Naar inhoud springen

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Onrust (Zelem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Onze-Lieve-Vrouw ten Onrust
Kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Onrust
Plaats Zelem
Gewijd aan Maria, Onze-Lieve-Vrouw van Onrust
Coördinaten 50° 58′ NB, 5° 5′ OL
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze-Lieve-Vrouw-ten-Onrustkapel, in de volksmond ook Tutter- of Schreeuwkapel is een bakstenen kapel bij Zelem in de Belgische provincie Limburg. De kapel staat in de boomgaard voor het Sint-Jansbergklooster. De kapel is gewijd aan Maria, Onze-Lieve-Vrouw van Onrust.

Het klooster zou in 1329 gebouwd zijn rond een kapel die al bedevaartgangers aantrok. De prior van dit klooster liet in 1433 een kapel bouwen buiten het klooster, waarheen het Mariabeeld werd gebracht. In 1582 werd deze kapel vermoedelijk verwoest door de Geuzen, samen met het klooster. In 1604 keerden de monniken terug en omstreeks 1650 werd de kapel herbouwd.

Deze kapel is er nog steeds en bevindt zich vlak bij de kloostergebouwen. Het is een bakstenen gebouw met driezijdige koorsluiting, geflankeerd door steunberen. Het zadeldak heeft een overhangende luifel en is voorzien van een kruis.

De volksnaam van de kapel verwijst naar het gebruik van de kapel. Hier offeren ouders de tutter, fopspeen of speelgoedje van hun onrustige kinderen in de hoop dat ze daardoor tot rust komen. In de kapel liggen verschillende van die tutters.

Zie de categorie Tutterkapel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.