Kanton (Frankrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht van de bestuurlijke indeling Frankrijk

Een kanton is een bestuurlijke eenheid in Frankrijk. In stedelijke zones zijn er vaak meerdere kantons per gemeente, terwijl in landelijke gebieden een kanton dan weer meerdere gemeenten omvat. Kanton- en gemeentegrenzen hoeven niet samen te vallen. Verschillende kantons vormen samen een arrondissement; verschillende arrondissementen vormen samen een departement.

Het kanton fungeert als kiesdistrict. Voor de verkiezing van de Conseil général, de volksvertegenwoordiging op het niveau van het departement, geldt een districtenstelsel: ieder kanton kiest een eigen vertegenwoordiger in de Conseil Général van het departement.

Het departement Parijs kent geen kantons, daar het samenvalt met de gemeente Parijs, en het Conseil Général en de gemeenteraad hier ook samenvallen (onder de naam Conseil de Paris). Parijs is verdeeld in arrondissementen. In theorie zou men elk arrondissement gelijk kunnen stellen aan een kanton, de bewoners ervan hebben immers beide rechten. Maar in het algemeen wordt gesteld dat de kantons in Parijs niet bestaan.

In totaal zijn er 4035 kantons, waarvan 156 overzeese.

Zie ook[bewerken]