Kanton Hamme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kanton Hamme is een kieskanton en een gerechtelijk kanton in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en het Arrondissement Dendermonde. Het is de bestuurslaag boven die van de desbetreffende gemeenten, tevens is het een gerechtelijk niveau waarbinnen één vredegerecht georganiseerd wordt dat bevoegd is voor de deelnemende gemeenten. Beide types kanton beslaan niet noodzakelijk hetzelfde territorium.

Gerechtelijk kanton Hamme[bewerken | brontekst bewerken]

Het gerechtelijk kanton Hamme is gelegen in het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen in het Gerechtelijk gebied Gent. Het kanton is territoriaal bevoegd voor de gemeenten Hamme, Temse, Zele en Waasmunster.

De vrederechter is bevoegd voor alle burgerrechtelijke geschillen tot en met € 5.000,00. Daarnaast is hij bevoegd voor een aantal specifieke geschillen, ongeacht het bedrag van de betwisting. Zo neemt de vrederechter kennis van alle huurgeschillen inzake onroerende goederen, geschillen inzake gebruik, genot, onderhoud, behoud of beheer van mede-eigendom (o.a. in appartementsgebouwen), erfdienstbaarheden, rechten van overgang, bezitsvorderingen, ruilverkavelingen, schade door mensen of dieren veroorzaakt aan velden vruchten en veldvruchten, consumentenkredieten en nietigverklaring van een koop op grond van een gebrek van de zaak bij verkoop of ruiling van dieren. De vrederechter heeft ook een belangrijke taak bij het beschermen van onbekwamen. Hij moet zijn toestemming (machtiging) geven voor belangrijke beslissingen die ouders of voogden moeten nemen m.b.t. de goederen van hun minderjarige kinderen. Bovendien organiseert hij het beschermingsstatuut van meerderjarige onbekwamen (bewindvoering). Bovendien kan de vrederechter mensen die ingevolge een geestesziekte een gevaar vormen voor zichzelf of voor anderen voor een beperkte periode gedwongen laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis.

De vrederechter wordt ook wel de "nabijheidsrechter" genoemd. De rechter die het dichtst bij de mensen staat. Geschillen die tot de bevoegdheid van de vrederechter behoren kunnen ook eerst worden opgeroepen in minnelijke schikking. Hierbij zal de vrederechter trachten om het geschil minnelijk op te lossen. Het proces-verbaal dat van een dergelijke minnelijke oplossing wordt opgesteld heeft dezelfde waarde als een vonnis.

Kieskanton Hamme[bewerken | brontekst bewerken]

Het kieskanton Hamme beslaat de gemeenten Hamme en Waasmunster. Het maakt deel uit van het provinciedistrict Dendermonde, het kiesarrondissement Dendermonde-Sint-Niklaas en de kieskring Oost-Vlaanderen.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Hamme Supranationaal Nationaal Gemeenschap Gewest Provincie Arrondissement Provinciedistrict Kanton Gemeente District
Administratief Niveau Vlag van Europa Europese Unie Vlag van België België Vlag Vlaanderen Vlaanderen Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Dendermonde Hamme
Waasmunster
-
Bestuur Europese Commissie Belgische regering Vlaamse regering Deputatie Gemeentebestuur Districtscollege
Raad Europees Parlement Kamer van
volksvertegen­woordigers
Vlaams Parlement Provincieraad Gemeenteraad Districtsraad
Kiesomschrijving Nederlands Kiescollege Kieskring Oost-Vlaanderen Dendermonde-Sint-Niklaas Dendermonde Hamme Hamme
Waasmunster
-
Verkiezing Europese Federale Vlaamse Provincieraads- Gemeenteraads- Districtsraads-
Zie ook: provinciedistrict Dendermonde voor verkiezingsuitslagen provincieraad.