Kanaaltunnel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kanaaltunnel
Kaart van de ligging van de kanaaltunnel
Kaart van de ligging van de kanaaltunnel
Algemene gegevens
Locatie Calais - Folkestone
Lengte totaal 50,45 km
Start bouw 1986
Ingebruikname 1994
Spoorlijn Eurostar
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
De terminal voor de kanaaltunnel aan de Britse zijde.
Auto's in een van de pendeltreinen
Bus in een van de pendeltreinen

De Kanaaltunnel (Engels: Channel Tunnel of Chunnel, Frans: Tunnel sous la Manche) is een spoorwegtunnel onder Het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland. De bouw van deze tunnel werd voltooid op 6 mei 1994. De tunnel loopt van Calais in Noord-Frankrijk naar Folkestone in Kent. De tunnel is ongeveer 50 kilometer lang.

Constructie[bewerken]

De tunnel bestaat uit drie buizen, twee buizen met ieder een spoor en een middelste vlucht- en servicebuis. Treinen rijden in zowel Engeland als Frankrijk links, dus het spreekt vanzelf dat de Noordtunnel bij normaal bedrijf wordt gebruikt voor het verkeer van het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk en de Zuidtunnel voor het verkeer in de andere richting. Op een derde en twee derde van de tunnellengte zijn er wissels en verbindingssporen tussen de twee hoofdbuizen. Dit laat toe bij ongevallen in één van de zes secties toch de andere vijf secties in bedrijf te houden.

De bouw van de tunnel begon in 1986 en duurde zeven jaar. Er waren 15.000 mensen nodig om het werk te klaren. De tunnel is op 6 mei 1994 officieel geopend door de toenmalige president van Frankrijk François Mitterrand en de Britse koningin Elizabeth II. De tunnel wordt beheerd en geëxploiteerd door het bedrijf Eurotunnel, dat een concessie voor 99 jaar heeft gekregen.

Gebruik[bewerken]

De tunnel wordt gebruikt door:

Er zijn uitgebreide laadperrons aan beide uiteinden om de voertuigen snel in en uit te laden. Dat geschiedt van opzij, dus de trein staat naast het perron. Er zijn keerlussen voor de treinen, zodat de treinen snel gereed zijn voor de terugreis.

De reistijd door de tunnel bedraagt ongeveer 35 minuten. Een oversteek met de pendeltreinen duurt 'van snelweg tot snelweg' echter een uur tot anderhalf uur, in verband met de hele logistiek van de tolheffing, het in- en uitlaadproces en douaneformaliteiten. Ook zijn er af en toe technische problemen (seinstoringen) waardoor de reistijden verder oplopen.

Het oorspronkelijke plan was om de Eurostars ook andere bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk dan alleen Londen te laten aandoen, en er zouden ook nachttreinen gaan rijden tussen Londen en diverse bestemmingen op het vasteland van Europa. Door technische maar vooral ook financiële problemen zijn beide plannen nog niet uitgevoerd, het is nog onduidelijk of deze plannen ooit bewerkstelligd zullen worden.

Intussen heeft de Deutsche Bahn ook de toestemming gekregen om de InterCityExpress-treinen door de Kanaaltunnel naar Londen te laten rijden.

Problemen voor Eurotunnel[bewerken]

Al vanaf de opening van de tunnel heeft Eurotunnel te kampen met grote tekorten. Dit heeft een aantal oorzaken:

  • Enorme schulden als gevolg van kostenoverschrijdingen tijdens de bouw
  • Hevige concurrentie met de veerboten over het Kanaal en de Noordzee en prijsvechters in de luchtvaart die stukken goedkoper zijn
  • Hoge kosten ten gevolg van zeer strenge veiligheidseisen die door de overheid zijn opgelegd
  • Problemen met illegalen die lopend door de tunnel het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken en zodoende het treinverkeer in de tunnel platleggen (zie ook: Jungle (Calais))

Het bedrijf balanceert al enkele jaren op de grens van een faillissement. In Frankrijk en Engeland gaan stemmen op het bedrijf te steunen. Op dit moment is dat echter onmogelijk; beide landen hebben in verdragen over de bouw van de tunnel bedrijfssteun aan Eurotunnel uitgesloten. De grote vraag is dan ook wat er met de tunnel zou gaan gebeuren mocht Eurotunnel failliet gaan. Ondanks het verbod op bedrijfssteun lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat de landen de tunnel er ongebruikt bij laten liggen.

Incidenten[bewerken]

  • Op 18 november 1996 ontstond er brand in een vrachtwagen. Deze brandde al voordat de trein de tunnel inreed. Van de 30 passagiers, liepen er enkele ernstige rookvergiftigingsverschijnselen op. Acht mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Pas na drie weken werd de Kanaaltunnel weer geopend. De schade bedroeg ongeveer 25 miljoen euro. Na de brand werden enkele voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo vonden veel passagiers dat de nooduitgangen onvoldoende werden aangegeven.
  • Een kleiner ongeval vond plaats op 21 augustus 2006 toen een vrachtwagen op een trein vlam vatte. De tunnel werd korte tijd gesloten. Dit veroorzaakte enkele uren vertraging in het treinverkeer. Vierendertig mensen werden geëvacueerd. Niemand raakte gewond.[1]
  • Op 11 september 2008 vatte een vrachtwagen ongeveer 11 km[2] van de Franse grens vlam. Tweeëndertig mensen werden geëvacueerd via een servicetunnel. Zes mensen raakten lichtgewond. Ze kampten met ademhalingsmoeilijkheden. Dertigduizend mensen strandden op treinstations aan beide zijden van het Kanaal.[3] Het kostte de meer dan driehonderd Britse en Franse brandweerlieden 16 uur om het vuur te bestrijden. Het is vooralsnog onduidelijk wat de oorzaak van de brand is. Volgens de Franse autoriteiten was een remsysteem van een vrachtwagen oververhit geraakt, waardoor een band vlam vatte. Vervolgens zou het vuur zijn overgeslagen naar twee andere trucks. De Britse omroep BBC meldde dat de brand werd veroorzaakt door een gekantelde vrachtwagen met een giftige stof.[2] Bronnen melden dat de schade groter is dan die na de brand van 1996. Het vuur zou op sommige plaatsen temperaturen van 1000 °C hebben bereikt en zes wagons en een locomotief hebben vernield.[4] Op 13 september 2008 werd de tunnel weer geopend voor beperkt goederentransport. Op 15 september gebeurde dit voor een beperkte passagiersdienst. Slechts één tunnelbuis, de Zuidtunnel, kon initieel worden gebruikt. De Noordtunnel, de tunnelbuis die in brand stond, raakte over een lengte van 300 meter beschadigd en bleef nog enkele weken gesloten voor reparaties. Op 22 september kon al een sectie van 17 kilometer van de Noordtunnel terug in gebruik worden genomen hetgeen een verhoging van de capaciteit mogelijk maakte. In een volgende stap werd de middelste sectie van de Noordtunnel vrijgegeven, zodat slechts over 1/3 van de afstand maar één tunnelkoker ter beschikking was. Op 9 februari 2009 werd de tunnel volledig vrijgegeven. De totale reparatiekosten bedroegen ongeveer 60 miljoen euro.[5]
  • Op 29 november 2012 is het treinverkeer 's middags enige uren stilgelegd vanwege een brand in een vrachtwagen op de trein van Calais naar Folkstone. De brand werd opgemerkt door een brandalarm, waarna de trein op een apart spoor werd gezet en alle aanwezige personen (waaronder 36 vrachtwagenchauffeurs) werden geëvacueerd. Niemand raakte gewond. Vertragingen liepen op tot 5 à 6 uur.[6]
  • Op 7 juli 2014 moesten 382 mensen worden geëvacueerd wegens een probleem met de bovenleiding.[7]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties