Kandelaberen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kandelaberen is een snoeitechniek waarbij de takken van een boom tot op de gesteltakken van een boom worden afgezaagd, waardoor de boom het uiterlijk van een kandelaber krijgt. Een andere snoeitechniek is kandelaren, waarbij men de zijtakken erg fors terugsnoeit tot net voor de hoofdstam van een boom, waardoor de boom het uiterlijk van een kandelaar krijgt.[1][2][3]

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

De techniek van kandelaberen heeft diverse functies. Zo wordt deze toegepast bij bomen die moeilijk toegang hebben tot lucht en water in de grond vanwege het vele asfalt dat hen omringt. Door het kandelaberen wordt de behoefte aan vocht verminderd, doordat de boom minder blad heeft en dus minder verdampt. Kandelaberen wordt om diezelfde reden gebruikt bij het verplanten van volwassen bomen.

Sommige bomen kunnen uitstekend gekandelaberd worden; plataan, linde en robinia zijn hier voorbeelden van. Andere verdragen deze wijze van snoeien slecht; de beuk met name kan op de bast last krijgen van verbrandingsverschijnselen. Fruitbomen bloeien op het tweejarige hout, zodat kandelaberen ertoe leidt dat er het volgende jaar geen bloei en vruchtzetting zal zijn.

Het vergelijkbare knotten van wilgen is een manier om regelmatig wilgentenen te kunnen oogsten en het voorkomt dat de wilg last krijgt van watermerkziekte.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]