Kanaalbrug van Briare

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kanaalbrug van Briare
Pont Canal de Briare
Pont Canal de Briare
Algemene gegevens
Locatie Briare en Saint-Firmin-sur-Loire
Overspant Loire
Lengte totaal 662 m
Bouw
Bouwjaar 1890
Ingebruikname 1896
Architectuur
Type kanaalbrug
Architect(en) Moreau, Léonce-Abel Mazoyer, Charles Sigault
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Zijaanzicht

De kanaalbrug van Briare (Frans: Pont Canal de Briare) maakt deel uit van het Canal latéral à la Loire en overbrugt de Loire. De kanaalbrug verving in 1896 een gevaarlijke rivierkruising.

Het ontbreken van de kanaalbrug was een belangrijke hinder voor de scheepvaart. Zij moesten het kanaal verlaten en via een schutsluis de Loire oversteken en na een kilometer weer door een sluis de weg door het kanaal vervolgen. De oversteek was niet zonder risico’s en de wachttijden konden lang zijn. In 1880 werd een stoomsleepboot in dienst genomen die de oversteek vergemakkelijkte.

Aan het einde van de 19e eeuw was de metaalbewerkingstechnologie sterk verbeterd en een brug van staal was mogelijk. Tussen 1890 en 1897 werd gewerkt aan de kanaalbrug. Gustave Eiffel was verantwoordelijk voor het ontwerp van de 14 brugpijlers.

Het waterpeil in de kanaalbrug staat 2,2 meter hoog en schepen met een diepgang van 1,8 meter en een maximale breedte van zes meter kunnen er gebruik van maken. De breedte van de brug, inclusief de jaagpaden, is 11,6 meter en het geheel is ruim 660 meter lang. In de brug zitten op diverse plaatsen gaten die geopend kunnen worden om het water te verwijderen zodat onderhoud kan plaatsvinden.

Van 1896 tot 2003 was deze kanaalbrug de langste bevaarbare brug in de wereld tot de opening van de Wasserstraßenkreuz Magdeburg.

De brug is een beschermd monument sinds 1976.[1]

Externe link[bewerken]