Kanselier van de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De wet op de Militaire Willems-Orde en de Wet op de Orde van de Nederlandse Leeuw voorzagen in 1815 beiden in een bezoldigde Kanselier. De eerste, en enige, kanselier was Jhr. Willem Frederik Röell. Door bezuinigingen na het verlies van de Zuidelijke Nederlanden gingen deze betaalde functies verloren. De ooit zwaar betaalde post, het was een Hoog College van Staat, werd een erefunctie. De twee functies en de kanselarijen werden respectievelijk in 1835 en 1844 samengevoegd.

Koning Willem III der Nederlanden gelaste in 1849 dat leger en marine elkaar moesten afwisselen bij het vervullen van de "hooge waardigheid van Kanselier der Nederlandse Orden". In 1893 werd in de Wet op de Orde van Oranje-Nassau vastgelegd dat deze orde een kanselier zou delen met de Orde van de Nederlandse Leeuw.Aan de wet die twee kanseliers voorschreef werd geen aandacht besteed.In 1906 werden de functies tijdelijk gescheiden.

De post werd tot 1998 vrijwel steeds bezet door hoofdofficieren of vlagofficieren die Ridders in de Militaire Willems-Orde zijn. Nu aan de kanselier op zijn vijfenzeventigste verjaardag functioneel leeftijdsontslag moet worden verleend zijn er geen leden van de Militaire Willems-Orde meer te vinden voor deze functie.

De kanseliers[bewerken | brontekst bewerken]