Kanaal Bocholt-Herentals

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kanaal Bocholt-Herentals
LocationBocholtHerentals.jpg
Lengte 58,8 km km
Scheepsklasse II
Jaar ingebruikname ca. 1930
Van Zuid-Willemsvaart
Naar Albertkanaal
Loopt door Belgisch-Limburg, Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   Maritiem
Kempens Kanaal, omgeving Sint-Huibrechts-Lille

Het Kanaal Bocholt-Herentals is een kanaal in België dat de Zuid-Willemsvaart (te Bocholt) met het Albertkanaal (te Herentals) verbindt, over een afstand van ruim 60 kilometer. Het is een van de zeven Kempische kanalen tussen de Maas en de Schelde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het kanaal een strategische rol als springplank voor de grondtroepen van de Operatie Market Garden.

Geschiedenis[bewerken]

Het kanaal is een herbenoeming van de resterende gedeelte van de Kempische Vaart (1846) als gevolg van de opening van het Albertkanaal in de jaren 1930. Het kanaal Bocholt-Herentals verloor toen ook zijn rol als belangrijkste verbinding tussen de Maas en de Schelde, ten voordele van het Albertkanaal dat korter is en een grotere capaciteit biedt.

1rightarrow blue.svg Zie Kempische Vaart voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1928 werd het kanaal verbreed en verdiept. Hierbij kwam spriet naar boven, een goedkope brandstof die in de Tweede Wereldoorlog zeer geliefd was. Industrie aan het kanaal: o.a. de zandwinning in Lommel en Mol, de Umicorefabriek in Overpelt en Belgoprocess in Dessel.

Op 10 september 1944 kregen Britse troepen brug nummer 9 in Lommel bij een verrassingsaanval ongeschonden in handen. Duitse troepen, die in het zuidelijk gelegen Hechtel nog hevig slag leverden, werd daardoor de terugtocht afgesneden. Verwoede pogingen van de Wehrmacht om de brug te heroveren, onder andere met lijf-aan-lijfgevechten, mislukten. Het gedeelte Neerpelt-Lommel vormde een week lang de frontlijn tussen de Geallieerden (zuidoever) en de Duitsers (noordoever). Op 17 september 1944 startten Britse troepen het grondoffensief Operatie Market Garden vanaf de brug. Deze gaven zij de naam Joe's Bridge.

Sluizen[bewerken]

Het hoogteverschil tussen Bocholt en Herentals bedraagt 33 meter en wordt overwonnen door 3 sluizencomplexen met dubbele sluizen en 7 enkelvoudige sluizen.

  • Lommel (Blauwe Kei): sluis nr. 1A & 1N, 50 m x 7 m en 55 m x 7,50 m - verval van 4,30 m
  • Mol: sluis nr. 2A & 2N, 50 m x 7 m en 55 m x 7,50 m - verval van 4,30 m
  • Mol: sluis nr. 3A & 3N, 50 m x 7 m en 55 m x 7,50 m - verval van 4,31 m
  • Dessel: sluis nr. 4 van 50 m x 7 m - verval van 1,91 m
  • Dessel: sluis nr. 5 van 50 m x 7 m - verval van 2,13 m
  • Mol: sluis nr. 6 van 50 m x 7 m - verval van 1,93 m
  • Geel: sluis nr. 7 van 50 m x 7 m - verval van 2,49 m
  • Geel Ten Aard: sluis nr. 8 van 50 m x 7 m - verval van 2,03 m
  • Geel Larum: sluis nr. 9 van 50 m x 7 m - verval van 1,99 m
  • Herentals: sluis nr. 10 van 55 m x 7,50 m - verval van 7,51 m

Verbinding met andere kanalen[bewerken]

Het kanaal staat, behalve met het Albertkanaal en de Zuid-Willemsvaart, in verbinding met enkele andere kanalen. Deze werden reeds vrij snel na de afwerking van het kanaal gebouwd en samen vormen ze het netwerk der Kempense kanalen:

Recreatie[bewerken]

De voorbije jaren speelt het kanaal Bocholt-Herentals steeds meer een recreatieve rol door het stijgende aantal plezierboten op de binnenvaart in België en Nederland. O.a. in Herentals, Geel-Ten Aard, Lommel-Kolonie en Neerpelt werden de jongste jaren plezierhavens aangelegd voor watertoerisme. De nieuwe jachthaven aan de "Molse Meren" is via het kanaal Dessel-Kwaadmechelen eveneens toegankelijk. Het kanaal wordt op diverse plaatsen ook gebruikt door plaatselijke kano- en kajakclubs. Het (geasfalteerde) jaagpad langs het kanaal vormt de ruggengraat van het fietsnetwerk door de Kempen.

Externe link[bewerken]