Kanton Chemillé-en-Anjou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chemillé-en-Anjou
Kanton in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Locatie van het kanton
Ligging van het kanton in het departement
Situering
Regio Pays de la Loire
Departement Maine-et-Loire
Arrondissement(en) Angers (6)
Cholet (1)
Coördinaten 47°12'NB, 0°42'WL
Algemeen
Oppervlakte 533,47 km²
Inwoners 38.124 (2020)
(71 inw./km²)
Politiek
Conseil départemental Odile Corbin-Magda & Yann Semler-Collery (2021-2028)
Overig
Omvat 7 gemeenten
Kantoor kieskring Chemillé-en-Anjou
Website Detailkaart en info op Insee
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Het kanton Chemillé-en-Anjou, voorheen Chemillé-Melay, is een kanton van het Franse Maine-et-Loire in de arrondissementen Angers (6) en Cholet (1).

Het kanton werd opgericht op 22 maart 2015 bij toepassing van het decreet van 26 februari 2014[1]. Het werd gevormd uit alle 9 gemeenten van het op die dag opgeheven kanton Chemillé, 11 gemeenten van het kanton Thouarcé, de gemeenten Aubigné-sur-Layon en La Salle-de-Vihiers van het kanton Vihiers, de gemeente Martigné-Briand van het kanton Doué-la-Fontaine en de gemeente Mozé-sur-Louet van het kanton Les Ponts-de-Cé.

Het decreet van 5 maart 2020 heeft de naam van het kanton aangepast aan de gewijzigde naam van zijn hoofdplaats.

Gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Het kanton omvatte bij zijn oprichting 24 gemeenten.

Op 15 december 2015 werden de gemeenten Chanzeaux, La Chapelle-Rousselin, Chemillé-Melay (samengesteld uit Chemillé en Melay), Cossé-d'Anjou, La Jumellière, Neuvy-en-Mauges, Sainte-Christine, Saint-Georges-des-Gardes, Saint-Lézin, La Salle-de-Vihiers, La Tourlandry en Valanjou samengevoegd tot de fusiegemeente (commune nouvelle) : Chemillé-en-Anjou

Op 31 december 2015 werden de gemeenten Saint-Aubin-de-Luigné ( uit het [[kanton Chalonnes-sur-Loire ) en Saint-Lambert-du-Lattay samengevoegd tot de fusiegemeente (commune nouvelle) : Val-du-Layon. Het decreet van 5 maart 2020 heeft deze gemeente in haar geheel toegewezen aan het kanton Chemillé-en-Anjou.

Op 1 januari 2016 werden de gemeenten Champ-sur-Layon, Faveraye-Mâchelles, Faye-d'Anjou, Rablay-sur-Layon en Thouarcé samengevoegd tot de fusiegemeente (commune nouvelle) : Bellevigne-en-Layon.

Op 1 januari 2017 werden de gemeenten Martigné-Briand, Chavagnes en Notre-Dame-d'Allençon samengevoegd tot de fusiegemeente (commune nouvelle) : Terranjou

Het kanton omvat sindsdien de volgende 7 gemeenten: