Kamp van Zeist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Kamp van Zeist, ook wel Kamp Zeist of Kamp bij Zeist genoemd, is een militair terrein gelegen aan de rand van het Nederlandse dorp Soesterberg (provincie Utrecht). Het westelijke en grootste gedeelte van het kamp ligt in de gemeente Zeist, het oostelijke gedeelte in de gemeente Soest.

Op het kamp was het Militaire Luchtvaart Museum en is gehuisvest een detentiecentrum van het Ministerie van Justitie. In 2005 werd besloten om het museum te verplaatsen naar de vrijkomende Vliegbasis Soesterberg. De daarbij vrijkomende ruimte zal gebruikt worden om nieuwe natuur te vormen.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Postkaart geadresseerd aan een geïnterneerde militair in het kamp

Het Kamp werd sinds 1818 gebruikt door het Nederlandse leger.[2] Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden in de directe nabijheid van het Kamp ruim 12.000 gevluchte Belgische militairen geïnterneerd.[3] Een bekende geïnterneerde was beeldend kunstenaar Rik Wouters, die schetsen en aquarellen maakte over het kamp en de bosrijke omgeving.[4] Op 3 december 1914 brak er een opstand uit in het kamp. Enkele geïnterneerden revolteerden naar aanleiding van de moeilijke leefomstandigheden en slechte kwaliteit van de voeding in het kamp, en begonnen met stenen te gooien waardoor de ordetroepen de opstand gewelddadig beëindigde. Acht geïnterneerden werden doodgeschoten, en achttien werden zwaargewond.[5]

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het terrein in gebruik bij de Amerikaanse luchtmacht, die tot 1994 een basis had op de Vliegbasis Soesterberg. In 1980 verhuisde het Luchtvaartmuseum naar het Kamp van Zeist. Tussen 1999 en 2002 was een groot deel van het terrein Brits grondgebied, voor de huisvesting van een Schotse rechtbank en gevangenis voor de rechtszaak over de Lockerbie-aanslag.[6] Die gebouwen werden vervolgens omgebouwd tot detentiecentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook de meermalen bedreigde politicus Geert Wilders woonde enige tijd op het terrein, uit veiligheidsoverwegingen.

Met de aanleg van de A28 in de jaren tachtig is het originele kampterrein van "Camp I" volledig vernietigd. Op het terrein waar globaal "Camp II" was gevestigd bevindt zich nu een testcircuit van het leger.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. R.P.M. Rhoen, 'De verwarring rond het Kamp van Zeist' in: Seijst, 2003 (4), p.126-131; Digitaal.
  2. Geschiedenis van Soesterberg, geraadpleegd op 31-12-2006.
  3. Militaire vluchtelingen in Nederland 1914-1918, geraadpleegd op 31-12-2006.
  4. Rik Wouters (kunstenaar, °1882 - †1916). Stadsarchief Mechelen. Geraadpleegd op 7 januari 2021.
  5. Wils, Eric R.J., Tastbare herinneringen aan Belgische vluchtelingen. wereldoorlog1418.nl (2010). Geraadpleegd op 7 januari 2021.
  6. https://wetten.overheid.nl/BWBR0010002
Zie de categorie Kamp van Zeist van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.