Kanisfluh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kanisfluh
Luchtfoto van de noordwand van de Kanisfluh vanuit het noordwesten
Hoogte 2044 m
Coördinaten 47° 20′ NB, 9° 56′ OL
Ligging Vorarlberg, Oostenrijk
Gebergte Bregenzerwaldgebirge
Dominantie 1.9 km → Damülser Mittagsspitze
Prominentie 405 m ↓ (Wurzacher Eck)
Type Klif
Kanisfluh (Alpen)
Kanisfluh
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Kanisfluh is een bergkam in de Damülser Berge, een bergketen in het Bregenzerwaldgebirge, in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg.

De 2044 m hoge kalksteenklif, gelegen tussen de dorpen Mellau en Au, is waarschijnlijk de meest bekende berg van het Bregenzerwald.

Locatie en toppen[bewerken | brontekst bewerken]

Komende vanuit het noorden domineert de steile noordwand van de Kanisfluh met meer dan 1200 m hoogteverschil de vallei van de Bregenzer Ach. Langs de zuidkant daalt de berghelling veel geleidelijker af naar de Wurzach- en Kanisalpe, die de Kanisfluh scheidt van de andere bergen van de keten, zoals de Klippern (2066 m) en de Damülser Mittagsspitze (2095 m).

De belangrijkste toppen van de klif zijn, van west naar oost, de Hohe Stoß (1806 m), de Holenke (2044 m), de Runde Kopf (2014 m) en de Sonnenspitze (1965 m).

Geologie[bewerken | brontekst bewerken]

De Kanisfluh is een typisch kalksteengebergte, doch hij behoort geologisch niet tot de Noordelijke Kalkalpen. Het is ontstaan uit de Jurassische kalksteen van de Helvetische Dekbladen, en dus meer verwant met de bergen uit het Zwitsers-Franse Juragebergte dan met het Wetterstein- of het Dachsteinmassief van de Oostalpen.

Beklimming[bewerken | brontekst bewerken]

De Holenke is voor geoefende wandelaars redelijk eenvoudig te beklimmen. Een smal pad leidt vanuit de hut op de Wurzachalpe (1622 m) in een dik uur, via het zadel tussen de Hoger Stoß en de Holenke, naar de top. Op de top van de Holenke staat een kruis, een zogenaamd Gipfelkreuz.

De top geeft naar het noorden een breed panorama over het Bregenzerwald, de vallei van de Bregenzer Ach, de Bodensee en de Allgäuer Alpen met als dichtstbijzijnde top de Diedamskopf. Vanwege het uitzicht is de wandeling naar de top in de zomer een populaire bestemming voor toeristen.

De andere toppen zijn enkel bereikbaar voor geoefende bergbeklimmers.

Een groot deel van de zuidelijke helling van de Kanisfluh is sinds enkele jaren beschermd als 'Wildlebensräume' voor gemzen en steenbokken, en mag buiten de wandelpaden niet betreden worden

Panorama van de top van de Kanisfluh