Kantelfrequentie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cutoff frequency

De kantelfrequentie ook wel "cutoff frequency" genaamd, is de frequentie waarbij het punt wordt gemarkeerd van een filter waar 3 dB verzwakking optreedt. Bij deze frequentie, fk, is het vermogen gehalveerd. Dit punt wordt ook wel het "-3db punt" genoemd.

Filters worden onder andere toegepast in luidsprekersystemen die bestaan uit meer dan één luidspreker, die elk een gedeelte van het audiospectrum voor hun rekening moeten nemen, ook wel bandluidsprekers genaamd. Bijvoorbeeld in een luidsprekerkast met een 3-weg systeem, waarin een tweeter, middentonen- en lage tonen luidspreker zijn geplaatst. Ook in 2 wegsystemen met midden/hoog- en een lage tonen luidspreker óf boxen voor het midden- en hoge tonen gebied in samenwerking met een subwoofer.

Als er geen scheidingsfilters worden toegepast, ontstaat er interferentie (bepaalde frequentie’s worden versterkt dan wel verzwakt). Daarnaast kunnen bandluidsprekers kapotgaan als ze niet het correcte deel van het audiospectrum moeten verwerken. Ook in de software van geluidskaarten (pc) die luidsprekers aansturen voor verschillende delen van het audiospectrum, is het mogelijk om deze kantelfrequentie in te stellen.