Kantonnale zegel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kantonnale zegels van Zürich.
Kantonnale zegels van Genève.
Kantonnale zegel van Bazel.

Kantonnale zegels zijn de postzegels van drie Zwitserse kantons die hun eigen postdienst verzorgden en daarvoor ook hun eigen postzegels gingen uitgeven.

De kantons Zürich, Genève en Bazel hebben kantonnale zegels uitgegeven. Zürich had twee zwarte cijferzegels (1843), Genève zijn wapenzegels (1843) en Bazel had de Bazeler duif (1845). De kantonnale zegels waren vanaf 1 oktober 1849 frankeergeldig in heel Zwitserland (tot 30 september 1854). Later die maand ging de Zwitserse Bundespost pas haar eerste postzegels uitgeven.

Herdenking 1943[bewerken]

In 1943 werden de drie eerste emissies van kantonnale zegels in Zwitserland herdacht met de uitgifte van zegels en blokken. De emissie van 25 februari 1943 eert de eerste emissies van zowel Zürich en Genève. De twee zwarte (Züricher) cijferzegels staan naast elkaar afgebeeld, min of meer in de lay-out van de Geneefse dubbelzegel. De twee waardecijfers (4+6 c) vormen samen de frankeerwaarde (10 c) van de postzegel. En om het idee compleet te maken is een miniblok toegevoegd met een perforatie tussen de twee cijferzegels.