Kamperen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tenten op een camping

Kamperen is een vorm van openluchtrecreatie waarbij men in een tent, caravan, camper, tenthuisje of ander relatief eenvoudige recreatiewoning op een buitenterrein verblijft. Dit is meestal één of meerdere nachten. Er zijn speciaal daarvoor ingerichte locaties: campings.

Bij kamperen neemt men genoegen met relatief weinig luxe, vaak met de bedoeling om van de natuur te genieten en tot rust te komen. Ook het informele, "vrije" karakter van deze vorm van overnachten, kan een belangrijke reden zijn om voor kamperen (in plaats van voor een ander vakantieverblijf) te kiezen. Kamperen kan een grote groep activiteiten omvatten, variërend van survivaltochten waarbij de deelnemers zeer weinig bagage bij zich hebben, tot het verblijven in accommodaties met elektriciteit, gas en stromend water.

Geschiedenis[bewerken]

Kamperen is als recreatieve activiteit eind negentiende eeuw ontstaan in Engeland. Welgestelde lieden die fietstochten maakten overnachten soms in bij hotels opgeslagen tenten. In 1906 werd in Groot-Brittannië die eerste camping club opgericht. Op initiatief van Carl Denig gebeurde dat in 1912 in Nederland met de oprichting van de Nederlandse Toeristen Kampeer Club. Het eerste officiële kampeerterrein werd in 1924 geopend in Vierhouten. Tot dan toe was kamperen vooral een elitaire 'sport'. Daar kwam in de jaren dertig van de vorige eeuw verandering in toen de activiteit ook populariteit verwierf onder de 'gewone man'. De grote doorbraak kwam echter na de Tweede Wereldoorlog, dankzij meer vrije tijd, gestegen welvaart en een grotere mobiliteit.[1]

Activiteiten[bewerken]

Kamperen als toeristische activiteit[bewerken]

Camping in Amsterdam
Polygoonjournaal uit 1958. De zesde nationale kampeertentoonstelling ‘Goed Kamp’ te Den Haag, met tenten, caravans, vouwwagens en een waterfilter.

Kamperen gaat vaak gepaard met andere buitenactiviteiten, zoals fietsen, wandelen, vissen of zwemmen. Nationale parken en andere natuurlijke bezienswaardigheden zijn populaire trefpunten voor kampeerders. Hier liggen vaak speciale natuurkampeerterreinen. In plattelandsgebieden is in Nederland "kamperen bij de boer" populair. Deze vorm van kamperen wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrije Recreatie. Overige erkende kampeerterreinen zijn vaak aangesloten bij de belangenvereniging "RECRON", wat staat voor "Recreatie Ondernemers Nederland".

Langs de kust en nabij andere toeristische trekpleisters, zoals grote steden, zijn campings vaak grootschaliger. Dergelijke terreinen beschikken over uitgebreide voorzieningen zoals zwembaden, winkelcentra en animatieteams. Enkele van deze campings richten zich op een bepaalde doelgroep. Er zijn bijvoorbeeld gezins- en jongerencampings.

Wildkamperen[bewerken]

Kamperen (voor recreatieve doeleinden de nacht doorbrengen in een slaapzak, tent, vouwwagen, caravan, auto en camper op niet daarvoor aangewezen locaties, dat wil zeggen buiten officiële kampeerplaatsen zoals campings) wordt vaak beperkt door de wet. De gedachte hierbij is dat het zogenaamde wildkamperen voor overlast kan zorgen. Zo zouden veel mensen hun afval achterlaten op de plaats waar ze gekampeerd hebben. In Nederland zijn wel enkele paalkampeerterreinen met minimale voorzieningen. In sommige landen, zoals in Groot-Brittannië en in Ierland, wordt wildkamperen op veel plaatsen wel algemeen geaccepteerd. In Schotland en Zweden is wildkamperen zelfs officieel toegestaan.

Omdat veel kampeerauto's/campers tegenwoordig volledig "zelfvoorzienend" zijn uitgerust met toilet, douche, schoonwatertank, vuilwater(opvang)tank, koelkast, warmwaterboiler etc. kunnen ze, net zoals bijvoorbeeld bij (zeil)jachten, dagenlang zonder aanvullende voorzieningen probleemloos van plaats naar plaats reizen, wel is er behoefte aan kleine voorzieningen zoals schoon water kunnen innemen, toilet kunnen ledigen en het "grijze" afvalwater kunnen lozen op daarvoor bestemde plaatsen.

Speciaal voor deze kampeerauto's zijn vooral in Frankrijk, België en Duitsland en Italië speciale camperplaatsen aangelegd waar men netjes het toilet kan ledigen, schoon water kan innemen en het opgevangen "grijze" afvalwater kan lozen. Hier wordt soms een kleine vergoeding voor gevraagd. De capaciteit van dergelijke camperplaatsen varieert van enkele tot soms wel honderden, speciaal voor campers gereserveerde, parkeerplaatsen.

Dagkamperen[bewerken]

Verder is in Nederlandse recreatiegebieden dagkamperen een vaak voorkomend fenomeen. Er zijn dan velden ingericht waar alleen overdag gekampeerd kan worden.

Winterkamperen[bewerken]

Er zijn twee vormen van winterkamperen die sterk van elkaar verschillen.

Door de opkomst van goed geïsoleerde caravans is het mogelijk om op wintersport te gaan zonder dure overnachtingen in hotels. Voor de meer prijsbewuste Nederlander is het juist aangenaam dat de luxe campingvoorzieningen waar men in de zomer voor betaalt, gedurende de koude maanden zijn gesloten. Tegen een prettig daltarief verlengt hij het seizoen van de terreinbeheerder.

Het andere winterkamperen is het maken van een trektocht door een onherbergzaam, sneeuwzeker gebied, op sneeuwschoenen of toerski's. Bagage -voornamelijk eten- gaat mee in een rugzak of pulka, op z'n Nederlands trekslee. Als er geen hut is, overnacht de groep, die uit 2 tot 6 personen bestaat, bij soms extreem koud weer in koepeltentjes. Deze vorm van kamperen wordt in het algemeen door vitale, hoger opgeleide mannen beoefend.

Kamperen bij andere gelegenheden[bewerken]

Er zijn enkele kampeerterreinen waar de kampeerders zich bezighouden met kunstzinnige activiteiten. In Nederland worden twee van dergelijke campings gefaciliteerd door de Stichting Buitenkunst.

Ook bij meerdaagse culturele festivals wordt vaak gekampeerd. Dit gebeurt meestal bij op jongeren gerichte evenementen zoals Lowlands, Pinkpop en Rock Werchter. Camping Rotterdam trekt een iets meer divers publiek. Tijdens dit festival wordt soms ludiek de spot gedreven met (uitwassen van) kamperen als toeristische activiteit.

"Huisvesting"[bewerken]

De meest algemene accommodaties om in te kamperen zijn tenten en caravans of combinaties daarvan. Daarnaast bestaat er een breed scala andere kampeeraccommodaties, zoals campers, trekkershutten, tenthuisjes en andere vakantiehuisjes. Een relatief nieuwe vorm van kamperen is de zogenaamde kampeerbungalow, waarin elementen van een tent en een bungalow (wat over het algemeen niet als kampeermiddel wordt beschouwd) worden gecombineerd.

Kampeerbenodigdheden[bewerken]

Kamperen is soms improviseren

Onderstaande artikelen zijn nodig en/of kunnen bij kamperen van pas komen:

  • een tent en benodigdheden (haringen, tentstokken)
  • een slaapzak
  • een kampeermatras of luchtbed. Dit wordt vaak onder de slaapzak gelegd voor comfort, om te beschermen tegen stenen en takjes en voor isolatie.
  • een gasstel
  • een zaklamp en/of een camping lantaarn
  • touw
  • sanitaire benodigdheden
  • extra kleding zoals laarzen en sokken
  • Eventueel, een houthakkersbijl voor het maken van een kampvuur
  • een aansteker om het vuur mee aan te maken

Externe links[bewerken]