Kamp van Zeist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Kamp van Zeist, ook wel Kamp Zeist of Kamp bij Zeist genoemd, is een militair terrein gelegen aan de rand van het Nederlandse dorp Soesterberg (provincie Utrecht). Het westelijke en grootste gedeelte van het kamp ligt in de gemeente Zeist, het oostelijke gedeelte in de gemeente Soest.

Op het kamp was het Militaire Luchtvaart Museum en is gehuisvest een detentiecentrum van het Ministerie van Justitie. In 2005 werd besloten om het museum te verplaatsen naar de vrijkomende Vliegbasis Soesterberg. De daarbij vrijkomende ruimte zal gebruikt worden om nieuwe natuur te vormen.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Postkaart geadresseerd aan een geïnterneerde militair in het kamp

Het Kamp werd in 1804 aangelegd door Franse en Bataafse troepen, gedurende de Franse tijd.[2] Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden in de directe nabijheid van het Kamp ruim 12.000 gevluchte Belgische militairen geïnterneerd.[3] Na de Tweede Wereldoorlog kwam het terrein in gebruik bij de Amerikaanse luchtmacht, die tot 1994 een basis had op de Vliegbasis Soesterberg.

In 1980 verhuisde het Luchtvaartmuseum naar het Kamp van Zeist. Tussen 1999 en 2002 was een groot deel van het terrein Brits grondgebied, voor de huisvesting van een Schotse rechtbank en gevangenis voor de rechtszaak over de Lockerbie-aanslag.[4] Die gebouwen werden vervolgens omgebouwd tot detentiecentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook de meermalen bedreigde politicus Geert Wilders woonde enige tijd op het terrein, uit veiligheidsoverwegingen.

Met de aanleg van de A28 in de jaren tachtig is het originele kampterrein van "Camp I" volledig vernietigd. Op het terrein waar globaal "Camp II" was gevestigd bevindt zich nu een testcircuit van het leger.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Kamp Zeist wordt natuur, AD 7 december 2005 (versie Internet Archive).
  2. Geschiedenis van Soesterberg, geraadpleegd op 31-12-2006.
  3. Militaire vluchtelingen in Nederland 1914-1918, geraadpleegd op 31-12-2006.
  4. https://wetten.overheid.nl/BWBR0010002