extra info # Afl.
Aaron 30 Uitbater avonturenpark 7
Bruce 19 Student Industrieel Ingenieur Scout 1
David 44 Sales Manager Ironmanloper 8
Davide 33 Sales Manager Bootcampcoach 1
Debbie 36 Uitbaatster CrossFitzaak Triatlete, Belgisch kampioene duatlon 8
Feike 27 Sportkinesiste CrossFitcoach 1
Joni 22 Student Industrieel Ingenieur Reddend zwemmer 8
Lotte 26 Spoedverpleegkundige Belgisch kampioene duatlon 3
Maarten 39 Brandweerman Duiker, triatleet 3
Matthieu 25 Zwembadredder Kanaalzwemmer, bergbeklimmer, ultraloper 6
Ousmane (Ouzy) 39 Medewerker elektriciteitscentrale Vrijwillig brandweerman, obstacle runner 4
Riet 28 Kinesiste & universitair assistente Belgisch kampioene op de 800 meter 1
Thomas 29 Havenmedewerker rugbyspeler 1
Xander 28 Projectleider textielbedrijf MMA'er, 47ste in Marathon des Sables 2013 8
Zeger 23 Student marketing Kickbokser 8

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. Titel Kijkcijfers (1ste scherm, live+7)[5] Uitzenddatum
1   1.720.162 8 december 2019
De kandidaten arriveren in het trainingskamp van de Special Forces. De eerste proeven drukken hen meteen met de neus op de feiten: voor vijf van de vijftien kandidaten stopt Kamp Waes al op dag één. Riet mag niet meer deelnemen aan de krachtproeven nadat ze volledig uitgeput en buiten tijd finishte na de Bergham Run. Bruce, Davide, Feike en Thomas worden geëvalueerd na de krachtproeven en de oriëntatieloop en worden naar huis gestuurd.

Proeven: Bergham Run, krachtproef, oriëntatieloop

2   1.717.785 15 december 2019
De kandidaten worden onderworpen aan een van de meest gevreesde proeven van de Special Forces: de Milling. Ze moeten het drie minuten volhouden tijdens een gevecht tegen een geoefend MMA'er.

Proeven: individuele landnavigatie bij nacht, Milling

3   1.785.370 22 december 2019
De durf van de kandidaten wordt op de proef gesteld. Na een uitputtende tactische nachtdropping geven Lotte en Maarten het op omdat ze fysiek op hun tandvlees zitten.

Proeven: durfsprong, jacht

4   1.963.202 5 januari 2020
Uitputting en slaapgebrek beginnen hun tol te eisen. Na een uitvoerige discussie beslissen de Special Forces om Ouzy naar huis te sturen omdat die niet voldoet aan de hoge eisen en herhaaldelijk in de fout ging.

Proeven: observatie, Immediate Action Drills, Devil Run

5   1.949.097 12 januari 2020
Dag vijf in Kamp Waes. De zeven resterende kandidaten worden op een verkenningmissie gestuurd om te bewijzen dat ze onder druk kunnen samenwerken. Achteraf worden de kandidaten individueel geëvalueerd, wat voor sommigen zeer confronterend is.

Proeven: Eyes on Target, evaluatie

6   1.702.145 19 januari 2020
Op dag zes moeten de kandidaten een tactische missie volledig zelfstandig voorbereiden en tot een goed einde brengen. Matthieu is aangeduid als teamleader en Aaron als zijn adjunct. Voor Matthieu wordt dit het einde van Kamp Waes, omdat er getwijfeld wordt aan zijn leidinggevende capaciteiten en het functioneren in teamverband.

Proeven: Operatie Asterix

7   1.712.135 26 januari 2020
Op de voorlaatste dag van Kamp Waes willen de Special Forces nagaan hoe de kandidaten reageren wanneer ze gevangengenomen worden door een groep terroristen en gedurende twaalf uur hardhandig ondervraagd worden.

Proeven: De gijzeling

8   1.740.4353 2 februari 2020
Na een loodzware nacht volgt de ontnuchtering voor Aaron. Door zijn te extraverte aanwezigheid moet hij op de laatste dag alsnog Kamp Waes verlaten. Voor de overige vijf kandidaten rest er nog één ultieme test: bewijzen dat ze ook in een echt team van Special Forces kunnen functioneren.

Proeven: Deliberate Detention Operation

9   1.593.791 9 februari 2020
Tom Waes blikt terug op acht dagen Kamp Waes, met een blik achter de schermen over hoe de Special Forces de selectie precies hebben aangepakt en met nooit eerder vertoonde beelden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]